Life&style

Magični Tajland: Od Bangkoka do vjenčanja na plaži

Nakon zabave po gradu koji nikad ne spava Vanessa Kusturica Mutevelić sudbonosno “da” rekla je na Phuketu

Da ću biti pustolovka i dijete svijeta, mama i tata znali su još u mojoj najranijoj dobi kad sam ih za 7. rođendan tražila globus svijeta, počinje pravnica zaljubljena u fotografiju, Sarajka Vanessa Kusturica Mutevelić. Često putuje i objavljuje svoje putešestije na Instagramu pod nickom hello__vanessa, a kao glavnoga “krivca” za to navodi avanturističku sagu “U potrazi za staklenim gradom” Željka Malnara i Borne Bebeka. “A kad za životnog partnera odabereš nekog tko dijeli istu strast i ljubav kao ti, život postaje zaista jedna velika pustolovina”, govori Vanessa. Raj za čula u svakom smislu, to je sasvim dovoljan razlog da date priliku Tajlandu da vas uvjeri u to. No njihov glavni razlog bio je - vjenčanje.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Na Kubi su se zaručili, a umjesto tradicionalne svadbe i protokola odlučili su se za tropsko “da”. Spremili su stvari za mjesečno putovanje i krenuli. Prva postaja - Bangkok. S 15. kata njihova hotela pružao se pogled na urbanu džunglu - visoke moderne nebodere.


 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića - Kad zakoračiš na vreli asfalt Bangkoka, shvatiš da sva europska pravila prestaju. Šokirao me pregust cestovni promet. Pješački prijelaz i semafor samo su metafora za nas turiste, uredno zaustavljate aute signalizacijom rukom pritom moleći Boga da vozač na vrijeme zakoči. Po glavnom gradu koji ima oko deset milijuna stanovnika kretali smo se uglavnom kombinacijom metroa, sky traina, tuk-tuka i broda Chao Phraya Express - govori i smijući se dodaje kako je Bangkok grad u kojem je sve zabranjeno dopušteno (čitaj izlazak kao u “Hangoveru”).

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića - Ko Ratanakosin mjesto je rođenja ovoga grada. Ovdje ćete naći svjetlucave hramove i palače koje većini turista zapravo predstavlja sam grad. Dio obale koji se pruža duž rijeke također je dom više muzeja, tržnica i sveučilišta. Sve ove znamenitosti su blizu jedna drugoj pa laganom šetnjom obiđete sve što ovaj stari dio pruža - priča Vanessa, koju su najviše očarali Kraljevska palača i Wat Phra Kaew unutar nje. Nekad sjedište kraljevske obitelji, danas je glavna turistička atrakcija, rađena u zlatu i pozlati.

