Life&style
Mirjana Pjevac

Mirjana Pjevac oduševila nas je svojim keramičkim vazama i fotografijom: "Nema bolje inspiracije od boravka u prirodi"

  • U našoj rubrici '15 minuta sa...' razgovaramo s uspješnim, zanimljivim i inspirativnim ženama
  • Mirjana Pjevac talentirana je i svestrana umjetnica koja se ne bavi samo keramikom već i fotografijom
  • Ovoliku količini posla i uspjeha, kaže, nije očekivala, a početkom proljeća mogla bi nas iznenaditi novom kolekcijom divnih skulpturalnih vaza!

Diplomirana umjetnica, fotografkinja i zaljubljenica u prirodu, Mirjana Pjevac, ljubav prema keramici i izrađivanju keramičkih predmeta ima priliku iskazivati kroz posao restauratorice, ali i kroz vlastite radove u svojem umjetničkom studiju Forma, čiju novu kolekciju željno iščekujemo.

Osim u keramici, uživa i u bilježenju trenutaka za pamćenje koje joj pruža boravak u prirodi ili pak vjenčanja. Za miss7, Mirjana nam je ispričala kako je uspjela neke od svojih hobija pretvoriti u posao u koji voli te koji ju opušta, koja joj je sljedeća planinarska tura te što očekuje od nove godine koja samo što nam nije stigla.

Kako je krenuo Vaš umjetnički i stvaralački put? Koji su bili prvi koraci i uspjesi?

- Definitivno je sve počelo još u ranim godinama. Sjećam se da smo kao djeca sestra i ja dane provodile crtajući, a dan danas se u kući čuvaju kutije i kutije naših starih crteža iz 90-ih. S druge strane fotografija je došla nešto kasnije, negdje oko 14 godine pojavio se interes, a s 15 godina sam dobila i prvi fotoaparat, od tada nisam otišla na putovanje bez fotoopreme. Kao nekakav prvi uspjeh i afirmaciju za ono što radim navela bih prvu samostalnu izložbu fotografija koju sam kao osamnaestogodišnjakinja imala u Vinkovcima, koja je tada za mene bila sve, a iza toga naravno i upis Umjetničke akademije u Osijeku.

Mirjana Pjevac keramika | Autor: Pr Pr Foto: PR

U Gradskom muzeju u Vinkovcima zaposleni ste kao restauratorica. S kakvim se sve vrstama restauracija bavite?

- Zaposlena sam kao restauratorica keramike pa mi je primarni posao sama restauracija keramičkih nalaza. Posao je jako zanimljiv i opuštajući, imam priliku susresti se s toliko različitih povijesnih aspekata i nalaza koji samim time suptilno utječu i na moju inspiraciju i stvaranje. Keramički materijal se na arheološkim lokalitetima najčešće pronalazi u jednom ili više fragmenata. Fragmenti keramike, čiste se, lijepe i spajaju, a nakon sušenja ljepila nedostajući dijelovi se rekonstruiraju sa smjesom gipsa.

Mirjana Pjevac | Autor: Pr Pr Foto: PR, Mirjana Pjevac

A kako izgleda proces izrade predivnih keramičkih predmeta koje izrađujete kod kuće?

- Proces izrade kreće od ideje, ponekad je to skica na papiru, no najčešće kreće od toga da samo sjednem u studio i krenem raditi iz glave. Ove godine sam se dosta bavila manjim komadima, te izradom malenih vazica za suvenirnice i evente gdje proces uglavnom kreće od dogovora s klijentima oko skica i mogućih formi pa onda tek ide u izradu. Mene osobno najviše opušta neopterećeno stvaranje po osjećaju, bez nekakvog pretjeranog plana.

Mirjana Pjevac keramika | Autor: Pr Pr Foto: PR

Marijeta Duvnjak Možda vas zanima Marijeta Duvnjak, vlasnica beauty brenda Noelle: "Kroz Noelle poručujemo da treba slaviti različitosti, a ne skrivati ih" Rubrika Life&style Life&style

Mirjana Pjevac keramika | Autor: Pr Pr Foto: PR

Odakle je potekla strast za fotografijom?

- Sasvim slučajno, nisam zapravo nikada razmišljala u tom smjeru sve do jednog trenutka u 14 godini, bili smo na nekakvom obiteljskom izletu gdje sam s nekim starim mobitelom pokušavala „uhvatiti“ trenutke oko sebe i to mi se svidjelo. Od tada su ideje postajale sve češće, a želja za fotografiranjem veća. Kao što sam i gore napisala nedugo nakon toga dobila sam prvi fotoaparat i onda je tek pravo putovanje počelo.

Mirjana Pjevac | Autor: Pr Pr Foto: PR, Mirjana Pjevac

Imate li najdraži trenutak s nekog vjenčanja koje ste fotografirali, a koji Vam je posebno ostao u sjećanju?

- Nisam sigurna imam li najdraži trenutak, barem ga se sada ne mogu sjetiti, no imam svakako najdraže vjenčanje koje sam fotografirala, a to je bilo prošle godine na Visu. Naime odlučili smo si napraviti roadtrip od tog putovanja na Vis, pa ne samo da sam fotografirala najdivnije vjenčanje ikada, s najljepšom ceremonijom na rubu kamenjara s pogledom na otvoreno more, gdje su svi gosti bili toliko opušteni, toliko divni, da je to vjenčanje bilo prekrasno za raditi, uz to smo ostali još pet dana na Visu i provozali se kroz sve kutke otoka, imali prekrasan neplanski godišnji te nam je tako Vis ostao kao jedan od otoka kojemu ćemo se definitivno vraćati.

