Life&style

Makedonija za vinoljupce

Iako smo se šalili kako je naslov “Tamo gdje sunce vječno sja”, ma kako god klišejiziran bio, zapravo ispravan, Makedonija je, kada pričamo o vinu i gastronomskim užicima, puno, puno više od toga

Kada se s vinske ture vratite oduševljeni, a uopće ne pijete vino, onda znate da tu ima puno više od samo dobrog vina. 
 
Fantastična atmosfera u svakoj od šest vinarija koju je grupa hrvatskih novinara posjetila, još ljepši krajolik, prefina hrana, zalasci sunca od kojih zastaje dah, tko se još sjeća da više voli vodu od vina. 
A kad pričamo o vinu, Makedonija se doista ima čime pohvaliti. Ima oko 33.000 hektara posađenih vinovom lozom, podjednako bijele i crvene sorte, te je podijeljena na tri glavne regije - Vardarsku dolinu, Pelargonijsko-pološku te Osogovsku regiju. 

 | Autor:

Iz 16 vinogorja grožđe se dostavlja u 84 registrirane vinarije, kojima je svima zajedničko to da su usmjerene prema izvozu. 
Naizgled imaju mnogo manje mogućnosti nego, na primjer, Hrvatska, no iz onoga što im podneblje i klima pružaju, čini se da su iskoristili najviše. 

 | Autor:

Prva na našoj listi obilaska bila je Vinarija Tikveš. Impresivna, kako i priliči vinariji sa 125-godišnjom tradicijom. U sklopu vinarije imaju i veliki restoran, salu za degustacije, a hrana je zaista fantastična. Isplatilo se poslati chefa na usavršavanje u Kinu, vratio se s odličnim idejama - pa čak i kako tufahijama dati moderni twist. Prisjećamo se studentskih dana i legendarne T’ge za jug te ispijamo savršenu Alexandriju, jedno od njihovih ponosa. Malo je reći da su nas oduševili kada su svakome od nas darovali za uspomenu bocu Alexandrije s vlastitim imenom. 

 | Autor:

Vinarija Stobi također je smještena u Tikveškoj regiji, glavni su im proizvodi smederevka, vranac i žilavka, a osim proizvodnjom vina bave se i vinskim turizmom. Na imanju 80-ak kilometara od Skoplja imaju i veliki restoran te vrlo moderni šator koji prima više od 400 gostiju te služi primarno za vjenčanja.

 | Autor:

Popova kula priča je za sebe. Već se godinama bave vinskim turizmom, pa svakako preporučamo da, nađete li se u blizini Demir Kapije, gdje je vinarija smještena, svakako prespavate u hotelu. Buđenje usred vinograda, pogled na prekrasnu prirodu, još ako je k tome i berba u tijeku, kao što smo mi imali sreću - neopisivo lijep osjećaj koji je uopće teško zamisliti iz naše gradske perspektive. 
U vinariji se posebno ponose zlatnom medaljom s međunarodnog natjecanja u Bukureštu, koji su dobili ove godine za Sauvignon Blanc 2014. Kažu da najbolje paše s njihovom Cezarovom salatom, a savršeno ide i uz ribu, piletinu, sir ili čokoladnu tortu. Nama se vino svidjelo i uz njihovu odličnu čokoladnu halvu. 

 | Autor:

Vinarija Bovin, koja je bila naša sljedeća destinacija, oduševila je cijelo društvo, što zbog enologa Borisa Neceva, kojemu odmah vidite strast koja ga pokreće u stvaranju novih vina, što zbog fantastičnih vina. Vinarija ima i restoran s odličnom tradicionalnom makedonskom hranom, a na krovu se nalaze teniski teren i bazen. No atmosfera nije nimalo usiljena, sasvim suprotno, sve je nekako “friendly”, opušteno, zbog čega su nas zaista osvojili.

 | Autor:

U svom posjedu imaju i vinograde smještene na najljepšim položajima u Makedoniji, toliko lijepim da je i CNN ondje snimao spot o toj zemlji. Mjesto se zove Lepovo, može li biti bolja koincidencija? Kušali smo sva njihova najbolja vina, Alexandar, Imperator, Sangiovese... Privatna su vinarija, koja postoji od 1998., a proizvode na godinu 1,5 milijuna boca!
Vinarija Popov u Kavadarcima dojmila nas se prije svega finoćom i uglađenošću vlasnika Vladislava Popova, dočekom njegovim, jednako takvim pjenušcem, a za hranu i vina teško je naći dovoljno dobre riječi hvale. Uz sve to vinarija je smještena na takvome mjestu da će vam zalazak sunca doista biti poseban doživljaj, trenutak kakvog svaki instagramaš samo poželjeti može. 

 | Autor:

U Vinariji Dalvina, smještenoj pokraj Strumice, orijentirali su se na najsuvremeniju opremu i tehnologiju (imaju i kombajn za branje grožđa). Postoje od 2007. godine i polovicu vina izvoze. Najbolje i najskuplje vino im je Ar-Magedon Cuvee Barrique. 
Vinarija Ezimit, kako je istaknuo njezin vlasnik Zorančo Mitrevski, u Makedoniji je gotovo nepoznata, a na hrvatskom tržištu ima itekako prepoznatljiva vina, poput Vranca barrique, koji je kod nas bestseler. Ezimit svoja vina prodaje u 36 zemalja, od Australije do Kanade, a njezin vlasnik strastveno radi na izradi vina, njegova životnog djela, koje će za nekoliko godina biti spremno za predstavljanje javnosti. Nada se da će u njemu uživati i Roger Federer, kojeg pasionirano prati na turnirima.

 | Autor:

I poslastica za kraj - Chateau Kamnik, vinarija-dvorac smješten iznad glavnoga grada. Trenutačno je ondje enologinja Josipa Andrijanić, naša Hrvatica, iako vrlo mlada, s velikim iskustvom u svjetskim vinarijama - od Južne Amerike do Novog Zelanda. 
Kamnik ima nešto skuplja i ambicioznija vina, no to je i filozofija brenda. Samo uređenje dvorca, hladnjak za vina, interijer i umjetnička djela (spomenimo da je Picassova grafika na zidu ispred toaleta!) daju jasno na znanje da je riječ o nečemu izvanserijskom. 

 | Autor:

Moramo priznati da je zemlja s tek nešto više od dva milijuna stanovnika itekako zaslužila biti na vinskoj karti svijeta.

Photo: None

Komentari 0