Life&style

Mljac! Donosimo ti recepte za prefine deserte koji ne samo da ne debljaju, već su i zdravi

  • Ako želiš izgubiti kilograme ne trebaš se odreći baš svih slastica, neke su čak i poželjnije na tvom meniju
  • Ovo su naša tri favorita: čokoladni krem mousse od avokada, Nicecream ili možda smrznuta banana na štapiću
  • U ovim desertima možeš uživati do mile volje bez razmišljanja o kilogramima

Tko želi smršaviti smije jesti samo salatu i povrće? Totalna besmislica. Tvoj jelovnik može izgledati znatno promjenjivo. Pa tako se nitko ne mora odreći deserta poput sladoleda ili mousa od čokolade. Postoji mnoštvo laganih i ukusnih recepata za slastice u kojima sastojci kao što su šećer, maslac, šlag i pšenično brašno nisu ophodni. Stoga su takve slastice puno zdravije te su niske kalorične vrijednosti. Mirne savjesti u njima možeš uživati bez da te sprječavaju u gubitku kilograma. Fitness magazin, Women's Health, složio je recepte za zdrave desertne alternative, koji se sa maksimalno pet sastojaka brzo i lako daju pripraviti. A mi smo odabrali naša tri favorita.

Tri najukusnija recepta

1. Nicecream

Opisujemo ga kao sladoled koji se dobiva isključivo od zdravih sastojaka. U ovom receptu ne koriste se jaja, kao ni mlijeko, šlag, te šećer. Dakle, ne sadrži laktozu i gluten te je veganskog sastava. Napomena: bit će ti potreban dobar mikser koji će moći usitniti smrznuto voće. 

Sastojci za četiri porcije :

  • 4 banane srednje veličine
  • 50 ml bademovog ili zobenog mlijeka 
  • 2 jušne žlice javorovog sirupa ( po želji)
  • 125g borovnica, jagoda ili malina
  • orašaste plodove

Priprema :

1. Isijeci banane na veće komadiće te staviti ih, najmanje tri sata, ali najbolje preko noći u škrinju.

2. Smrznute banane zajedno sa svježim voćem stavi u mikser i dodaj gutljaj bademovog ili zobenog mlijeka zajedno s javorovim sirupom, ostavljajući malo voća po strani za dekoraciju. Sve treba miksati dok masa ne bude glatka. 

3. Podijeli Nicecream u male zdjelice pa ih potom ukrasi ostatkom voća. Po želji, može se staviti u kalupe za sladoled te ponovno zamrznuti da bi se dobio Nicecream na štapiću.

Kalorije : 142/ Masti: 1g/ Bjelančevine: 2g/ Ugljikohidrati: 31g

2. Kremasti čokoladni mousse od avokada

Ovaj se puding dobiva bez slatkog vrhnja , jaja i šećera. Veganskog je sastava što znači da ne sadrži laktozu i glukozu što je savršeno prikladno za vegane i one koji se hrane po Paleo dijeti.

Sastojci za dva obroka:

  • 1 srednja veličina avokada
  • 1 srednja banana
  • 2 žličice kakaa 
  • 1 jušna žlica javorovog sirupa (ili meda)

Priprema:

1. Prepolovi avokado, odstrani košticu, odvoji pulpu od kore te zajedno sa ostalim sastojcima stavi u mikser i miksaj sve dok ne dobiješ kremastu masu.

2. Ravnomjerno raspodijeli u dvije zdjelice. Po izboru na pjenicu dodaj orašaste plodove ili svježe voće.

Kalorije: 335/ Masti:29g/ Bjelančevine: 3g/ Ugljikohidrati: 18g

3. Sladoled od banane na štapiću

Finiji i zdraviji desert lakše se od ovoga stvarno ne može pripremiti. Ovi banana štapići, koji su i vizualno privlačni su najzdravija verzija "Banana Splita".

Sastojci za 6 sladoleda na štapiću:

  • 3 banane srednje veličine 
  • 150 g tamne čokolade
  • 2 žlice badema

Priprema:

1. Nakon što si odvojila koru od banane, potrebno ih je prepoloviti te na strani presjeka ubosti drvene štapiće ili bilo koje štapiće takve vrste. Dobivene polovice banana na štapićima potrebno je staviti u škrinju na maksimalno tri sata hlađenja.

2. Tamnu čokoladu treba otopiti, preporučuje se na pari, ali može i bilo kojim drugim postupkom otapanja. U otopljenu čokoladu treba umakati banane.

3. Naknadno po želji, nadjevene banane čokoladom možeš dodatno ukrasiti nasjeckanim bademima, ali i npr. kokosom, komadićima čokolade, usitnjenim pistacijama itd.

4. Tako čokoladne i ukrašene banane mogu se odmah servirati, a mogu se odložiti i kratko u hladnjak kako bi čokoladni nadjev učvrsnuo.

Kalorije: 209/ Masnoća: 11g / Proteini: 3g/ Ugljikohidrati: 24g

Možda vas zanima Video: Ako ovako namirnice složiš u hladnjak, hrana ti se više neće kvariti! Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock

Komentari 0