Life&style

Mjesecima sam jela samo tri jabuke dnevno

Mračnu stranu modnog biznisa otkrila je manekenka Victoire Maçon Dauxerre, jedna od 20 francuskih top modela

Priča Francuskinje čija je priča izazvala mnogo zgražanja započela je dok je s 18 godina bila u bezbrižnoj kupovini s majkom. Tijekom šopinga spazio ju je i vrbovao agent jedne modne kuće i mlada Victoire je vrlo brzo nakon toga počela potpisivati prve ozbiljnije ugovore. Preko noći je uletjela u glamurozan svijet modnog biznisa. 

Victoire danas ima 23 godine i objavila je knjigu Never Skinny Enough. Diary of a Top Model (Nikada dovoljno mršava. Dnevnik top modela), u kojoj opisuje groznu istinu koja se krije iza besprijekorno lijepog i savršenog svijeta mode. 

 | Autor: Victoire Maçon Dauxerre/ Facebook Victoire Maçon Dauxerre/ Facebook

Victoire se sjeća rečenica poput: „U rujnu je Fashion Week, nose se haljine veličine 32-34 pa moraš za njih smršaviti." To je bio početak gladovanja mlade manekenke. Izgubila je 10 kilograma u dva mjeseca, a njezina se prehrana sastojala od 3 jabuke na dan i puno mineralne vode. I ničeg više! 

 | Autor: Victoire Maçon Dauxerre/ Facebook Victoire Maçon Dauxerre/ Facebook

Njezin je poslovni plan bio: nositi revije za Haute Couture u Parizu, Milanu i New Yorku. Pa je tako sudjelovala u revijama za Alexandera McQueena i Miu Miu te brzo ušla u top 20 francuskih manekenki. 

Gorka istina
  

No, iza sjaja i glamura modne ludnice, istina nije bila tako blistava. Mlada je Francuskinja patila od ekstremne anoreksije. „Puls mi je bio slab, počela mi je ispadati kosa te više nisam imala mjesečnice“, opisuje u svojoj knjizi. Priznala je da joj se više puta dogodilo da nakon revije padne u nesvijest i činilo joj se da pomalo gubi razum. Uskoro je stanje bilo takvo da su joj u Photoshopu počeli popravljati fotografije - dodajući joj „mesa“ na koščato tijelo – kako bi izgledala zdravije. 

Ona i njene kolegice namjerno su pred novinarima jele kako bi medijima prenijele lažnu sliku da se redovito hrane. Mnoge su potom, kaže Victoire, odmah išle povraćati. 

 | Autor: Victoire Maçon Dauxerre/ Facebook Victoire Maçon Dauxerre/ Facebook

Bijeg iz horora 

Nakon osam mjeseci manekenstva, gladovanja i teških depresija, uslijedio je pokušaj samoubojstva. Potom je očajno izmučena djevojka ipak odlučila prekinuti karijeru. Zdravlje je bilo bitnije. Za vrijeme oporavka napisala je knjigu o svojim iskustvima i njome želi upozoriti mlade žene na bolesnu istinu koja se krije iza lijepih „lica s naslovnice“ modne industrije. 

A svojom je pričom potaknula i donošenje novog francuskog zakona koji zabranjuje premršave manekenke u kampanjama! Njen savjet za mlade manekenke: „Ako ti netko kaže da moraš smršaviti, bježi glavom bez obzira!“

 | Autor: Victoire Maçon Dauxerre/ Facebook Victoire Maçon Dauxerre/ Facebook

 

Photo: Instagram

Komentari 0