Life&style
1/9

"Ljeto u MSU" - razlog za provesti ljeto u Zagrebu

Jedan od vjerojatno najvećih problema svakog Zagrepčanina i Zagrepčanke je kamo otići preko ljeta. No, uz ovako bogatu kulturnu ponudu, slobodno možemo reći kako je prava šteta duže izbivati iz Zagreba. Jedan od glavnih „krivaca“ za najbolji ljetni provod u gradu je Branko Kostelnik, producent projekta „Ljeto u MSU“ .

Iako se održava tek drugu godinu za redom, ovaj se projekt već pokazao kao jedan od najzanimljivijih festivala u Europi.

 | Autor:

Tu titulu svakako zaslužuje, budući da nudi najbolji spoj umjetnosti i glazbe, dok se njegov koncept baziran na jednadžbi: koncert  + izložba + film, pokazao jako uspješnim. Ne zaboravimo napomenuti da se sve ovo događa na krovu i platou MSU-a koji su samo po sebi dovoljno magični da stvore odličnu atmosferu. Koje točno koncerte možete čuti, koje filmove ne smijete propustiti i koju izložbu morate pogledati, saznajte od samog Branka Kostelnika.

 | Autor:

Koja je vaša uloga kao producenta u ovom događanju?

Moja uloga je velika, haha. Šalim se ali, posla ima doista puno. Ja sam producent, ali i izbornik koji je birao bendove,pregovarao s njihovim managerima, dogovarao produkciju koncerata. Zatim koordiniram urednike područja iz MSU-a koji su zastupljeni u tom multimedijalnom projektu i urednika filma te kustosicu izložbe. A opet sam ispred MSU-a stalno u vezi i koordiniram svakodnevne akcije, što se tiče kompletne produkcije i organizacije s predstavnicima druga dva partnera: 24 sata i ZGB plavi tako da posla stvarno ima. Ali je gušt raditi, jer je prepun adrenalina i neočekivanih situacija. No, kada se na platou ili na krovu MSU-a  pojavi tisuće mladih u jednoj jako dobroj vibri i posebnoj  atmosferi, čovjek zaboravi sve te muke i osjeti onaj jedan poznati, a tako rijedak osjećaj zadovoljstva da je zajedno s partnerima i suradnicima napravio dobar posao i da sve to ipak ima smisla.

 | Autor:

Kako ste uopće došli na ideju da na ovako fantastičan način iskoristite krov i plato MSU-a?

Prije desetak godina, prilikom izgradnje nove zgrade MSU-a gdje se sve ovo i odigrava, slavio se završetak radova te krovne terase, kao jedan od ključnih simbola i znakova da se izgradnja primiče kraju. Popeo sam se prvi puta na krovnu terasu i u sekundi mi se stvorila vizija, jedna vrst praslike onog čuvenog nastupa Beatlesa na krovu šezdesetih. Istog trenutka sam znao – ja ovdje za koju godinu moram raditi koncerte. No, kako to obično biva, dug je bio put od ideje do realizacije i evo tek 2014. smo krenuli s tim. Premda sam pojedinačne nastupe radio i prije, kao recimo JINX-e ili  event Red Bulla, poslije sam, naravno, sve to morao uobličiti u koncept, u taj spoj pop kulture i suvremenog arta koju stalno spominjem kao važnu i neminovnu, a to je ta ideja koju danas svi hvale: tri u jedan. Taj multimedijalni projekt u kojem se za cijenu jedne karte mogu vidjeti i najbolji filmovi sezone i najvažnija izložba godine i sam koncert na krovu.

 | Autor:

Kako je koncipiran program na ovogodišnjem projektu „Ljeto u MSU“?

