Life&style

Lijepe su i posebne, a mogu privući udvarače i donijeti sreću u braku! Sve što nisi znala o crnim macama

  • Crne mace najkontroverznije su među svojim rođakinjama zbog svoje tamne boje krzna 
  • U povijesti su bile proganjane zbog raznih vjerovanja, međutim postoje i kulture koje ih doživljavaju simbolom sreće, dobitka, uspjeha…
  • Uz ove posebno slatke mace veže se niz iznenađujućih zanimljivosti, otkrij ih u nastavku

Crne mace vrlo su popularne oko Noći vještica, zahvaljujući više stoljeća dugoj reputaciji prema kojoj donose nesreću i općenito imaju sumnjivu pozadinu. Naime, još u srednjem vijeku povezivali su ih sa Sotonom i vješticama, a rasprostranjeno praznovjerje, nažalost, rezultiralo je njihovim masovnim pomorom

Možda vas zanima Internet se ne može dogovoriti je li ova naborana maca zastrašujuća ili slatka. Pogledaj sve fotke i odluči Rubrika Life&style Life&style

I danas, postoje određena susprezanja kada su u pitanju ovi ljubimci crnog krzna. Neka skloništa za životinje u SAD-u odbijaju udomiti crne mace u listopadu zbog straha da ih se ne žrtvuje u nekim obredima. 

Zapravo, crne mace su umiljata slatka krznena bića koji donose radost u dom baš kao i njihove rođakinje drugih nijansi, a evo što još nisi znala o njima...  

U nekim kulturama donose sreću

U središnjem dijelu Engleske vjeruje se kako crne mace donose sreću i obično su se poklanjaju mladencima na dan vjenčanja kako bi donijele sreću u braku. Nerijetko se zato motivi ovih maca mogu vidjeti na pozivnicama za vjenčanje, zahvalnicama i drugim vjenčanim materijalima. U Rusiji također smatraju da crne mace donose sreću. 

Donose jackpot dobitak!

Škoti su otišli korak dalje i precizirali kakvu to sreću donose crne mace. Naime, ako u nečiji dom zaluta nepoznata crna maca, ukućani bi definitivno trebali zagarati neku od igara na sreću jer zalutala maca na pragu znači dobitak!

 | Autor: shutterstock shutterstock

Potiču pozitivna događanja

Nijemci za sreću također priželjkuju vidjeti crnu macu. Da bi uslijedio niz pozitivnih događaja, očekuje se da ova životinja tamnog krzna ulicu prijeđe s desna na lijevo.

Fotografije ovih preslatkih malih maca uljepšat će ti dan! Koju bi odmah odnijela kući?

Privlače udvarače

Neudatoj ženi u Japanu šanse za pronalaženjem partnera mogu povećati upravo crne mace. Nema ništa neobičnog u tome da single žena u svome  japanskom domu živi s nekoliko crnih maca, dapače!

Imaju svoj dan

Mnogi ne znaju da je 17. kolovoza svake godine rezerviran upravo za crne mace. Svjetski dan crnih mačaka na neki način je odavanje počasti lijepim životinjama koje su kroz stoljeća nastradale zbog praznovjerja i predrasuda. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Samo je jedna pasmina mačaka – crna

Iako postoje 22 pasmine ‘crnih mačaka’ njihovo krzno zapravo nije potpuno crno već varira od tamno plave do primjesa sivih ili smećkastih tonova. Pigmentacija crne dlake priznata je samo kod jedne mačke - bombajske. Prvi put je uzgojena u Kentuckyju 1958. Godine kada je uzgajivačica Nikki Horner poželjela mačku koja nalikuje crnoj panteri, što je postigla križanjem burmanskih i američkih kratkodlakih mačaka.

Internet se ne može dogovoriti je li ova naborana maca zastrašujuća ili slatka. Pogledaj sve fotke i odluči

Imaju neobično zlatne oči

Ekstremno tamnu crnu dlaku mace imaju upravo zbog melanina, a taj pigment također utječe i na jedinstvenu boju očiju koju imaju ove mace. Sigurno si primijetila da ove tamne krznašice imaju varijante žute odnosno zlatnih nijansi u šarenici oka

Mornari su ih priželjkivali na brodu

Ne samo što su im  lovile miševe, crne mačke bile su dobrodošle na brodovima zbog vjerovanja da donose sreću i povećavaju šanse za siguran povratak kući. Najpoznatija maca u mornara je Tiddles koji je s britanskom Kraljevskom mornaricom proputovao više od 30.000 milja.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Gusarima su ulijevale strah u kosti

Za razliku od mornara gusari crne mačke nisu puštali na brod i, štoviše, ako bi se samo približile njihovome brodu, gusari bi smatrali da bi ga proklele lošom srećom. U slučaju da bi se takva mačka popela na brod a zatim ga napustila, isto bi i napravili gusari zbog uvjerenja da će taj brod potonuti

Egipćani su ih štovali kao bogove

Crne mačke imale su posebno mjesto kod starih Egipćana. Najpoznatija među njima je Bastet, poznata kao mačka boginja a sve ostale crne mačke kasnije su se smatrale njezinom reinkarnacijom. Tko bi nanio štetu odnosno ozlijedio takvu macu, bio bi kažnjen. 


U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirali su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: shutterstock

Komentari 0