- Khao San Road živi 24 sata, tu možete naći sve za relativno malo novca: od jeftinog smještaja za 15 eura, preko ukusne ulične hrane (crvi, meso krokodila, rakovi na žaru), do tajlandske masaže za 5 eura - priča. Baterije su punili na bazenu njihova hotela Avani Atrium Bangkok ili u Lumpini Parku koji je zapravo urbana džungla u centru grada u poslovnoj oblasti Silom, vrlo popularan za trkače, thai chi, šetnju... “Udaljenost Lumpini Parka je dobar razlog da izaberete hotel kao što su Sukhothai, St. Regis, Plaza Athenee, Oriental Residence ili Grand Hyatt. Naravno, ni ljubiteljice šopinga neće ostati razočarane. Jer u blizini su nepregledni trgovački centri koji nude apsolutno sve što poželite. Od visoke mode do tajlandske svile i pamuka po nevjerojatno niskim cijenama”, govori. Noćni život poseban je doživljaj za sebe. Sve se vrti oko dviju četvrti crvenih svjetiljki - Patponga (između Siloma i Surawong Road) i Soi Cowboya (Sukhumvit Road). Seks-industrija je u prvom planu, kao i velik broj restorana i koktel-barova koji rade do duboko u noć.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Sve možete, samo ne kockati jer je zakonom zabranjeno, govori i dodaje, a ako se naplaćuje ulaz u klubove, tad je u cijenu uključeno i jedno ili dva pića. Vanessina preporuka je hotel Lebua u kojem se snimao “Hangover 2”, gdje se na zadnjem 64. katu nalazi sky bar s panoramskim pogledom na grad. “Ostavlja bez daha, vjerujte”, kaže. Nakon razuzdanog Bangkoka otputovali su noćnim vlakom u Chiang Mai, glavni grad sjevera zemlje, na Lantern Yi Pen Festival, festival svjetla u čast dolaska proljeća.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića - Nekad je bio pod kontrolom Burme i Kraljevine Sijam, bivši glavni grad drevnog naroda Lanna čarobna je zbirka zasljepljujućih zlatnih manastira čudnih oblika, uličnih tržnica koji subotom grad pretvaraju u veliku tržnicu na kojoj možete vidjeti i kupiti stvari koje nikad niste vidjeli negdje drugo - priča. Najbolje razdoblje za posjet, savjetuje, upravo je studeni kad su temperature blage i noći ugodne. “Odlazak na safari, tracking u džungli i kupanje na vodopadu te obilazak farme napuštenih slonova i druženje s njima ispunit će vas osjećajem povezanosti s prirodom i ovim divnim ljudima”, dodaje Vanessa, kojoj je Festival svjetla u top 5 doživljaja s putovanja. Samo tri sata vožnje autom nalazi se Chiang Rai. Prizor na ulasku u grad zapanjio ih je - prekrasan bijeli budistički hram Wat Rong Khun, koji kao da je napravljen od porculana i bijele čipke.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića - Suprotno njemu, a vrijedno hodanja je Baan Dum, Crna kuća, bizarno djelo avangardnoga nacionalnog umjetnika Thawana Duchaneeja. Inače, sjever Tajlanda je jeftiniji od središnjeg dijela i turističkih otoka, tako da ćete smještaj, hranu i izlete platiti po cijenama kao u Hrvatskoj ili niže. Još jedan razlog za posjet Chiang Raiju je jeftina aviokarta (oko 15-20 eura u jednom pravcu) do juga Tajlanda i rajskih plaža - govori Vanessa, što je ujedno bio i vrhunac njihove mjesečne tajlandske pustolovine koja je završila vjenčanjem na pješčanoj plaži, baš kao na filmu, i produženim medenim mjesecom. 


 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića - Naš odabir je pao na Phuket i tirkizno Andamansko more. To vam je jedno od onih mjesta na svijetu zbog kojeg želite dati otkaz na poslu i ostatak života provesti u japankama ispijajući koktel u kokosu ispod palme. Pogled s padina na grad izgleda otprilike ovako: čiste bijele plaže, mekani pijesak, miris limuna i banana s obližnjih palmi u zraku, zelena tropska džungla s jedne strane, a mirno more s druge strane - nestvarno, zar ne? Savršen scenarij za moje vjenčanje iz bajke. Phuket okružuju divne plaže, a one najpopularnije su Karon, Kata, Rawai i Patong na kojima se nalaze najbolji i najljepši luksuzni lanci poznatih hotela. Teško se odlučiti koji odabrati, naravno, sve ovisi i od budžeta koji odredite za ovakvo putovanje - priča, a njihov odabir bio je Sofitel jer su točno znali kakvu vrstu usluge mogu očekivati.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića “Besprijekorna usluga, prijateljsko osoblje i kulinarske delicije chefa kuhinje iz Londona nešto su što se ne zaboravlja. Zakletvu na ljubav i sudbonosno ‘da’ svom dragom rekla sam uz purpurni zalazak sunca pokraj predivnog infinity bazena koji se prelijeva u tirkizno more, uz šampanjac i tradicionalnu glazbu. Što više jednoj djevojci treba”, prisjeća se. Idućih deset dana njihova medenog mjeseca osoblje hotela ih je razmazilo: košare cvijeća i voća budile su ih svako jutro ispred njihova apartmana, kao i odlasci na popularnu thai masažu. Kako su adrenalinski tipovi, ležanje na plaži bila im je sporedna stvar. U ronjenju oboje uživaju, obišli su otoke Phi Phi i Maya Bay gdje je sniman popularni “The Beach” s Leonardom Di Caprijem, Bangla Road u centru Patonga nudi zabavu i dobar provod...


- Tajland je zemlja urođeno pristojnih, neposrednih, vrijednih i jednostavnih ljudi, zemlja koja u svako doba dana i noći pruža sve moguće turističke usluge, prepuna sadržaja koji se ne zaboravljaju, a mi ćemo ovu pustolovinu sigurno pamtiti cijeli život - zaključuje.

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0