Life&style

Nećeš vjerovati, ali ovo zaista pomaže ako te muči nadutost

  • Nadutost je čest problem mnogih žena, naročito u vrijeme blagdana, kada volimo pretjerati s hranom
  • Postoji nekoliko načina kako spriječiti nadutost i osjećaj težine te ih se riješiti
  • Pročitaj ove savjete i saznaj što pomaže, a što odmaže kad si "napuhnuta"

Bliže se blagdani, a mnogi od nas u to doba godine nerijetko pretjeruju s hranom. Razni keksi, kolači i tradicionalna jela natjeraju nas na hedonizam zbog čega na kraju muku mučimo s nadutosti. Međutim, mnoge žene muči ovaj problem čak i kada ne pretjeraju s količinom hrane, a razlozi za to mogu biti brojni. Previše soli u hrani, pržena i začinjena hrana, slatka gazirana pića, gutanje zraka tijekom jela, zatvor i mjesečnica samo su neki od njih. Kako bi se brzo riješila nadutosti, bez obzira na razlog, u nastavku saznaj što možeš poduzeti.

Pij dovoljno tekućine

Kad sljedeći put odustaneš od oblačenja traperica visokog struka jer se osjećaš naduto, učini si uslugu i popij šalicu biljnog čaja, najbolje od kamilice ili mente. Vrući napitak opustit će tvoje mišiće i smiriti želudac te pomoći da se riješiš osjećaja težine. Pritom imaj na umu da čaj ne bi trebala sladiti šećerom ili medom, već ga piti "čistog", bez ikakvih dodataka. Naravno, trebaš piti i dovoljno vode jer organizam koji je dobro hidriran lakše probavlja hranu. 

 

via GIPHY

Pripazi na prehranu

Iako to nije lako u vrijeme blagdana, postoji nekoliko stvari koje ipak možeš učiniti kada je riječ o prehrani, a da se nužno ne odričeš većine slastica i jela koje voliš. Kako bi spriječila nadutost, jedi polako i dobro prožvači hranu - nemoj samo gutati hranu jer pritom gutaš i zrak. Drugi je trik izbjegavanje žvakaćih guma - žvakanjem bespotrebno gutaš zrak, a ista je stvar i sa slamkama, stoga izbjegavaj piti pića na slamku. 

Nadutosti se možeš riješiti i tako da svom probavnom sustavu osiguraš dovoljan unos dobrih bakterija, koje blagotvorno utječu na probavu i pomažu crijevnoj flori da ostane uravnotežena, a možeš ih uzimati pomoću dodataka prehrani. Naravno, poželjno je izbjegavati gazirana i zaslađena pića te namirnice koje općenito izazivaju nadutost (kao što su grah, brokula i prokulice), ali i slanu te previše začinjenu hranu. Naravno, i previše šećera izaziva plinove i nadutost pa nemoj pretjerivati sa slatkišima nego uživaj u njima umjereno. 

 

via GIPHY

Vježbaj

Redovito vježbanje pomaže tvom organizmu i probavnom sustavu da ostane "u formi". Da, da znamo, nije lako natjerati se vježbati ako ti to inače nije navika, posebno zimi kada se nakon posla samo želiš ušuškati u topli krevet i gledati omiljenu seriju. Ipak, bilo kakva tjelovježba pomoći će ti da se riješiš nadutosti. To ne znači da se moraš učlaniti u teretanu, lagana šetnja ili 30-minutno vježbanje kod kuće uz neki od brojnih videa na YouTubeu učinit će dovoljno za tvoju probavu. 

 

via GIPHY

Smanji stres

Poznato je da stres na mnoge načine šteti zdravlju i uzrokuje određene tjelesne tegobe, pa tako šteti i tvom probavnom sustavu. Užurban način života, puno svakodnevnih obaveza na poslu ili na fakultetu, problemi u obitelji ili na ljubavnom planu te poteškoće s financijama samo su neke od stresnih situacija kojima smo nerijetko izloženi. Sve se to odražava na naš organizam, a kod mnogih žena očituje se upravo u probavnim smetnjama i nadutosti.

Iako je lakše reći nego učiniti, važno je da smanjiš izloženost stresu koliko je god to moguće. Iako je teško riješiti probleme koji ga uzrokuju, barem pokušaj izbjegavati situacije koje ti izazivaju nervozu.

 

via GIPHY

Nadamo se da će ti neki od ovih savjeta pomoći da se riješiš nadutosti, a ako i ti znaš koji trik - piši nam u komentaru!

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Guliver/Shutterstock

Komentari 0