Ljeto u MSU stiglo je 12. lipnja kada je krenuo niz od sedam koncerata na nesvakidašnjoj krovnoj terasi MSU-a. U petak, 12. lipnja MSU-om su na platou protutnjali Kawasaki 3P, a već sljedeći dan na krovu Majke, a svake od sljedećih pet subota Zabranjeno pušenje, Edo Maajka, Zoran Predin sa svojim Lačnim Franzom, avangardni Laibach i za kraj 18. srpnja, kultni Električni orgazam. Za jedan od najvećih koncertnih događaja u Zagrebu, a i šire, ulaznice za svaki koncert znače i odlazak u Metropolis kino, u našoj klimatiziranoj dvorani Gorgona u prizemlju MSU-a, na jednu od projekcija njegovog ciklusa Best of Metropolis, u kojem projiciramo najbolje filmove u protekloj sezoni, koji su bili prikazivani kroz naš redoviti filmski program, kao i na izložbu o umjetničkoj školi s početka 20. stoljeća "Bauhaus" i svima onima s ovih prostora koji su u njoj stasali. Bauhaus je početkom 20. stoljeća apsolutno izmijenio svijet arhitekture, ali i primijenjenog dizajna i vizualne umjetnosti uopće. Gradovi 20. i 21. stoljeća danas ne bi izgledali kako izgledaju da nije bilo Waltera Gropiusa i njegove škole umjetnosti u Weimaru, Desauu i Berlinu. Izložba stoga prikazuje opuse velikana iz Slovenije, Hrvatske i BiH koji su se tamo školovali, a koji su civilizaciju poslije prenijeli i u naše gradove. Prošlogodišnje Ljeto u MSU privuklo je čak 10.000 posjetitelja zato se i godine  držimo iste formule. Znate ono: tim koji pobjeđuje se ne mijenja!  

 | Autor:

Koje filmove će posjetitelji moći pogledati tijekom trajanja „Ljeta u MSU“?

U ciklusu Best of Metropolis redom je riječ o nagrađivanim najnovijim filmovima koje bi vrijedilo pogledati uvijek, a kamoli ne ljeti: Redom vrtimo:

  • 13.6. od 18 i 20 sati 20 000 Dana na zemlji (20,000 days on Earth), dokumentarni, 97', red. Iain Forsyth, Jane Pollard, ul: Nick Cave, Susie Bick, Warren Ellis Brojčanik je otkucao dvadesettisućiti dan u životu Nicka Cavea. Od buđenja uz nemirne zvukove njegove budilice ujutro pa do noćne šetnje plažom nakon koncerta, film očarava svojim dinamičnim i atmosferičnim ozračjem i pjesničkim opisima lika i djela Nicka Cavea. Nagrada za najbolju režiju i montažu, Sundance filmski festival 2014.
  • 20.6. od 18 i 20 sati Život je lakši zatvorenih očiju (Vivir es fácil con los ojos cerrados), komedija, Španjolska, 103’, red. David Trueba. Godine 1966. usamljeni profesor engleskog jezika Antonio zaluđeni je obožavatelj Beatlesa. Kad saznaje da John Lennon dolazi u Almeriju na snimanje filma, sjeda u auto i kreće na put kako bi upoznao svog idola. Putem skuplja dvoje autostopera – trudnu djevojku Belén i tinejdžera Juanja koji je pobjegao od strogog oca.
  • 27.6   od 18 i 20 sati Ruka u ruci (Main dans la main), romantična komedija, Francuska, 81',Valérie Donzelli Helene, voditeljica baletne škole u Parizu se susretne s radnikom Joachimom pri čemu ih spoji neobična sila, te im postaje nemoguće razdvojiti se. Film dobitnik je nagrade za najbolje uloge na festivalu u Rimu.
  1. 4.7.  od 18 i 20 sati Turist (Force Majeure), crnohumorna drama, Švedska, Francuska, Danska, Norveška, 118', r: Ruben Östlund; uloge: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren. Švedska obitelj putuje na skijanje u francuske Alpe na nekoliko dana. Sunce sja i planina je spektakularna, no tijekom ručka u lokalnom restoranu, iznenadna lavina okrene sve naglavačke.
  • 11.7. od 18 i 20 sati Stogodišnjak koji je izašao kroz prozor i nestao (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann), Švedska, komedija, 100' , r. Felix Herngren, gl. Robert Gustafsson, Iwar Wiklander. Stručnjak za dinamite, Allan Karlsson, želi pod svaku cijenu izbjeći proslavu koja je u staračkom domu pripremljena povodom Allanova 100. rođendana, pa bježi kroz prozor spavaće sobe... Uslijedit će nevjerojatan niz događaja...
  • 18.7. od 18 i 20 sati Francuskinje (Sous les jupes des filles), komedija, Francuska, 116 min, r. Audrey Dana, ul. Isabelle Adjani, Laetitia Casta, Vanessa Paradis. Pariz. Prvih 28 dana proljeća. 11 žena. Majke, poslovne žene, djevojke, ljubavnice, supruge. Sve predstavljaju lice današnje žene: kompleksnost, radost, eksplozivnost, drskost, nepredvidivost. Ukratko, paradoksalnost, potpunu dezorijentiranost, definitivno puno života, jednostavno... ženu!

