Life&style
1/7

Ljetno otkrivanje kože: Prvi korak je piling

Otkrivanje kože nakon duge hladne zime, a i kišnog proljeća, zahtijeva konkretne rituale koje možete napraviti kod kuće. Prvi korak je definitivno piling, koji će skinuti sloj mrtvih stanica s površine i ostaviti kožu glatkom. No, ističe zagrebačka kozmetičarka Zdenka Mihelj, možete si pritom pomoći receptom naših baka.

- Jedan od najstarijih recepata je prava morska sol koju pomiješajte s bademovim uljem. Pritom su čvrsti, kružni pokreti obvezni. Nakon toga je koža spremna za kreme, emulzije, ulja ili mlijeko. Nanesite ih opet kružnim pokretima, od strane tijela u smjeru srca, te pozornost obratite na unutarnje područje ruku i nogu jer je koža na tim mjestima jako osjetljiva i lako se isušuje - ističe Mihelj. Tuširanje je postalo pravi izazov za kozmetičke kuće. Tu su razne formule, od regeneratora za tijelo, gelova koji njeguju, hidratiziraju i hrane te su obogaćeni aktivnim sastojcima, do kreme koja potiče samotamnjenje (da, nanosi se tijekom tuširanja). Čak je neko vrijeme gel bio na lošem glasu jer isušuje kožu, pa je njegova formula posvuda obnovljena.

 | Autor: arhiva arhiva

Postoje i varijante s piling zrncima, tj. gelovi koji nježno eksfoliraju i namijenjeni su češćoj uporabi. Stopala podnose malo jača zrnca, osobito ako nemate naviku odlaska pedikeru. Imate li atopičnu, suhu kožu, predlažemo posebne teksture koje će se pobrinuti da se stanje primiri - sadrže niacinamid, karite maslac i glicerin. Ugodnost i bolju cirkulaciju pružit će i izmjenjivanje hladne i tople vode, osobito ako se želite brže razbuditi. Nakon pilinga i tuširanja koža je spremna za krema i ulja, a tu su i sprejevi koji su posebno praktični ljeti. Kreme za samotamnjenje ipak nanesite nekoliko sati prije izlaska te nakon toga obvezno operite dlanove kako ne bi ostali žuti.

Blistava kožica | Autor: arhiva arhiva Blistava koža

Formule za ljepotu kože tijela možete koristiti i tijekom dana, dolaze u obliku mirisnih sprejeva. Odlično je to osvježenje kože, osobito ljeti kad joj nedostaje hidratacije. Mirisna ulja i losioni posebno su divna kategorija, možete ih nanositi i umjesto parfema. - U salonima su popularne i aromaterapijske masaže koje odlično pripremaju kožu za skidanje u ljetne haljine. Zahvalni su i specijalni oxy i lipo-tretmani kojima, uz gubitak masnoće, ujedno prokrvljujemo kožu i vraćamo joj tonus. A tu je i metoda otapanja kod manikure i pedikure. Specijalnu kremu nanosimo na stopala, zamotamo ih u foliju i nakon desetak minuta koža je preporođena - dodaje Zdenka Mihelj.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0