Life&style
Kako prepoznati zdrave i sočne mandarine

Madarine: ukusne i sočne ili drvenaste i suhe? 4 znaka po kojima ćeš razlikovati dobre od loših

  • Traje sezona mandarina, klementina i naranči
  • I, kao i svake godine, kada ih kupuješ, pitaš se: jesu li mandarine dobre? 
  • Razočaranje je zajamčeno u 3 od 5 slučajeva! Otkrit ćemo ti kako prepoznati loše mandarine

Mandarine su popularne jer su zdrave, okusom prizivaju i Božić i, za razliku od naranči, super se lako gule. Ali, ruku na srce, koliko često si se živcirala jer imaju okus po ničemu ili zato jer su suhe. Kako onda prije kupovine znati jesu li plodovi zaista dobri? Otkrit ćemo ti četiri nepogrešiva znaka.

Razlikovanje dobrih od loših mandarina: upotrijebi ova 4 trika PRIJE kupovine

Malo sunca kod kuće, zdrave delicije, predbožićno raspoloženje i opuštajući miris citrusa. Napokon je opet vrijeme mandarina! Police supermarketa i štandovi na tržnici puni su finih plodova. Osim mandarina u ponudi su i klementine. Ako voliš da je voće malo kiselkasto, najbolje su mandarine. Ljubitelji slađeg voća okreću se klementinama. Potonje također imaju manje sjemenki i mogu se dulje čuvati.

Evo zašto bi svaki dan trebala jesti mandarine Možda vas zanima Zašto trebamo mandarine jesti zajedno s onom bijelom kožicom ispod kore Rubrika Life&style Life&style

Ali, tko ne zna za sljedeću situaciju: pronašla si svoju omiljenu sortu i oklijevaš je kupiti. Naime, rijetko pogodiš zrele i fine mandarine, odnosno, mandarina je presuha ili nema nikakav okus, neke su samo drvenaste ili previše vodenaste… Što učiniti? Ovi mali znakovi otkrit će ti je li mandarina sočna ili drvenasta prije kupnje.

via GIPHY

1. Težina mandarine

Svježinu robe pokazuje i težina iste. Razlog: što je mandarina duže odvojena od stabla, gubi se više soka, odnosno težine.

2. Test kore

Kora ukusne mandarine ne bi smjela popustiti laganom pritisku i trebala bi biti fina i čvrsta. Labava kora može ukazivati na gubitak soka zbog predugog skladištenja.

3. Otvori oči na mjestu peteljke

Pogledaj mjesto otkidanja na kojem je plod ubran sa stabla. U idealnom slučaju bi trebao biti bijeli i mekan. Ako posmeđi, to je pokazatelj da se voćne komore već suše.

4. Još ima lišće na sebi? Utoliko jednostavnije

Ako mandarina još uvijek ima stabljiku i listove kada je kupiš, onda to također može biti dobar pokazatelj. Bujno zeleni i fleksibilni listovi ukazuju na svjež proizvod. Problem ne predstavljaju ni malo posušeni listovi.

via GIPHY

A što je sa zelenim mrljama?

Mandarina ima zelene mrlje? Ne brini. Boja kore ima veze s temperaturom u području uzgoja. Kada su dani znatno topliji od noći, mandarina postaje karakteristično narančasta. Ali, ako su noći vrlo blage, to može dovesti do toga da kora na mjestima ostane zelena. To nema utjecaja na okus.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    manje su bolje slatke su