 | Autor:

Po čemu je ovaj zagrebački koncert Laibacha toliko važan?

Ovo vam je jako dobro pitanje. Naime, Laibachu je, zbog njihove artificijelne estetike i poetike, doista mjesto u MSU! Planirao sam ih godinama. Imate sličan primjer u svijetu kada su njihovi uzori Kraftwerk nastupali u dva najjača svjetska muzeja: MOMI u New Yorku  i TATE u Londonu. Odat ću vam malu tajnu, samo vama, kao ekskluziv. Kujem planove da dovedem Kraftwerk na krov MSU-a u naš Zagreb. Naravno, sve ovisi o financijama i potencijalnim sponzorima koji će, nadam se, imati sluha za ovakve kvalitetne  art programe. A Laibach dolazi  u MSU u naponu snage, nakon velike američke turneje, a prije vrlo neobičnog nastupa u Koreji u Pjong jangu i to je jedini koncert Laibacha ove godine u Zagrebu. A budući da imaju veliku armiju poklonika u Zagrebu i regiji kao i širom Europe - ne sumnjam u prepuni krov MSU-a i kvalitetni visokoestetizirani nastup na svjetskom nivou.

 | Autor:

Kako do ulaznica?

Ulaznice se mogu nabaviti putem interneta kroz sustav Entrio koji radi sjajan posao, ali ina našoj blagajni MSU-a.

Posjetiteljima nudite i pakete ulaznica. Koji je koncept što se tiče tih paketa?

U pretprodaji će se nuditi i paketi ulaznica za tri koncerta s pripadajućim kinoprojekcijama i posjetom izložbi o Bauhausu, i to za 158 kuna Majke, Zabranjeno pušenje i Lažni Franz s Predinom, zatim za 178 kuna Električni orgazam, Laibach i Edo Maajka. Koncert otvorenja Kawasaki3P-a koštao je 69 kuna, za svaki naredni koncert ukoliko se plaća izvan paketa, trebat će izdvojiti 79 kuna, osim Laibacha koji ima i dodatni program za ukupno 99 kuna.

 | Autor:

Postoje li slični projekti kao ovaj vani ili smo mi ipak jedinstveni, bar u regiji, što se tiče ovakvog spoja umjetnosti i glazbe?

Pa koncept multimedijalnih programa jest stara stvar koja se radila godinama i u svijetu i kod nas, ali moram reći da ovakav način s temeljnim poveznicama-ljeto-krov-muzej-film-izložba-rock svirka, nisam čuo. Već sada neki kritičari svrstavaju naš festival kao jedan od najzanimljivijih u Europi. Stoga ćemo i u narednim sezonama pokušati, ako nam to uvjeti dozvole, dovesti i kojeg jakog inozemnog art rock gosta. 

Slike detaljnije pogledaj u galeriji....

Photo: None

Komentari 0