Life&style

Matcha čaj - zašto je zapravo tako dobar

Matcha kava, matcha sladoled, matcha slastice: zeleni prah uvukao se u svaku moguću kombinaciju. I to s pravom!

Prah od zelenog čaja možda na prvu loptu nije svakome privlačan, ali definitivno mu treba pružiti priliku – ako ne dođe do ljubavi na prvi pogled, što je najčešće slučaj! Otkrivamo ti kako matcha pozitivno djeluje na tijelo i kožu.  

1. Kakav je okus?

Kad jednom kušaš matchu te se navikneš na lagani opori, travnati i slatki okus, gotovo sigurno postat ćeš ovisna! Preporučujemo da kušaš matcha-kavu s (biljnim) mlijekom, prstohvatom vanilin praha i malo sirupa od agave – to je genijalna i nadasve zdrava alternativa za kavu. Za ove vruće ljetne temperature odličan je hladan matcha čaj s dodatkom đumbira. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Matcha je nova kava

Tko god pije svako jutro kavu kako bi se razbudio, treba probati matcha čaj ili kavu. Naime, prah zelenog čaja također sadrži kofein, odnosno tein koji je kemijski identičan kofeinu. Prednost pred kavom: tein ima – za razliku od snažnog „poticajnog“ djelovanja kave – sporije i postupno djelovanje, pa nas duže vrijeme opskrbljuje energijom i nema „nervozni efekt“ poput kofeina iz kave. 

3. Kura pomlađivanja

Zeleni prah bogat je katehinima koji se ubrajaju u sekundarna biljna ulja te imaju snažno antioksidacijsko djelovanje. Posljedica: poboljšanje izgleda kože te efekt pomlađivanja, jer veže slobodne radikale iz tijela na sebe. Osim toga, katehin potiče probavu, pa inzulin u krvi nakon jela ne raste nebu pod oblake. Matcha čaj bogat je vitaminima A, B, C i E, kao i vrijednim aminokiselinama, cinkom, kalcijem i magnezijem. Popij svaki dan šalicu matcha čaja, zasigurno nećeš pogriješiti – djeluje pozitivno na zdravlje i izgled! 

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0