Tko ili što Vam je najveća inspiracija pri stvaranju i potpora u Vašem radu?

- Mislim da nema bolje inspiracije od boravka u prirodi, oduvijek su me inspirirali različiti oblici koje pronalazim oko sebe te se obožavam izgubiti u toj tišini i miru. Najveća potpora je oduvijek obitelj jer su me od samih početaka poticali da budem svoja i da se bavim s onim što volim i ne odustajem od toga, te A. koji je moj korektivni faktor i poticaj za hrabrost u svemu što radim.

Mirjana Pjevac | Autor: Pr Pr Foto: PR, Mirjana Pjevac

Velika ste ljubiteljica prirode i planinarenja. Je li to hobi u kojem najviše uživate ili postoji još nešto kako volite iskoristiti slobodno vrijeme?

- Definitivno, planinarenje i boravak u prirodi su mi ključan dio života te najviše uživam u njima. Također imam tu sreću da sam jedan hobi pretvorila u posao pa se tako i radeći keramiku odmaram i stvaram. Volim aktivne hobije i uvijek sam za akcije, ne treba me se puno nagovarati dokle god je u pitanju nekakav roadtrip, s druge strane radne dane volim zaključiti trčanjem ili odlaskom na trening. Voljela bih da imam još više vremena za sve što si zamislim, ali i ovako mi 24 sata dnevno nisu dovoljna tako da za sada bolje da ne izmišljam još novih hobija haha.

Možete li izdvojiti svoje najdraže planinarsko putovanje? Koje je sljedeće koje imate u planu?

- Mislim da ih sada već ima nekolicina baš jako dragih, no izdvojila bih Durmitor i Prokletije iz 2021. kao najdraže planinarenje, najviše zbog nekakvog unutarnjeg rasta i razvoja koji se dogodio na tom putovanju, lokacijski je sigurno bilo ljepših mjesta, no ta Crnogorska tura će mi nekako uvijek ostati posebna zbog osobe s kojom sam ju podijelila. Za sljedeću godinu ono u što sam sigurna jesu ture po Sloveniji, također Crna Gora, a od nekih dalekih destinacija imam par ideja no vidjet ćemo kako će se stvari posložiti. Velika mi je želja otići planinariti u Gruziju i Kazahstan.

Mirjana Pjevac | Autor: Pr Pr Foto: PR, Mirjana Pjevac

Od čega se sastoji Vaša zimska beauty i skincare rutina? Koji su Vam neki od najdražih proizvoda?

- Manje je više, vodim se s tim kroz gotovo sve sfere u životu pa tako i skincare. Dugo sam isprobavala proizvode dok nisam pronašla ono što mi odgovara i sve se zapravo svelo na minimalno i osnovno. Ujutro su tu čistači od Bioderme, nakon toga Olival vitamin c serum, Bioderma Atoderm hidratantna krema te na kraju SPF krema La Roche Posay Anthelios. Navečer također čistači, te iza toga kombiniram kako koji dan ponekad La Roche Posay Effaclar duo ili nekakvu salicilnu kiselinu pa iza toga Bioderma Atoderm, dok zimi uvodim retinol tri puta tjedno. La Roche Posay proizvode bih izdvojila kao najdraže. 

Bliži nam se kraj godine. Po čemu ćete najviše pamtiti 2023., a čemu se najviše nadate u sljedećoj godini? Što biste najviše voljeli ostvariti?

- Ovo mi je bila zapravo emotivno najteža godina do sada, kako pozitivno tako i negativno. Nevjerojatno puno otpuštanja, traženja i pronalaženja tako da mogu reći da se iskreno veselim što joj dolazi kraj. Ne nadam se ničemu, jedna od stvari koju sam ove godine odlučila prestati raditi je nadati se te puno više raditi na tome da si ostvarim stvari bez previše gubljenja vremena na nadanje i razmišljanje o tome što bi bilo kada bi bilo. Ostvariti, pa hmm za početak svoj mir, unutarnji i prostorni i psa, želim si psa, baš jako haha to je jedna od prvih želja koju si ostvarujem nagodinu.

Mirjana Pjevac | Autor: Pr Pr Foto: PR, Mirjana Pjevac

Možemo li uskoro očekivati novu kolekciju keramičkih predmeta?

- Apsolutno, dugo nisam izbacila ovu kolekciju, a još duže se pripremam i najavljujem pa nikako. Velika količina posla i pozitivnog feedbacka me malo ostavila nespremnom ove godine, s obzirom na to da radim sve sama bilo je nemoguće ubaciti još i novu kolekciju u cijelu priču koja se neočekivano proširila. Trenutno sam u testnoj fazi s nekakvim idejama i skicama pa bih tako do kraja zime sigurno mogla izaći nova službena kolekcija skulpturalnih vaza.

Antonela Golobić Možda vas zanima Mlada Antonela Golobić uspješna je instruktorica fitnessa, a iza njenog uspjeha krije se hrabra borba Rubrika Life&style Life&style
Photo: Pr

Komentari 0