Life&style
Kraljica Rania

Ljubavna priča kraljice Ranije i njezinog supruga je kao filmska, ona je bila najljepša u Jordanu, a on…

  • Lijepa, obrazovana, uspješna, velika borkinja za prava žena, a uz to i vlasnica odličnog smisla za modu - nije ni čudo što je kraljica Rania stekla popularnost daljem svijeta 'preko noći'
  • No, jedno srce ipak je osvojila najbrže i najstrastvenije, ono svoga supruga, jordanskog kralja Abdulaha II. 
  • Rania i Abdulah vjenčali su se samo par mjeseci nakon upoznavanja, u lipnju 1993., a u 29-godišnjem braku dobili su četvero djece – neki misle i da znaju tajnu njihovog uspješnog braka

Jordanska kraljica Rania ne plijeni pažnju samo svojom ljepotom, gracioznošću ili modnim stilom o koji privlači pažnju najvećih modnih kritičara. Žena s titulom koju je časopis Forbes 2011. stavio na svjetsku listu najutjecajnijih žena diže glas onome o čemu se uglavnom u arapskim zemljama (pa tako i Jordanu) uglavnom šuti – pravima žena. Jedna je to od njezinih glavnih misijakoju povodi kao kraljica koja će iduće godine proslaviti 30 godina braka sa svojim suprugom kraljem Abdulahom II. Mnogi njihovu ljubavnu priču smatraju jednom od najljepših na svijetu...

Kraljica Rania i prva dama Amerike Jill Biden Možda vas zanima Modni sudar kraljice Ranie i Jill Biden: Sjajni izbori i odlične sandale kakve nose i naše dame Rubrika Moda Moda

Rania Al-Abdulah rodila se prije 51 godinu u Kuvajtu u palestinskoj obitelji. U tom je gradu i završila privatnu osnovnu i srednju školu, a zatim je diplomirala poslovnu administraciju na američkom sveučilištu u Kairu. Nakon što je diplomirala 1991. radila je  u gradskoj banci a zatim je dobila posao u Apple Computers u Jordanu.  

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Nakon početka zaljevskog rata Rania je zajedno s obitelji napustila Kuvajt i zaklon potražila u Jordanu. Svog sadašnjeg supruga,  kralja Abdullaha bin Al-Huseina, tada još uvijek princa, upoznala je na zabavi koju je organizirala njegova sestra, princeza Aiša, 1993. godine.

Ljubav na prvi pogled

Sudbonosni surest Ranije i princa Abdulaha bio je ljubav na prvi pogled, a samo nekoliko mjeseci kasnije par je odlučio izreći 'sudbonosno da'. Iste godine vjenčali su se na tradicionalnoj muslimanskoj ceremoniji, a  mladenkom je tada bila posebno fascinirana baka Abdulaha II, kraljica Zein al Šaraf Talal koja je za Raniju tvrdila: ''Ti si dijamant koji će postati dio porodice Hašemita".

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

''Imao je neodoljiv osmjeh i energiju kojom je privlačio poput magneta. Što reći, ostalo je povijest. Kada govorim o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, ali stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi’, rekla je Rania u jednom od rijetkih intervjua o svome privatnom životu. 

Pravilo zlatnog reza odredilo tko je najljepša kraljevna, je li to Meghan, Kate ili Lady Di

No, princ Abdulah nije trebao postati kralj. Titulu jordanskog prestolonasljednika godinama je nosio njegov stariji brat princ Hasan, ali i kralj je 1999. na svojoj smrtnoj postelji neočekivano donio odluku da proglasi Abdulaha jedinim pravim nasljednikom na tronu. Abdulah, čija je mama Britanka, 7. veljače  1999. proglašen je novim jordanskim kraljem, a nešto više od mjesec dana kasnije i njegova supruga dobila je titulu i tako s 28 godina postala najmlađa kraljica na svijetu.

Kraljica Ranija postala je popularna preko noći

"Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obavezala sam se jordanskom narodu da ću mu služiti najbolje što znam i svaki dan dajem svoj maksimum’, izjavila je Rania povodom svog 50. rođendana. 

Kraljica je tako preko noći stekla popularnost u zemlji, ali i diljem svijeta što je odlučila iskoristi da progovori o stvarima koje su u arapskim zemljama uglavnom bile tabu tema

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Rania je tako osnovala skloništa za zlostavljanu djecu, pokrenula reformu školstva, zalagala se za osnaživanje žena i njihovu financijsku neovisnost  te se borila i protiv 'ubojstava iz časti' . Suprug joj je dodijelio titulu pukovnice jordanskih oružanih snaga koju nosi već 16 godina. 

Mnogi vjeruju da kralj Abdulah sluša njezine ideje i prijedloge pa ih zato smatraju ih savršenim parom. Vjeruje se i kako je ovo i  tajna njihovog braka.

Rania je i redovno na lista najboljih odjevenih žena svijeta, a kritičar nerijetko raspredaju o njezinim outfitima koje bira za službene posjete. Kraljica nerijetko promovira dizajnere s Bliskog istoka. 

Rania i Abdulah II u lipnju će proslaviti 29. godišnjicu braka u kojem su dobili i četvero djece: Huseina, Iman, Salmu i Hašema

Photo: Instagram@gisou

Komentari 0