Life&style

Možeš li vjerovati da je ova pjesma stara 20 godina?

Vrijeme uistinu leti i to nije samo klišej. U to smo se apsolutno uvjerili danas kad smo shvatili da je ova pjesma stara 20 godina, a mi i dalje znamo cijeli njen tekst - od početka do kraja

Posljednjih godina hrvatski plasmani na Eurosongu nisu ispunili očekivanja i apetite hrvatske javnosti. Bilo je dobrih pjesama koje su, nažalost, stigle u potpuno pogrešnom trenutku. A bilo je i onih koje su publika i(li) kritika proglasili blagim nacionalnim katastrofama i vrhunskim blamažama. Od zlatnih vremena Hrvata na Eurosongu prošlo je dobrih dvadesetak godina. Svoj dvadeseti rođendan proslavio je nastup Danijele Martinović. S pjesmom Neka mi ne svane, Danijela je otvorila Eurosong u Birminghamu 1998.  Autori glazbe i teksta  su Petar Grašo, Stjepan Kalogjera i Remi Kazinotti.

Kao uvod u Danijelinu pjesmu poslužili su kadrovi nogometa i scene iz filmova, a ona se na pozornici pojavila umotana u dugi, crni plašt. Tijekom izvođenja refrena dramatično je skinula plašt i ostala u dugoj, uskoj, bijeloj haljini. Dvoranom se prolomio pljesak i upravo se taj trenutak prometnuo u jedan ''blistavi moment'' Hrvatske na Eurosongu.

Da su reakcije publike sjajne odao je već popratni pljesak, a Danijela je na koncu osvojila peto mjesto. ''Ovo je najbolja ne-pobjednička pjesma.'' - stoji danas u jednom od prvih komentara na YouTubeu. Nakon Eurosonga, pjesma je ušla u top 7 najljepših pjesama u povijesti Eurosonga, a fanovi su tekst preveli na nekoliko stranih jezika. Ono što je puno manje poznato jest činjenica da je to bio već drugi nastup na Eurosongu za Danijelu. Prvi put je nastupila 1995. godine kao članica grupe Magazin s Lidijom Horvat Dunjko. I tada je bila uspješna te s pjesmom Nostalgija osvojila šesto mjesto. 

Pjesma Neka mi ne svane u Hrvatskoj postala veliki hit. Dali bismo smo se kladiti da tekst pjesme tečno pjevuše i oni koji su rođeni nakon legendarne Eurosong izvedbe. Danijela je na njenim temeljima nastavila graditi uspješnu pjevačku karijeru, uz neizostavan imidž nježne plavuše. 

Uz velike hitove poput Pleši sa mnom, Na po' mi srce živi i Dežuraj, Danijela se prošle godine pojavila u mjuziklu Naša bila štorija na kojem je radila sa Severinom, Giulianom i Goranom Karanom. Manje je poznato da se bacila i u spisateljske vode te objavila knjigu Šalabahter života koja bi uskoro, prema najavi na Instagramu, trebala dobiti i svoj nastavak. Osim toga, priredila je i nekoliko dječijih slikovnica. 

Iako je njena glazba doživjela svojevrsne stilske zaokrete tijekom godina, sama Danijela nikad nije. Vitka, šarmantna, vesela i romantična riječi su koje su se trajno vezale uz ime ove plavokose slatkice. I čini nam se da uistinu ne stari. Dapače, novi trendovi u ljepoti išli su joj na ruku pa nam se čini da je svaki dan sve ljepša i ljepša. 

 

Photo: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Komentari 0