Life&style

Mani Gotovac: O ženama, ljubavi, životu i sebi...

  • Jučer nas je napustila jedinstvena Mani Gotovac
  • Najpoznatija hrvatska teatrologinja preminula je na svoj 80. rođendan
  • Donosimo 7 Maninih izjava o ženama, ljubavi, životu i o sebi 


Najpoznatija hrvatska teatrologinja Mani Gotovac preminula je jučer, 12. studenoga, na svoj 80. rođendan. Mani je prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta, kritičarka i spisateljica koja je svoju zadnju, devetu knjigu 'Rastanci' objavila prošlog mjeseca. Mi se od jedinstvene Mani rastajemo uz sedam njezinih izjava, tako posebnih i nezaboravnih, baš kao što je i sama Mani.

"Još moramo dokazivati da i mi žene možemo nešto naučiti, znati, raditi. Tako je to danas i ovdje. Lako bi bilo kada bi se to pitanje moglo riješiti ratifikacijom jedne konvencije, ovim ili onim zakonom, pravilnikom i slično. Sve je to, naravno, dobro i sve nam je to nasušno potrebno. Sve to pokazuje da, ipak, nismo u srednjem vijeku, kada su pametne žene spaljivali na lomači. Nakon što bi ih proglasili vješticama. Od tada, prošla su stoljeća, mnogo se toga promijenilo, mnogo smo izborile, moramo priznati. Ali, nemojmo se zavaravati. Još mnogo toga stoji pred ženama. U njihovoj, u našoj borbi da budemo posve samostalna, slobodna i osviještena ljudska bića. Najteže se, znamo, mijenja stanje svijesti." -  intervju za Azru, 2018.

 

"Ženska su pitanja bitna drugačija od muških, pitanja poput kućanstva, kuhanja i djece, a kad se to sve zbroji, žena koja je hrabra muškarcu može uvijek reći ‘neću‘, no premalo žena se i danas to usudi napraviti". - na konferenciji Žene u biznisu, 2012.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic
 

"Ljubav je presudna. Ljubav je presudna u životu, presudna je i u umjetnosti. Bez ljubavi, koliko god ona bila najveći užitak na svijetu i najveća bol na svijetu, ništa nije moguće. I ako je pogrešna, i ako se zaluta. Ali to kratko vrijeme, dok ste vjerovali da nije pogrešna, to vam bez obzira na svu bol koju ćete kasnije trpjeti zbog toga, to kratko vrijeme vam daje snage za život" - Oslobođenje, 2019.

"Ja ne znam tko je Mani Gotovac. Kad bih to znala, ne bi me uopće zanimala. I danas sam, međutim, znatiželjna kad razmišljam o njenim postupcima, demonima, aferama; i danas mi je zanimljivo zašto ovako a ne onako; i danas mi je zanimljivo istraživati njene postupke. Kad bi mi sve bilo jasno, ne bih ni pisala." - Hina, 2018.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

"U Hrvatskoj postoji gotovo atavistički pogled na to što je žena. Što je najgore, taj pogled dolazi i od muškog i od ženskog roda. I same žene vjeruju da je njihova prva i jedina dužnost da budu uz kamin, da brinu o suprugu i djeci, a sve što naprave izvan toga izaziva nepovjerenje najprije u njima samima, a onda i u onima oko njih. Zamislite, ja sam postala intendanticom 1998. godine. To je bilo prvi put da je žena postala intendantica u hrvatskom glumištu. Zamislite koliko je trebalo da netko pomisli 'pa možda ona, na temelju svoga rada, i može biti na čelu jedne takve kuće'." Zadovoljna.hr

"Mnogi misle da sam ja čvrsta žena, da sam jaka, neka željezna lady. Možda tako izgledam, ali to nisam. Nedostaje mi puno željeza da bih to bila. Napravila sam u životu tisuću promašaja i svinjarija, ali sam zato uvijek jasno vidjela istinu. Novac je danas jedina ljubav, važno je imati status, prepustiti se jeftinim užicima, njegovati izgled. Ponajprije izgled. Hamletovsko pitanje ‘biti ili ne biti’ danas glasi ‘izgledati ili ne izgledati’. Ugovori i računi postali su važniji od svega. E, vidite, to nije moj život, to nije moj teatar. I nikad neće biti." - tportal, 2015.

"Kad odlazimo, otići ćemo kao žene!...", u svom zadnjom intervjuu, kada je novinarka primijetila da ima nalakirane nokte na nogama, Jutarnji list, 2019. 

 | Autor: VBZ VBZ

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0