Life&style

Mjesec prirodne kozmetike u dm-u

Prirodna je kozmetika u procvatu, a s njom i mnogi mitovi oko prirodne kozmetike – u nastavku prenosimo neke od njih.

Prirodna kozmetika uvijek je organska i veganska?

To nije točno. Proizvodi na bazi biljaka nisu automatski organski ili nastali kontroliranim skupljanjem divljih biljaka. Obrnuto, proizvodi koji nemaju biljne sastojke mogu biti biološki. Životinjski sastojci poput meda također se upotrebljavaju u prirodnoj kozmetici.

Izraz „prirodna kozmetika“ vrlo je nejasan i nije zakonski zaštićen. Mnogi proizvođači krase svoje proizvode atributima kao što su „prirodni“ ili „bliski prirodi“. Pouzdani certifikati za prirodnu kozmetiku pružaju sigurnost: NATRUE, BDIH i COSMOS neovisni su pečati koji postavljaju vrlo stroge zahtjeve proizvođačima prirodne kozmetike.

Prirodna kozmetika ne sadrži konzervanse?

To je samo djelomice točno. Prirodna kozmetika mora udovoljavati strožim zahtjevima glede konzervansa i ne smije sadržavati sintetske konzervanse. „Zeleni“ kozmetičari stoga se oslanjaju na prirodne konzervanse kao što su eterična ulja, alkohol ili zeleni čaj. Prirodni kozmetički proizvodi mogu se sigurno upotrebljavati unutar roka minimalnoga trajanja.

Da biste što duže uživali u prirodnom kozmetičkom proizvodu, postoji nekoliko savjeta:

  • Proizvod čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu.
  • U posudicu za kremu uvijek uranjajte samo čiste ruke ili – još bolje – lopaticu.
  • Ponovno čvrsto zatvorite nakon upotrebe.

Prirodna kozmetika suši kožu, uzrokuje prištić i slamnatu kosu?

Svatko tko se prebaci s konvencionalne kozmetike na prirodnu kozmetiku trebao bi svojem tijelu dati neko vrijeme za prilagodbu. Potrebno je oko četiri tjedna da se koža potpuno obnovi – tijekom te faze mogu se pojaviti bubuljice ili crvenilo. Budući da prirodni kozmetički gelovi za tuširanje i losioni brzo prodiru u kožu i ne nanose se na nju kao sloj, u početku se može pojaviti osjećaj da koža ne dobiva dovoljno vlage. Nakon otprilike mjesec dana koža bi se trebala naviknuti na prirodne sastojke.

Međutim, kosa treba dulje prijelazno razdoblje. Prirodna kozmetika ne upotrebljava silikone – stoga su često potrebni mjeseci prije nego što stari silikonski film nestane. U međuvremenu kosa je vrlo suha. Pomoću prirodnih ulja za kosu ona će brzo ponovno sjajiti. Također se može dogoditi da se kosa brže masti. Proizvodnja lojnih žlijezda također bi se morala s vremenom smiriti.

Prirodna kozmetika ne smije se upotrebljavati kod alergija?

S jedne je strane dobro za kožu da nema sastojaka na bazi mineralnoga ulja. S druge strane, određeni sastojci prirodne kozmetike mogu izazvati alergijske reakcije ili iritacije. To se osobito odnosi na mirise i konzervanse kao što su eterična ulja, pčelinji vosak, kamilica ili ulje čajevca. Neke su osobe alergične na prirodne biljne sastavnice. Dakle, postoje ljudi koji konvencionalnu kozmetiku bolje podnose od prirodne kozmetike.

I unutar sveobuhvatnog pojma prirodne kozmetike postoje razne kategorije proizvoda koje možete isprobati. Primjerice, proizvodi marke alverde linije „Ultra Sensitive“ ne sadrže mirise ni boje i posebno su razvijeni za osjetljivu kožu sklonu alergijama. Proizvodi su također bez eteričnih ulja i biljnih ekstrakata.

Možete se osloniti na alverde prirodnu kozmetiku

Kako bismo zadovoljili visoke zahtjeve certificirane prirodne kozmetike, dm-ova marka alverde zadovoljava stroge zahtjeve međunarodne udruge prirodnih kozmetika NATRUE. Prema filozofiji marke alverde, sirovine su, po mogućnosti, iz certificiranoga organskog uzgoja. Velik dio alverde proizvoda također nosi pečat veganskoga proizvoda.

20 x više bodova na dm active beauty kartici

Kreme, maslaci, šamponi, sapuni, pilinzi, balzami, dezodoransi... Koliko često razmišljate o sastavu preparata koje nanosite na kožu, a koji dospiju u vaš organizam? Ako je odgovor često, onda je ponuda u dm-u tijekom studenoga kao stvorena za vas! Čak i ako se do sada niste koristili proizvodima prirodne kozmetike, sada je idealan trenutak da ih isprobate. Na dm-ovim policama možete pronaći brojne poznate proizvode certificiranih proizvođača prirodne kozmetike te visokokvalitetne domaće proizvode. Tijekom studenoga dobit ćete 20 puta više bodova na dm active beauty kartici pri kupnji proizvoda prirodne kozmetike, a ako pritom potrošite više od 100 kuna, na dar dobivate i trajnu torbu alverde.

Photo: None

Komentari 0