Life&style

Jeste li se zapitali što se događa kada ostavite upaljenu klimu u sobi u kojoj se ne nalazite?

  • Zajedno s Arena Centrom željeli smo doznati što žene zaista žele, što im je važno. Između ostaloga, odgovorile ste nam da želite živjeti u zelenijem okruženju
  • Ta promjena mora doći putem velikih politika, ali i malih koraka koje ćemo sami poduzeti
  • Marina Matijević, osnivačica inicijative 'Ja bolji građanin', piše o tome što svi možemo poduzeti da bismo živjeli zelenije - već danas

Briga za zelenije okruženje počinje od pojedinaca – tebe i mene. Dovoljno je tek malo odricanja. Neznatne preinake u svakodnevnim životnim navikama mogu donijeti brojne prednosti, kako planetu tako i pojedincu. Smanjujući negativne utjecaje na okoliš, štedimo novac, poboljšavamo kvalitetu zraka i vode te promoviramo zdravlje i cjelokupnu dobrobit zajednice.

 | Autor:

Održivost nam ne bi smjela biti dosadna jer postaje nužnost. Svjesno sudjelovanje u očuvanju okoliša i doprinos održivosti donosi dugoročni osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti. Kada to uvidimo, započinjemo inspirirati i druge na isto!

Ja sam također započela malim koracima i nisu me ekologija i zaštita okoliša uvijek zanimali. Početak putovanja prema zelenijem načinu života ne zahtijeva od nas da odmah živimo zero-waste ili da odselimo živjeti u kolibu na otok na kojem nema struje. Veliki dio zagađenja na koji mi utječemo, zapravo i ne vidimo. Jeste li se zapitali što se događa kada ostavite upaljenu klimu u sobi u kojoj se ne nalazite?

 | Autor: Marina Matijević

Razumijem da može biti naporno o tome i razmišljati, ali kao što sam i spomenula male promjene imaju značajan utjecaj, a ovo je mojih nekoliko savjeta:

Pripazite na potrošnju energije

Izaberite energetski učinkovite uređaje i žarulje, isključujte uređaje koji vam nisu u uporabi, koristite prirodnu svjetlost i pobrinite se za dobru izolaciju.

Koristite održive prijevozne opcije

Dajte prednost javnom prijevozu, biciklu ili pješačenju. Ako koristite automobil, dijelite vožnju s drugima. Meni je bicikl najbolji prijatelj na udaljenostima koje to dopuštaju.

Sezonski i lokalno je održivo

Smanjite konzumaciju mesa, birajte lokalno uzgojene i sezonske proizvode te podržavajte organsku poljoprivredu. Pronađite si kumicu na placu kojoj vjerujete jer tamo kada ponesemo svoje vrećice i posude kupujemo bez ambalaže.

 | Autor: adidas boca Performance, Sport Vision; Clockohuse jutena vrećica, C&A; Next Brush Četkica za zube od bambusa, Bio&Bio - sve dostupno u Arena Centru   

Odvajajte otpad i kompostirajte

Revno odvajajte otpad i, ako ste u mogućnosti, kompostirajte organsko za smanjenje količine otpada i stvaranje komposta.

Smanjite korištenje plastike

Koristite višekratne torbe za trgovinu, nosite vlastitu bocu za vodu i izbjegavajte jednokratnu plastiku koliko je god to moguće. Kod kupovine se odlučite za trajnije alternative.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0