Life&style

Može li odvojeno stanovanje spasiti vezu?

Naravno, kad imamo djecu, nema smisla, međutim, za mlade parove odvojeni život ima i neke prednosti

Ako se pita psihologe, u dugotrajnim vezama osobito je važno da svaki partner ima svoje „mjesto za bijeg“. Osim toga, mnoge veze ne uspiju jer partneri počinju prerano zajedno živjeti. Dakle, prema tome bi se moglo zaključiti da je dobro da svatko ima svoje mjesto za stanovanje, zar ne? Kako god, odlučili smo pobliže istražiti tu temu…

PREDNOSTI ODVOJENOG STANOVANJA: 

1. Ako se često svađate, netko od vas lakše se može povući u mirnu osamu – recimo u vlastiti stan. 

2. Ako si možete priuštiti da svatko do vas ima vlastiti mali stan, to može unijeti u vezu dobrodošlu promjenu – malo si u svom, a malo u njegovom stanu. 

3. Ako ne morate nužno svaku noć zajedno spavati, možete se podsjetiti kako je ponekad lijepo kad nekom nedostaje partner. Ljubav će – ako odvojeno stanujete – definitivno duže ostati „napeta“. 

4. Sasvim iskreno: svaki čovjek voli svoj prostor za stanovanje urediti onako kako mu dogovara – a ovako nećeš morati sklapati kompromise. 

5. Imaš više slobode. Možeš pozvati prijateljice kad god ti to odgovara – i ne moraš razmišljati hoće li on biti umoran i živčan… U svoja četiri zida apsolutna si kraljica. 

MANE ODVOJENOG STANOVANJA: 

1. Tko živi odvojeno, često se nakon svađe povuče i mnoge stvari ostaju nedorečene. Ako živite zajedno, onda ćete brzo naučiti diskutirati o svemu, dogovoriti se te razgovarati o eventualnim problemima. 

2. Jednostavno je jeftinije živjeti zajedno – čak i ako je riječ o stanu s jednom spavaćom sobom i dnevnom sobom. Iskreno: svaki stan ima jednu sobu u kojoj se zadržavate 99 posto vremena – zašto bi onda bacali novac kroz prozor. 

3. Može biti jako lijepo zajedno uređivati svoj prvi vlastiti stan, graditi zajednički život te sve dijeliti. 

4. Ranije ćete primijetiti funkcionira li vaša veza ako provodite puno vremena zajedno, za razliku od toga da se povremeno viđate. 

5. Zajednički život je veliki korak. Kad su oba partnera spremna to napraviti, to je dobar znak – oboje mislite ozbiljno. 

Dakle – ima li odvojeno stanovanje više smisla? 

Ima li stanovanje u dva odvojena stana smisla u dugotrajnoj vezi – to ovisi o tome može li si to netko priuštiti i želi li to uopće. Ako je to financijski prihvatljivo, takva situacija može biti za parove biti sasvim OK. S druge strane, ipak postoji opasnost da jedan od stanova bude prazan šest od sedam dana - što nema smisla. Zajedničko stanovanje ima definitivno svoje prednosti – razvija se bliskost i vidite odgovarate li uopće jedno drugome. 
Međutim, nećemo sugerirati što je bolje – to moraš odlučiti sama!  Idealno bi (možda!) bilo da za početak živite kao cimeri – imate odvojene sobe, budžete, ma sve je kao da živite „svaki za sebe“ – a opet ste jedan pored drugoga… 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0