Life&style

Lotus porod – znaju li ove mame što rade?

Kad se nakon rođenja dijete ne odvoji „umjetno“ od pupčane vrpce i placente, to se naziva lotus porod. Zagovornici ovakvog načina poroda vide u takvom načinu poroda puno benefita za dijete – za razliku od liječnika, koji nimalo nisu oduševljeni

Odluči li se žena za lotus porod, to znači da neće otkloniti pupčanu vrpcu djeteta, pa beba ostane povezana s placentom sve dok se ova ne posuši i otpadne. To može trajati tri do deset dana. Prvi takav porod u Zapadnom svijetu izvela je Amerikanka Claire Lotus Bay 70-ih godina prošlog stoljeća. Ona, kao i današnje pristalice lotus poroda, uvjereni su da je placenta prvi ljudski organ – te se zbog toga ne smije odvajati na umjetan način. Navodno štiti dijete od osjećaja gubitka, samoće te strahova. Osim toga, trebala bi jačati imunitet djeteta. 

Novi trend 

Na internetu se o takvom načinu poroda priča više nego ikada. Sve se više žena diljem svijeta odlučuje na ovakvu „prirodnu“ metodu poroda te postaju fotografije dojenčadi s pupčanom vrpcom i placentom. Neke stavljaju placentu u gazu ukrašenu cvjetićima, a neke je ostave „prirodnu“. 

 

A post shared by RDS (@rizkadwisept) on

Nije bez rizika 

Mnogi liječnici upozoravaju da je lotus porod opasan za novorođenčad jer mogu lako pokupiti neku infekciju. Osim toga, postoji velika opasnost od ozljede pupka nakon koje može doći do infekcije i sepse. Zbog velike količine klica lotus porodi se ne obavljaju u bolnicama. Majke koje se ne boje rizika, mogu roditi dijete na taj način jedino u privatnoj klinici pod liječničkom kontrolom. 

 

A post shared by Jana Shami (@a.mother.journal) on

Photo: Instagram

Komentari 0