Life&style

'Mačak koji je spasio knjige': Književni dragulj iz Japana dobio je hrvatsko izdanje

  • U izdanju nakladničke kuće Sonatina objavljen je roman Mačak koji je spasio knjige, autora Sosukea Natsukawe
  • Ovaj mali književni dragulj, koji stiže iz dalekog Japana, pripovijeda o jednoj knjižari i važnosti čitanja
  • Svi oni kojima su knjige najljepša stvar na svijetu u ovome romanu pronaći pravo društvo

Knjižara Natsuki posebno je mjesto: prašnjava i usamljena radnja u kojoj ljubitelji knjiga mogu pronaći oazu mira među stranicama velikih remek-djela sa svih strana svijeta, utočište daleko od buke svakodnevice. Kad vlasnik, načitan i kulturan čovjek, iznenada umre, knjižaru naslijedi njegov unuk Rintaro, sramežljiv i introvertiran mladić. Djed se brinuo o njemu još od majčine smrti, a sada kada ni njega više nema, Rintaro se mora naučiti živjeti bez njegove blagosti i mudrih savjeta. No knjižara je na rubu bankrota što je uistinu nezavidno nasljeđe, tim više što iz svijeta dopiru prilično obeshrabrujuće poruke: malo je ljudi uistinu zainteresirano za čitanje. Jednog dana u knjižari se pojavi mačak koji govori. Unatoč dječakovim sumnjama, mačak ga uvjeri da ode na vrlo posebnu misiju: spasiti knjige od nestanka. Tako počinje priča o čarobnom prijateljstvu - pustolovina koja će ih odvesti kroz četiri različita labirinta kako bi riješili što više egzistencijalnih pitanja o važnosti čitanja te beskrajnoj i nedokučivoj snazi ljubavi.

 | Autor:

Mačak koji je spasio knjige čaroban je hommage snazi književnosti i mašte sada dostupan i na hrvatskom jeziku u prijevodu Jelene Pataki Šumiga. “Neobična i dirljiva priča koja nas poziva da uživamo u čitanju, otkrivanju novih svjetova, držanju knjige u rukama, listanju stranica, mirisu tiskarske boje i teksturi papira…”, piše Japan Times o ovoj knjizi, a Library Journal je napisao:“Ovaj šarmantni dragulj iz Japana osvojit će srce svakog ljubitelja knjiga.

Autor knjige je Sosuke Natsukawa, liječnik koji živi i radi u Naganu. Njegova prva knjiga postala je bestseler u Japanu, prodan u više od 1,5 milijuna primjeraka te je prema njemu snimljen i film. Međunarodni uspjeh postigao je 'Mačkom koji je spasio knjige', romanom čija su prava prijevoda prodana u čak 38 zemalja. Taj podatak kao i činjenica da Mačak osvaja ljestvice bestselera diljem svijeta čine ga jednom od najuspješnijih knjiga iz Azije posljednjih godina.
Roman se može kupiti u svim većim knjižarama diljem zemlje i na webshopu www.sonatina.hr po cijeni 129,00 kn (17,12 €). 

Photo: @harperViabooks

Komentari 0