Life&style 23. veljače 2015.

Levijatan uskoro u kinima!

Ruski film Andreja Zvjaginceva, Levijatan, nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma te dobitnik Zlatnog globusa u istoj kategoriji, u domaćim kinima počinje igrati od 26. veljače!

Film koji oslikava pogubnu sliku moderne Rusije u tjednu otvaranja igrat će u zagrebačkom kinu Europa te splitskom kinu Ekran.Ovaj kombinacija drame i trilera odnijela je nagrade na mnogim prestižnim festivalima. Na Cannes film festivalu 2014. osvojila je nagradu za najbolji scenarij. Na Zlatnim globusima 2015. izabran je kao najbolji strani film, a ove godine se našao i na Oscarima, također u nominaciji za najbolji strani film.

 | Autor:

Što se tiče radnje, ona se odvija na sljedeći način: Na periferiji malog obalnog grada na Barentsovom moru, gdje kitovi ponekad dolaze do obale, živi obična obitelj: Nikolai, njegova supruga Lilya i sin tinejdžer Romka. Obitelj proganja lokalni korumpirani gradonačelnik, koji im pokušava oteti zemlju, kuću i malu auto radionicu. Da bi spasio svoj dom, Nikolai zove u pomoć svog starog prijatelja iz vojske koji živi u Moskvi, a koji je postao poznati odvjetnik.

Film je dobio i mnoge pozitivne nagrade kritičara, od kojih su samo neke:

Priča o političkoj i duhovnoj korupciji, o muškarcima i ženama naviknutima na vlast i onima drugima koji se bore kontra nje!

Steven Rea, Philadelphia Inquirer, Top Critic

Izvanredan portret ljudi koji žive u konstantnoj tjeskobi, onih koji pokušavaju tugu utopiti u boci i tako pobjeći od sive svakodnevice

Rene Rodriguez, Miami Herald, Top Critic

Komentari 0