Life&style

Maritozzi je viralna talijanska slastica, a možeš je probati i na jednoj zagrebačkoj adresi

  • Ovih dana na društvenim mrežama ne prestajemo viđati maritozzi, poznatu talijansku slasticu koja je karakteristična za grad Rim
  • Maritozzi ima jako dugu povijest, a radi se o slatkom kruhu koji se pripremao još u doba Rimskog Carstva
  • Zanimljiva je i priča o maritozzi slastici jer ako je vjerovati legendama, upravo je ova delicija bila način izražavanja ljubavi kada bi djevojke istu poklanjale budućim muževima

Način pripreme ovog ukusnog zalogaja nije nimalo jednostavan. Naime, tradicionalni recept uključuje maslac, šećer, jaja, suho voće ili citrusnu koricu te bogat nadjev od šlaga koji se stavlja unutar raspolovljenog kruha. 

Tekstura je izrazito mekana i sočna, asocira na brioche pecivo, a upravo je to izazovno postići s obzirom na to da se tijesto ne prži, već peče. Naravno, danas postoje mnoge modificirane varijante, no maritozzi je i dalje ostao karakterističan po nevjerojatno mekoj teksturi. Tako možeš pronaći opcije punjene čokoladom, Nutellom i sličnim namazima uz dodatke raznih popratnih okusa. Talijani maritozzi konzumiraju kao doručak ili uz šalicu kave, ali mi smo više skloni tome da ne postoji točno vrijeme kada se jede ova delicija jer bismo je jeli – stalno. 

Međutim, ne moraš potegnuti do Italije kako bi uživala u rapsodiji maritozzi okusa, već je dovoljno posjetiti Noel Bread&Deli craft pekarnicu. Naime, u svojoj pondi imaju, kako kažu, rajske maritozze napravljene od brioche peciva s rogačem i punjenjem koje uključuje slatku kremu na bazi sirupa i ručno rađen džem od naranče. Kao „točka na i“, maritozzi je preliven kremom od bijele čokolade s dodatkom cvijeta naranče.

Noel Bread&Deli se nalazi u centru Zagreba, u Ulici popa Dukljanina, stoga nema razloga da već ovog vikenda ne prošetaš do lokacije i uživaš u doručku koji će probuditi sve tvoje okusne pupoljke!

Omakase, Rougemarin City Možda vas zanima Za sve ljubitelje sushija, u Zagrebu se održavaju 'omakase' večere, jedinstveno gastro iskustvo Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram / @noel_breadndeli
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super