Life&style
Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska 1/16 Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska

Mala zemlja raskošnih ljepota: Švicarska

Ovaj prirodni dragulj fotografkinji Ani Obst prva je ljubav još iz tinejdžerskih dana, kojoj se uvijek rado vraća

Po prirodi je skitnica, fotoaparat njezin omiljeni dodatak, a putovanje jedina stvar koju kupujemo, a koja nas sve čini bogatijima moto je Slavonke Ane Obst (njezin profil na Instagramu @kuyca se ne propušta). Švicarskoj, prvoj ljubavi iz tinejdžerskih dana, često se vraća.

- O.K., u mlađim danima išla sam tamo zbog dobrih elektronskih partyja (smijeh), ali priroda me odmah osvojila. Taj čisti zrak, planine koje vire iz oblaka, slapovi, tirkizno plave rijeke i jezera inspirirali su i mnoge umjetnike. Mladi Tolkien je bio toliko očaran tim svijetom da ih je odlučio uvrstiti u svoja najpoznatija djela. Dolina Lauterbrunnen mu je poslužila kao inspiracija za vilenjački grad Rivendell. Tu se našao i sir Arthur Conan Doyle, koji je konačni obračun između Holmesa i njegova neprijatelja Moriartyja smjestio na Reichenbach Falls - govori Ana. Tu je još jedan faktor, teta u Thunu koju je posjećivala kad god joj se za to pružila prilika, a time i otkrivala sve ljepote ove zemlje tako da je puna savjeta iz prve ruke. 


 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Samo pola sata udaljen od glavnoga grada Berna, ovaj srednjovjekovni gradić očarat će vas bogatom povijesti i kulturom. Smješten je na obali Thunskog jezera i ima predivan pogled na Alpe u blizini. Kao i većina švicarskih gradova, Thun je besprijekoran. Poseban šarm čine drveni mostovi uvijek ukrašeni cvijećem koji reguliraju razinu vode i povezuju dio grada koji se smjestio na otoku rijeke Aare, a koja protječe kroz grad i nastavlja svoj put kroz Švicarsku sve do rijeke Rajne - priča. Upravo na tom otočiću, dodaje Ana, nalazi se ulica Bälliz ispunjena dražesnim knjižarama, slastičarnicama, buticima, restoranima i kafićima. A nemojte propustiti ni dva bajkovita dvorca, jedan na brdašcu u sklopu starog dijela grada, a drugi na obali jezera.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić


- Želite li uživati u vrhunskoj kavi, koktelima ili klopi, obvezno posjetite Mühleplatz, mjesto gdje se okupljaju sve generacije, vrvi kafićima i terasama koje posebno dolazi do izražaja u ljetnim danima kad se možete provozati u velikom kotaču i vidjeti grad iz ptičje perspektive - ističe. Cijene u ugostiteljstvu su, naravno, u skladu sa švicarskim standardom, ali su zato one u trgovinama slične našima, ako ne i jeftinije, pa se ne morate pretjerano bojati za svoj budžet.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Opuštanje nakon cjelodnevnog istraživanja potražite u Mokki koja nudi raznovrsne sadržaje, od jazz i blues nota, preko ska i reggae ritmova, pa sve do elektronike. “Dvorište kluba i sam interijer su jednostavno očaravajući. Sva ta topla svjetla i lampice, kipovi Bude, dinosaura, E.T.-ja, živo cvijeće u toaletima nikoga neće ostaviti ravnodušnim”, priča Ana. A Thun ćete voljeti i zbog njegove blizine s prirodnim draguljima.

Preporučila bih vožnju do Interlakena, grada smještenog između dvaju jezera (Thun-Brienz) što mu i ime govori (između jezera). Možete se provozati autom, autobusom ili vlakom i obećajem da ćete uživati u vožnji jer cesta, tj. željeznica ide tik uz jezero. Odlučite li se za vožnju brodom, mogli biste posjetiti nekoliko mjesta koja se ističu prekrasnim dvorcima i parkovima kao što su Oberhofen, Spiez..., nastavlja Ana, kojoj Alpe izazivaju strahopoštovanje. Sva ta planinska sela žive od turizma, ističe, pa se ne morate bojati da ćete ostati gladni ili žedni.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Sve su to većinom obiteljski restorani i hoteli koji nude raznolike zabavne i sportske sadržaje jer im je zadovoljstvo gosta na prvome mjestu. Stockhorn, Niesen, Harder Kulm te neizostavni trojac Eiger, Mönch i Jungfrau samo su neke od planina koje se nalaze u blizini jezera Thun. Jedan dan se možete okupati u jezeru ili bazenu, a već drugi uzeti jaknu i čizme te otići na Jungfrau i uživati u beskrajnoj bjelini snijega i leda jer zima na slavnom trojcu nikad ne prestaje. I nemojte se čuditi ako neka bakica protrči pokraj vas, to je ovdje normalna pojava - smijući se govori i dodaje da, usprkos predrasudama da su Švicarci hladni i distancirani, kultura im je na prvome mjestu, svi se pozdravljaju i zažele ugodan dan te vam već i to popravi i najtmurnije raspoloženje. Na samo sat i pol od Thuna naći ćete čistu romantiku. Luzern, srce Švicarske.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić


- S prijateljicom sam krenula vlakom, uživale smo u jutarnjoj kavici i perecu uz divljenje predivnom prozorom uokvirenom krajoliku. Na željezničkom kolodvoru iza natpisa ‘Dobro došli u Luzern’ izviruje veseli, šareni vrtuljak. Bez previše turista, uživale smo u laganoj šetnji uz jezero Luzern, koje je također okruženo raznim planinama, te istraživanju stare gradske jezgre - govori. Drveni

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Most kapela ukrašen trouglastim slikama iz 17. st. koje prikazuju švicarsku i gradsku povijest, kao i slavni Vodeni toranj pokraj njega središnji su simboli. Zanimljivo da je u povijesti imao mnoge funkcije kao, npr., zatvor, soba za mučenje zatvorenika ili čuvanje blaga.

- Prolazeći kraj brojnih hotela, restorana i crkvi stigli smo do Löwendenkmala, skulpture ranjenog lava isklesane u spomen junačke smrti švicarskih vojnika davne 1792. Mark Twain nazvao je ovog lava ‘najtužnijim i najdirljivijim kamenom na svijetu’ - ističe Ana i dodaje kako su pročelja mnogih kuća ukrašena freskama, tako da je Luzern iznimno primamljiv grad za fotografiranje. Dok se preko zime možete ugrijati toplom čokoladom, nađete li se ondje za toplijih dana, ručak s veličanstvenim pogledom na jezero bit će vam doživljaj za pamćenje.


 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Od stare rustikalne kuhinje, preko talijanskih restorana, pa do moderne veganske kuhinje, mogućnosti je bezbroj. Možete napraviti i piknik te se odmoriti u jednom od brojnih parkova ovoga grada. A tu je i kampiranje - savjetuje Ana i nastavlja: “Postoje mnoga kamping-mjesta uz jezero, a do centra Luzerna možete doći autobusom u nekoliko minuta. To je idealna baza za jednodnevne izlete do gorja Pilatus, Rigi i Titlis, s kojih je pogled jednostavno nevjerojatan - priča.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

No Švicarska nije samo priroda. Od soula do rocka te od fotografije i filma pa do street arta, s više od 100.000 posjetitelja, srpanjski open air festival Blue Balls na jezeru Luzern jedan je od najvećih u Švicarskoj. A u koje god godišnje doba posjetili ovu slikovitu zemlju, dodaje Ana, vratit ćete se s bezbroj upijenih dojmova.

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0