Božićni domjenak održan je u organizaciji arhitektonskog ureda DAR 612 u suradnji sa Majom Brekalo (Delicious and healthy by Maya) i Majom Danicom Pečanić (Food photography)
Radionica je zamišljena kao uvod u kontinuirani projekt u kojem bi željeli predstavljati prostore koje projektiramo i izvodimo na drugačiji način, povezujući ih sa načinom na koji se u njima živi i radi, kroz kuhanje, gastronomiju i zdravu prehranu, ispričali su organizatori o projektu. Radionice će funkcionirati kao jednokratni site specific projekti čiji vizualni materijali (fotografije, video isječci i sl.) će se razlikovali od klasične arhitektonske fotografije praznih i savršeno stiliziranih prostora, nudeći pogled na ljude, kretanje i hranu u interijerima. Svaka radionica će imati svoju temu, koja će poslužiti kao inicijator koncepta uređenja prostora u kojem se događa. Tema će biti određeni datumi koji nose neku simboliku (kao što je Božić) ili lokacija prostora (urbane teme ili morski lokaliteti) ili vrsta i način pripreme hrane vezan za sezonu ili lokalitet. Radionicima će prisustvovati i vlasnici i korisnici prostora, koji će nas ugostiti, otvarajući vrata svog doma.
Cijela priča je zamišljena kao zajednički projekt arhitektonskog tima, food blogerice i food fotografkinje koji u projekt unose svoj kreativni potencijal. Odlučili smo da ćemo biti prvi koji će otvoriti vrata svoga doma na prvoj radionici sa temom "drugačiji božićni domjenak“. Radionica je održana u Našoj kući, u kojoj živimo i radimo i u kojoj smo odlučili pokazati Božić kako ga mi vidimo, kažu organizatori.
U nastavku pročitajte nekoliko recepata koje su pripremali na radionici...
Juha od bundeve
Brza i jednostavna. Gotova za dvadesetak minuta (da, najozbiljnije;)
sastojci: 1/2 šalice luka (1 veći), 1 šalica mrkve (1 velika ili dvije manje), 4 šalice hokaido bundeve (oko kilogram), 2 češnja češnjaka (ili češnjak u prahu), 1 litra vode, 2 žl shoyu-a (prirodno fermentiranog sojinog umaka), 1/4 žličice curry praha, 1/4 žličice kurkume, na vrh noža praha korijandera, 1 žličica himalajske ili nerafinirane morske soli, 2 žlice maslinovog ulja, 3 žlice zobenih pahuljica,sSojino vrhnje, mladi luk, svježi peršin, pržene bučine sjemenke za serviranje
priprema: Narežite povrće: na sitno luk, naribajte ili sitno nasjeckajte češnjak, bundevu na kocke, mrkvu na ploške. Na 1 žlici maslinovog ulja ispirjajte luk (na hladnu teću stavite ulje, odmah dodajte luk i tek onda stavite na vatru). Dodajte mrkvu, bundevu, češnjak, začine, sol i vodu. Ako ne koristite shoyu trebat ćete još posoliti. Vode dodajte toliko da pokrije povrće (oko 1l). Kad provri, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte 15 minuta. Zatim dodajte zobene pahuljice i kuhajte još 3-4 min. Ugasite i dodajte još 1 žlicu maslinovog ulja. Izblendajte. Probajte da li je dovoljno slano i začinjeno. Ako je juha pregusta, dodajte još malo vode i zagrijte do vrenja. Možete servirati sa zobenim ili sojinim vrhnjem, nasjeckanim peršinom ili mladim lukom, prženim bundevinim sjemenkama.
Namaz od leće
sastojci: 2 šalice skuhane crvene leće, 2 žlice tamari ili shoyu umaka, 3 žlice maslinovog ulja, 1 žlica umeboshi začina, 2 žlice tahinija (sezamov maslac), kopar, boslijk, čili, curry, sol
priprema: Stavite kuhati crvenu leću (može sa malim komadom kombu alge), dodajte vode malo iznad leće, kad provri smanjite vatru i kuhajte cca 15 minuta. U blender ili sjeckalicu stavite skuhanu leću, tahini, shoyu, maslinovo ulje, umeboshi ocat i začine. Blendajte dok ne dobijete glatki namaz. Pri blendiranju možete dodati malo vode ako je pregusto.
Namaz od tofua
sastojci: Svježi tofu (250 g), 3 žlice maslinovog ulja, 1 žlica tamari ili shoyu umaka, 1 žlica umeboshi začina češnjak (svježi ili u prahu), 3-4 žlice prženih suncokretovih sjemenki, kopar, bosiljak, sol
priprema: Tofu prokuhajte u komadu u vreloj vodi sa 5 prstohvata soli, ½ - 1 min. Smrvite ga i stavite u blender ili sjeckalicu. Dodajte sve ostale sastojke i izblendajte u glatki namaz. Možete dodati i sitno nasjeckani mladi luk u gotovi namaz. Servirajte uz neki fini kruh ili naše krekere.
Mousse od čokolade
Pravi mousse, no od vrlo neočekivanih sastojaka ;) Iznenadit će vas lakoćom ali i punoćom čokoladnog okusa.
sastojci: 2 šalice batata, 1/4 šalice kakao maslaca, 1 šalica biljnog mlijeka (bademovo, zobeno), 1/2 šalice agavinog sirupa, 1 žlica kokosovog šećera, 1/2 šalice kakao praha, 1 žličica limunovog soka, 1/2 žličice vanilije, 1 žlica maslaca od indijskih oraščića
priprema: Rastopite kakao maslac. Kuhajte na pari batat narezan na kocke, 10-15 min dok nije potpuno mekan. Stavite u blender batat i rastopljeni maslac sa svim ostalim sastojcima osim maslaca od indijskih oraščića. Izblendajte. Zatim dodajte maslac i još kratko blendajte. Ulijte u šalice i dobro rashladite.
Kako je bio na večeri iz prve ruke, pročitajte na blogu naše suradnice Bobe Blašković.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.