Life&style

Ma, kakva dijeta? Francuskinje znaju tajnu vitkosti

Ono što je najzanimljivije je to da nisu sklone dijetama, ali se ipak mogu pohvaliti zavidnom vitkošću.

U čemu je tajna? Tajna je u umjerenosti. Francuskinje se ne odriču ni jedne vrste hrane, ali je jedu u umjerenim količinama.

Ma kakva dijeta?!

Tek 10 posto Francuskinja je pretilo. Punomasna hrana od koje ne bježe zapravo može pomoći jer duže i bolje osigurava organizmu potrebnu energiju. Francuskinje to znaju i zato i dalje uživaju u siru i tamnoj čokoladi.

Kod kuće se jede najbolje

Sedamdeset i šest posto Francuskinja većinu obroka pojede kod kuće. Hrana koja se priprema kod kuće sadrži manje šećera, soli i aditiva, ai jeftinija je. Važno je zapamtiti da domaća hrana podrazumijeva i pripremu umaka pripremljenih kod kuće, a ne gotovih koji su kupljeni u supermarketima.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Kontrola količine hrane

Iako ne prakticiraju dijete, Francuskinje ipak paze na količinu hrane koju unose u organizam. Jedno nedavno istraživanje otkrilo je da se u francuskim restoranima serviraju porcije koje su 25 posto manje od onih koje se serviraju u američkim restoranima. One se ne odriču ničega pa čak ni ugljikohidrata, ali u malim količinama.

Dugotrajni obroci

Premda danas malo tko ima vremena za dugotrajne obroke, Francuskinje se toga ipak ne odriču. Uživanje u hrani nalazi se na listi njihovih prioriteta, a to je dobro i zdravo. Ručak prosječne Francuskinje traje oko dva sata. Građani ostalih europskih zemalja na ručak potroše oko 15 minuta. Francuske žene znaju da je dugo žvakanje hrane i uživanje u okusima tajna vitkosti, ali i zadovoljstva u životu. Ručak pojeden miru i bez stresa od neprocjenjive je koristi.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0