Life&style

Lubenica: Pokucaj tri puta za slast i ljetno osvježenje

Svakog ljeta potraga za idealnom lubenicom u trgovini počinje kuckanjem po njezinoj kori, a ono što se skriva unutra razlog je zašto je se ne možemo zasititi

Kotleti s lubenicom

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 4 kotleta, kg lubenice, žlica balzamična octa, vezica peršina, ljubičasti luk, 2 mlada luka, sol, papar, češanj češnjaka, grančica ružmarina, maslinovo ulje
Priprema: Kotlete očistite od masnoće i izvadite im kost. Natucite ih, posolite i popaprite, pospite nasjeckanim češnjakom i natrganim ružmarinom te prelijte maslinovim uljem. Pustite da odstoje sat, dva prije pripreme. Lubenicu narežite na kriške te je premažite balzamičnim octom i maslinovim uljem. Na vrućem roštilju najprije ispecite kotlete, pazeći da se ne prepeku i ostanu sočni. Stavite peći i kriške lubenice, minutu, dvije sa svake strane. Na tanjur stavite dva kotleta, a preko njih komad lubenice. Pospite listićima ljubičastog luka, nasjeckanim mladim lukom te usitnjenim peršinom pa nakapajte maslinovim uljem.

Granita od lubenice

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 2 kg lubenice, 1/2 šalice šećera, žlica svježe iscijeđena limunova soka, metvica za ukras
Priprema: Narežite lubenicu na kockice i pažljivo ih očistite od sjemenki. Dobro promiješajte kockice lubenice sa šećerom i limunovim sokom. Rasporedite ih u posudu za zamrzavanje u tanjem sloju. Nakon jednog sata izvadite iz zamrzivača, promiješajte i izmrvite vilicom, prekrijte plastičnom folijom te vratite u zamrzivač na barem još dva sata. Prije posluživanja ponovno energično razmrvite granitu vilicom na komadiće i poslužite u čašama. Svaku čašu ukrasite grančicom metvice.

Pizza od lubenice i pistacija

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: lubenica, 150 g mozzarelle, med, šalica pistacija, maslinovo ulje, nekoliko grančica majčine dušice
Priprema: Zagrijte roštilj ili pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Premažite kriške lubenice maslinovim uljem s obiju strana i pecite na roštilju ili u pećnici četiri-pet minuta, dok se površina ne počne karamelizirati. Okrenite kriške na drugu stranu i na svaku lubenicu stavite plošku sira te pecite dalje dok se ne rastopi. Ako pečete u pećnici, prekrijte aluminijskom folijom. Kad se sir rastopi, izvadite lubenice i pospite ih listićima majčine dušice, pokapajte maslinovim uljem i medom, pospite nasjeckanim pistacijama te poslužite.

Photo: Stock Food

Komentari 0