Life&style

Ljetni problemi s kožom

Većina od nas dolaskom ljeta svoju pažnju posvećuje oblikovanju tijela te zaboravlja na njegu lica i tijela i zbog toga se mogu pojaviti razni problemi za koje nismo spremni.

Ako se intenzivno sunčate svake godine, osobito bez zaštite, zasigurno ćete dobiti neko oštećenje kože. Ta oštećenja mogu biti ubrzano starenje kože, jer je najveći problem kože zadržavanje vode. Sunce isušuje kožu i i samim tim koža gubi vlažnost. Osim toga elastična vlakna gube svoja svojstva pri sunčanju kroz godine i to je kumulativno djelovanje sunca. Najteža stvar koja se može desiti kao posljedica sunčanja su maligne promjene na koži. Promjene koje se mogu dogoditi na stanicama mogu dovesti do raka kože.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ako izgorite na suncu i koža se počela guliti, prva stvar koju trebate učiniti je ohladiti kožu tuširanjem. Hladna voda pomoći će vašoj koži da se ohladi i usporiti proces guljenja. Kožu potom osušite tapkajući po njoj čistim i mekanim ručnikom. Izbjegavajte trljanje kože kako ne biste ubrzali i proširili ljuštenje.Nakon tuširanja, nanesite hidratantnu kremu. Potražite onu koja je posebno namijenjena ublažavanju opeklina ili ljuštenja kože. Općenito, poslužit će vam losioni koji sadrže aloe vera gel, s obzirom na to da ova biljka hladi kožu, smanjuje upalu i ublažava ljuštenje.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ljeti, zbog topline i vlage, pojačano se luče žlijezde lojnice, zbog čega površinski dio kože postaje masniji.Osim na licu, pogoršava se stanje na leđima i prsima, i to ne samo ženama, nego i muškarcima. Zbog pojačanog znojenja, koje otežava izlučivanje sadržaja iz žlijezda lojnica, dolazi do njihovog začepljenja, a stanje se pogoršava kada nosite tijesnu odjeću, ovratnike ili torbe koje mogu iritirati već upaljene folikule žlijezda lojnica. Dio rješenja je da prilikom pranja treba izbjegavati snažno trljanje i svakodnevno upotrebljavati sredstva za lokalnu primjenu na bazi salicilne ili glikolne kiseline te benzoil peroksida. Savjetovala bi svaki tjedan korištenje maski za lice koje upijaju suvišnu masnoću i koži vraćaju mat izgled.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Tamne mrlje od sunca pojavljuju se na licu, rukama i dekolteu, a u pitanju je nakupljeni tamni pigment melanin, koji nastaje kao posljedica pretjeranog izlaganja UV zrakama. Nekad se za izbjeljivanje tamnih mrlja na koži upotrebljavao limunov sok, dok danas na tržištu postoji cijeli niz proizvoda namijenjenih ujednačavanju boje kože. Pigmentacijske mrlje moguće je spriječiti ili barem osjetno ublažiti redovitom primjenom krema za zaštitu od sunca SPF 50 te dermokozmetike namijenjene koži sklonoj smeđim mrljama, primjerice, s visokom koncentracijom vitamina C.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Primjena pilinga za uklanjanje izumrlih površinskih slojeva kože je odličan način da započnete njegu za suhu kožu koja je ljeti posebno osjetljiva. Na taj način omogućeno je dubinsko čišćenje kože i ponovno uspostavljanje disanja kože. Također, lice treba prati ili čistiti blagim sredstvima koja sadrže umirujuće i osvježavajuće biljne supstance prilagođene tipu kože, i koja ne sadrže sapune koji će isprati zaštitu sa površine kože i tako je načiniti još osjetljivijom. Ljeti se za suhu kožu ne preporučuje hranjiva odnosno masnija krema jer ima tendenciju da zatvori pore i onemogući disanje kože.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Obzirom da je svjetski trend u kozmetici upotreba biljnih preparata, takve kreme bi trebali sadržavati u sebi ulja ili ekstrakte biljaka poput aloe, kamilice, nevena, lavande, kao i vitamin E koji je snažan antioksidant i otporan na sunce. Općenito za suhu kožu cijelog tijela, masaža tijela biljnim uljima(maslina, badem , sjemenke grožđa) sa kombinacijom pravilno izabranih eteričnih ulja, veoma će doprinijeti kako stanju vašeg duha tako i povećanju elastičnosti i tonusa vaše kože. Uvijek treba imati na umu da je pravilna njega kože i zdrava prehrana ključ za zdrav i blistav izgled.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0