Life&style

Ljepota je puno više od fizičkog izgleda, a izložbu koja dočarava njenu esenciju ekskluzivno pogledaj do nedjelje

  • Ljepota nije samo u oku promatrača i nešto fizičko što se u trenu može promijeniti već ona prožima svaki aspekt našeg postojanja
  • Samopouzdanje, povezanost s drugima, moć da mijenjamo svijet, stanje duha i tijela... Sve je to ljepota  
  • O ljepoti se raspravljalo i na panelu 'Esencija ljepote' na istoimenoj izložbi  u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, a koja je službeno otvorena za javnost od 11. do 13. listopada

Ljepota je mnogo više od površinskog izgleda, ona prožima svaki aspekt ljudskog postojanja, od osjećaja samopouzdanja do povezanosti s drugima, i ima moć oblikovati svijet u kojem živimo. Ljepota je refleksija stanja duha, tijela i planeta, a samopoštovanje, autentičnost i kreativnost su neizbježne teme. Ovo su samo neki od zaključaka panel rasprave Esencija ljepote na otvorenju istoimene izložbe. U Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) službeno je otvorena izložba 'Esencija ljepote' koja donosi pregled socio-ekonomskih, povijesnih i gospodarskih aspekata ljepote.

Ova nesvakidašnja izložba organizirana je u sklopu obilježavanja 115 godina L'Oreal Grupe, a posjetitelje vodi u svijet mašte, introspekcije, propitkivanja, budi osjetila i potiče na otkrivanje svega što ljepota jeste i važne uloge koji ima u čitavom društvu.

 | Autor: Biljana Šimić Biljana Šimić Foto: Biljana Šimić

"21. stoljeće je vrijeme izazova, ali je na nama da iskoristimo fokus na autentičnost kako bi se izborili s pritiskom i izbjegli anksioznost i zaštitili svoje mentalno zdravlje. Treba se fokusirati na ljepotu života. S drugačijim standardima ljepote, vladaju drugačiji stereotipi. Ono što doista nikada ne izlazi iz mode je samopouzdanje, stav, pravi sadržaj. Stereotipi u različitim društvima su drugačiji te se razlikuju ovisno o regiji i razdoblju, ali stajati čvrsto na svojim nogama je vječno”, kazao je sociolog Bruno Šimleša.

S njim se složila i psihologinja Vanja Putarek. “Lijepo je vidjeti nekog tko je samopouzdan, ali to je taj jedan začarani krug. Vrlo često se tu vrtimo - ako ja sebe ne percipiram lijepom osjećam se manje samopouzdano, a ta narušena slika o sebi je problem. To se najčešće događa kada se usmjerimo samo na jedno obilježje koje nas ne zadovoljava, a često se preljeva na ostale segmente života. Fokusiranje na samo neke aspekte sebe dovodi do nezadovoljstva, a prihvaćanje svoje potpune autentičnosti vodi prema sigurnosti u ljepoti".

 | Autor: Biljana Šimić Biljana Šimić Foto: Biljana Šimić

“Kad je čovjek iskren prema sebi onda je čist i najljepši sebi i drugim ljudima. Da ne bi bili dio mase, ljudi rade svašta da bi bili drugačiji, ali autentičnost se postiže dubokom brigom o sebi i iskrenošću u kojoj je ljepota. Zato i volimo umjetnost jer nam daje drugi, nekonvencionalni, iskren pogled na svakodnevno”, dodala je glumica Nina Violić. „Kao vodeća grupacija u industriji ljepote, naša je odgovornost promicati vrijednosti koje nadilaze površinsku percepciju ljepote. Kroz inovacije, ali i kroz naše kampanje i projekte, kontinuirano naglašavamo da je ljepota autentično izražavanje sebe. Vjerujemo da prava ljepota dolazi iznutra – iz osjećaja zadovoljstva sobom, samopouzdanja koje gradimo kada se osjećamo ugodno u svojoj koži“ izjavila je Vanya Panayotova, generalna direktorica L'Oreal grupe za Adria-Balkan regiju.

 | Autor: Biljana Šimić Biljana Šimić Foto: Biljana Šimić

 | Autor: Biljana Šimić Biljana Šimić Foto: Biljana Šimić

“Prikaz ljepote u umjetnosti se značajno mijenjao kroz vrijeme – evoluirao je. Od sklada i simetrije ljudske figure, preko renesansnog naturalizma do suvremenih prikaza ljepote kroz ljudsku strast. Današnji mediji za prikaz umjetnosti su se promijenili, kao i promišljanje o ljepoti. Ona je danas uključiva, različita, stavlja se u različite društvene kontekste. Umjetnici danas preispituju i opovrgavaju klasične načine prikaza ljepote”, komentirala je odnos umjetnika prema ljepoti danas Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU.

Vođeni željom da poimanje ljepote postane individualna svrha postojanja, L'Oreal je u suradnji sa zagrebačkom Školom primijenjene umjetnosti i dizajna uključio i učenike u projekt „Esencija ljepote“. Njihovi radovi istražuju osobno značenje ljepote, a najbolji su predstavljeni na izložbi, koja je otvorena za javnost ekskluzivno od 11. do 13. listopada.

 | Autor: Biljana Šimić Biljana Šimić Foto: Biljana Šimić

Industrija ljepote prolazi kroz veliku transformaciju. Više nije dovoljno da proizvodi na policama uljepšavaju ili njeguju – oni moraju činiti razliku. U širem društvenom kontekstu, ljepota ne utječe samo na pojedince, već i na zajednice. Kroz povijest su se standardi ljepote mijenjali, no jedan aspekt uvijek ostaje postojan: ljepota je univerzalni jezik.

Photo: Biljana Šimić

Komentari 0