- Neki su već ispekli mađaricu, neki će u zadnji tren, a neki je ponuditi kao kolač tek u novogodišnjoj noći
- Kako god okrenemo, ovaj kolač s puno kora i slojevima čokolade neizbježan je u posljednjim danima prosinca
- Stalna postava kako svatova, tako i božićnih blagdana, mađarica je jedan od najomiljenihih kolača u Hrvata
Mađaricu smatramo jednim od "najpravijih" božićnih kolača, makar je rado jedemo i drugih dana u godini, kad god se koja vrijedna domaćica potrudi da je ispeče. A moglo bi se reći i da je tradicionalni hrvatski kolač, koji nismo nasljedili od Turaka, Mađara, Austrijanaca, Talijana... i koga god tko je već ovdje vladao u raznim razdobljima. Pa tako u Budimpešti nećeš moći pojesti "originalnu mađaricu" jer je Mađarima ovaj kolač nepoznat!
Zašto ga onda zovemo mađaricom? Pa, neke veze ipak ima s našim susjedima. Povijest govori kako je u drugoj polovini 19. stoljeća došlo je do procvata slatičarstva u Austro-Ugarskoj, a posebne zasluge pripale su svojici slastičara u Budimpešti koji su osmislili recepte za i danas poznate kolače. Francuz Emil Gerbeaud postao je poznat po žarbo kockama (kako se izgovara njegovo prezime), a drugi po Doboš torti. Oba kolača izgledaju kao kao mađarica, u njima se izmjenjuju slojevi tijesta i kreme u dvije boje. Pretpostavljamo da smo tu ideju posudili iz peštanskih slastičarni i prilagodili je po svome...
Kako bilo, evo odličnog recepta za mađaricu koji nikada ne podbaci! Samo malo upozorenje na početku. Kad su već pečene, kore moraju djelovati još pomalo sirove; ako ih predugo pečemo, postat će hrskave, a to nikako ne želimo. To ne bi bila ona mekana mađarica kakva treba biti. Zato su vrijeme i način pečenja vrlo bitan korak.
Klasični recept za mađaricu
Sastojci:
Tijesto:
- 40 dag glatkog brašna
- žličica praška za pecivo
- 15 dag maslaca
- 2 jaja
- 10 dag šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
Krema:
- 1 litra mlijeka
- 30 dag šećera
- 13 dag oštrog brašna
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 1 žlica kakaa u prahu
- 20 dag maslaca
Glazura:
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 4 žlice ulja
Foto: Dr.Oetker
Priprema:
Tijesto:
- Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i podijeli ga na četiri dijela.
- Svaki dio razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi jako tanko, te stavi na papir za pečenje.
- Zajedno s papirom stavi na pleh i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C, 4 minute.
Krema:
- Od litre mlijeka odvoji četiri dl, ostatak zakuhaj zajedno sa šećerom.
- U 4 dl mlijeka dodajt brašno i promiješaj da se ne stvore grudice. Zatim dodaj smjesu u mlijeko sa šećerom te miješaj dok ne provrije. U dobivenu smjesu dodaj čokoladu i prosijani kakao u prahu te miješajte dok se ne otopi.
- Pusti da se ohladi, dodajte izrađeni maslac te sve sjedini. Ohlađene kore premazuj pripremljenom kremom i slaži slojeve.
Glazura:
Za kraj, napravi glazuru tako da otopiš čokoladu s malo ulja te prelij po kolaču.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.