Life&style

Magličaste bobice kojima neće moći odoljeti

Za doručak uživajte u džemu i čaju od ljekovitih listića, mesni će ručak osvježiti slatkasto-kiselkasti umak od borovnica...

Svitak sa sladoledom od borovnica

 | Autor: Stock Food Stock Food

 

Sastojci: 95 g namjenskog brašna, 4 g praška za pecivo, 2 g soli, 4 jaja, 150 g šećera, 5 g ekstrakta vanilije, 28 g kanolina ulja, 300 g borovnica, šalica šećera, žlica limunova soka, 2 šalice vrhnja za šlag, šalica mlijeka, 1/4 žličice soli, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 3 žumanjka

Priprema: Pola šalice šećera, limunov sok i borovnice pristavite na vatru i miješajte dok ne provrije. Kuhajte uz povremeno miješanje i gnječenje voća dok se ne zgusne. Protisnite kroz sito i pustite da se ohladi. Pomiješajte mlijeko s pola šalice šećera, šalicom vrhnja i solju te pustite da provrije i lagano vrije dok se šećer ne otopi. Umutite žumanjke i prelijte ih šalicom toplog mlijeka uz neprestano miješanje. Potom ulijte žumanjke i borovnice u mlijeko na laganoj vatri te dobro promiješajte. Ulijte smjesu preko cjedila u preostalo vrhnje u koje ste umiješali ekstrakt vanilije. Stavite u zamrzivač na barem šest sati. Zagrijte pećnicu na 180°C i namastite lim za pečenje. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U većoj zdjeli izmiješajte jaja, šećer i vaniliju te miksajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu. Dodajte ulje, promiješajte pa mješavinu s brašnom. Tijesto ulijte u lim i zagladite ga lopaticom. Pecite 12-15 minuta. Uzmite krpu i pospite je šećerom u prahu. Tijesto istresite na krpu, pospite šećerom u prahu i svijte u krpu dok je još toplo. Kad se ohladi, izravnajte tijesto i po njemu nanesite sladoled koji je malo omekšao. Svijte i odmah poslužite ukrašeno borovnicama.

Galette s nektarinama i borovnicama

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: šalica brašna, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice cimeta, 1/4 žličice đumbira, 1/8 žličice muškatnog oraščića, 1/2 žlice šećera, 1/3 šalice maslaca, 3-4 žlice ledene vode; nadjev: 3 nektarine, šalica borovnica, 1/2 žličice cimeta, 1/4 žličice đumbira, 1/8 žličice muškatnog oraščića, 3 žlice šećera, žlica vode, 2 žlice maslaca

Priprema: U većoj zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke i začine za tijesto. Dodajte maslac i miješajte u uspravnome mikseru ili rukama dok ne dobijete manje grudice. Ulijte hladnu vodu žlicu po žlicu i miješajte dok se tijesto ne počne povezivati i formira u loptu. Omotajte ga plastičnom folijom i odložite u hladnjak na jedan sat. Zagrijte pećnicu na 190°C. Nektarine prerežite na pola, izvadite im koštice te narežite na deblje kriške. Stavite nektarine u zdjelu, pomiješajte s borovnicama, začinima i šećerom. Izvadite tijesto iz hladnjaka, narežite na krugove željena promjera. U sredinu svakoga kruga stavite voće, ali ostavite rub oko dva cm slobodan. Zavrnite tijesto s vanjskih rubova prema sredini. Na voće stavite komadiće maslaca i premažite rubove vodom te ih pospite s malo šećera. Pecite 30-40 minuta. Izvadite, neka se ohladi i poslužite.

Dvobojni desert u čaši

 | Autor: Stock Food Stock Food

 

Sastojci: 300 g borovnica, 50 g šećera, 15 ml vode, 250 g kremastog sira, 240 g vrhnja za šlag, 60 g šećera u prahu, 5 g ekstrakta vanilije

Priprema: U manju posudu stavite borovnice, šećer i vodu. Neka provrije. Kuhajte uz povremeno miješanje i gnječenje voća dok smjesa ne postane sirupasta i gusta. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Neka u smjesi bude voće djelomično zgnječeno, a djelomično u komadima. Izmiješajte kremasti sir sa šećerom u prahu i vanilijinim ekstraktom. U drugoj posudi istucite vrhnje u šlag pa promiješajte sa sirom. U visoke staklene čaše stavite najprije sloj kreme sa sirom i šlagom, pa sloj smjese od borovnica, pa opet sloj bijele kreme. Prije posluživanja neka se ohladi barem jedan sat. Ukrasite borovnicama i poslužite.

Photo: Stock Food

Komentari 0