Life&style

Limiti na karticama: Sve što treba znati o ovoj opciji

  • Previše nas lijepih stvari mami i ponekad je tako lako doći u rasipničko raspoloženje  
  • I iako si ponekad možeš dati oduška, ne preporučujemo to često činiti 
  • Zato ti u povodu missINVEST konferencije otkrivamo što trebaš znati o limitu na karticama 

U 2021. godini čitanja mnogi su otkrili kako se velike istine ponekad kriju tamo gdje ih ne biste očekivali. Eto, naša velika književnica Ivana Brlić Mažuranić, uz čija smo djela odrastali, u priči o Regoču zapisala je i možda najtočniju definiciju potrošačkog društva koja kaže: "Na svijetu ima toliko stvari da ih sve više treba". Tu je mudru misao izrekla majka vila u oblacima kad je razigranoj vili Kosjenki prije puta dala vrećicu punu biserja da ih odbacuje kako još što putem bude trebalo. 
A Kosjenka kao i sve druge male vile stvarnih i izmišljenih svjetova, biserje je rasipala i na kraju ih izgubila, baš kad su joj najviše zatrebali. U izmišljenom svijetu priča lako se napiše sretan kraj, što se zbilo i u slučaju vile Kosjenke i diva Regoča, no u stvarnom životu to ide malo teže. A da se to ne bi dogodilo, i da se ljudi ne bi razbacivali novcem na sve strane, kako se kome prohtije, postoje rješenja, poput ugovaranja dnevnih i mjesečnih limita potrošnje na karticama.

 | Autor: Ograničavanje potrošnje zapravo je super stvar jer te priječi da izgubiš kontrolu nad svojim računom poput kakvog razigranog djeteta u trgovini slatkiša. No prije ili kasnije dođe dan kad bi poput Kosjenke trebalo zavući ruku po novi biser. Sezonski šoping i sezonske rasprodaje, Crni petak, božićna kupovina, nova perilica umjesto stare koja se više ne da popraviti, nečija svadba (možda čak i tvoja?), rođendanski darovi, prokišnjavanje krova, popravak automobila ili zuba, iznenadna mogućnost za putovanje iz snova... Ni Kosjenka nije imala dovoljno bisera da pokrije sve te prohtjeve, no banka tebi omogućuje da ipak dođeš do potrebnog novca, povećanjem limita na kartici.  

Kako bi osigurale i sebe i tebe, sve kartice imaju svoje raspoložive limite potrošnje i dnevne limite (iznos i broj transakcija) koje određuje banka. Korisnik kartice Zagrebačke banke može samostalno izmijeniti dnevni limit putem on-line bankarstva putem mobilne aplikacije m-zaba ili zatražiti promjenu limita dnevnog iznosa ili broja transakcija po kartici osobno u poslovnicama Banke, pozivom na telefonski broj 01/3789 620 ili putem e-poslovnice.

 | Autor:
No, to je samo dio priče. Banka ti na tvoj zahtjev može odobriti veće ili manje dnevne limite, a ukupni iznos limita kod kunskog tekućeg računa može biti i veći od 5000 kuna. Dnevni limit, uključujući i dnevni limit za beskontaktne transakcije, možeš jednostavno prilagoditi svojim potrebama on-line bankarstvom putem mobilne aplikacije m-zaba, putem e-poslovnice, pozivom na broj 01 3789 620 ili osobno u najbližoj poslovnici.

Viši limit ima nekoliko prednosti, od kojih su neke očitije od drugih. On ti omogućuje veće kupovine, veću fleksibilnost otplate i raspolaganje novcem za hitne situacije. Manje očita, a zapravo prilično važna prednost je činjenica da te banka tako smatra urednom platišom pa možeš mirnije živjeti u saznanju da je tvoja financijska situacija u dobrom stanju. S višim limitom na kartici možeš si priuštiti kupovinu velikih, skupljih stvari koje si inače nikad ne bi mogla priuštiti, svejedno bio to novi regal, automobil, zimski kaput, računalo ili mobitel. 

No nije sve ni u novcu; prednosti višeg limita na računu dokazano su i psihološki. Uz povećanje kreditnog limita čovjek se osjeća bolje jer to pokazuje da znaš i možeš ispunjavati svoje kreditne obveze i da si financijski na dobrom putu.
Okej, znamo to iz pjesama, novac doista ne može kupiti ljubav i sreću, ali ti neće ni odmoći u pokušaju da ih osvojiš. 

Upravljanje novcem ne mora biti komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti gotovinski kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta, dok ti u Hrvatskoj pružaju i mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, možeš uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

Photo: None

Komentari 0