Life&style
Leona Paraminski

Leona Paraminski o svom porodu: "In vitro oplodnja je alat s kojim ti je lakše ostvariti želju. Ako možeš, pomogneš si"

  • U zadnjem izdanju Friday Live s Nevenom Rendeli gošća je bila Leona Paraminski, novopečena mama, a jedna od tema bila je i in vitro fertilizacija koja je glumici pomogla da zatrudni
  • Leona je otvoreno govorila o potpomognutoj oplodnji: zašto o njoj ne treba šutjeti (osim što nema razloga da to skrivaju, žene na taj način podržavaju jedna drugu) i kako je to na kraju "tek alatić koji će nam pomoći da  ostvarimo želju - dobijemo dijete"
  • Ipak, u Hrvatskoj gdje između 80 i 100 tisuća parova ima problema s neplodnošću žene još uvijek osjećaju nelagodu da govore o in vitro oplodnji, a temu prati i određena stigma 

Gostujući u Friday Liveu Nevene Rendeli Vejzović glumica s američkom adresom Leona Paraminski pokrenula je za žene više važnih tema, ne samo IVF metodu liječenja neplodnosti. Leona se dotaknula i teme "pravih" i "krivih" godina za majčinstvo, još jedne vruće teme koja stvara pritisak na žene da rode do određene "prihvatljive" dobi i osude postanu li majke kasno, u četrdesetima. I ona je to učinila - djevojčicu Liv rodila je 4. rujna ove godine, netom napunivši 42! Kasno? Ne, idealno vrijeme, kaže glumica!

"Mislim da je to bilo baš pravo vrijeme. Puno sam toga prošla, radila, tulumarila. Sve ono što znaš da nećeš moći ako dobiješ dijete u 20-ima. Sad sam zrelija, mirnija, mogu više pružiti djetetu. Više ne znam što je "pravo" vrijeme, to je individualna stvar i ta granica se pomaknula. Jednostavno žene žele raditi i stvarati karijeru. Mislim da je do 45 prihvatljiva granica da rađaš - da baš nisam kao baka kad dijete vodim u školu. No svakako mislim da godine ne bi trebale biti tabu ni tema za raspravljati."

No, s još više žara Leona se raspričala o medicinski potpomognutoj oplodnji, a o IVF-u je otvoreno govorila i kroz medije i na svojim društvenim mrežama i tijekom trudnoće. Što je vrlo pozitivno. Tema je koju ne samo treba osvijestiti nego o njoj što više razgovarati. Naime, prema podacima otprije nekoliko godina iznesenim na kongresu o humanoj reprodukciji objavljeno je da gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću. Godišnje pomoć potraži 10 tisuća parova, a oko tri posto novorođenčadi godišnje se rađa pomoću izvantjelesne oplodnje. 

Majke i buduće majke ipak nerado na glas govore o postupku kroz koji prolaze, dijelom se osjećajući "neadekvatne" i manje vrijedne jer ne mogu "normalno" začeti (čak i kad je uzrok neplodnosti u partneru!), dijelom zbog osude ovog postupka kao "protuprirodnog". Zbog takvog pritiska društva i religijski obojenih stavova žene šute - u tišini se noseći s problemom neplodnosti.

Možda vas zanima Kristina Šalinović otkrila svoj mukotrpni put prema trudnoći i pružila podršku ženama koje prolaze isto Rubrika Life&style Life&style

Leona nema problema o tome govoriti javno: "Pritisak ili sram zato što ti treba pomoć kod nečeg tako prirodnog kao što je trudnoća? Nikad to nisam osjećala i zato sam tako često pričala o tome. I više sam puta spomenula da mi je tako lijepo što mi se javljaju ljudi sa sličnim iskustvom. Mi žene pričamo, dopisujemo se i znaš da u tome nisi sama. Zapravo je zapanjujuća brojka koliko je parova neplodno. O tome treba razgovarati, to nikako ne bi trebala biti tabu tema".

Srećom ima otvorenih osoba kao što je Leona, a jednako tako i naša kolumnistica Nevena Rendeli koja ju je ugostila. Naime, i Nevena se prije rođenja prvog djeteta borila s neplodnošću. "U prvoj trudnoći otvoreno sam govorila o liječenju neplodnosti, nemogućnosti začeća i na kraju umjetnoj oplodnji. Mislila sam da ne mogu prirodnim putem ostati trudna, a već osam mjeseci nakon rođenja naših blizanki, bila sam trudna s trećim djetetom" napisala je u svojoj kolumni. "Nemojte se sramiti jer niste krive", poručila je tada ženama pa nije čudno što je razgovor s Leonom Paraminski na tu temu tekao tako spontano.

"Možda žene osećaju da nisu dovoljno zdrave ili nešto nije u redu. Ali nekad ni ne znaš što nije u redu. Nekad je samo nešto. Najčešće se ni ne zna razlog neplodnosti. Trebali smo već proći te teme, otići na neku drugu razinu u 21. stoljeću. Sve bi trebalo biti otvoreno za razgovor i dijeliti se energija, mišljenje pa da znaš da nisi sam i da ti je lakše. IVF je kao uzeti neki alatić koji imaš i s kojim ti je lakše ostvariti želju. Ako možeš, pomogneš si. Rezultat je na kraju najbitniji" rekla je glumica za kraj priznavši Neveni: "Hvala ti, jer ti si i meni pomogla, dala si mi neke savjete. Zato smo svi tu, da si pomognemo."

Možda vas zanima "Na umjetnu oplodnju krenula sam puna pozitive: željela sam dijete i ni čas nisam sumnjala da ću ga dobiti" Rubrika Life&style Life&style

Zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj se godišnje rodi oko 1200 djece. Prema medicinskim statistikama danas se u svijetu oko 60 milijuna parova bori sa sterilitetom - visoka i rastuća učestalost neplodnosti u razvijenim zemljama postaje ozbiljan društveni i individualni problem. Zašto onda ne iskoristiti (ili ih se pritom sramiti) blagodati našeg zdravstvenog sustava i zakona kojim je regulirana medicinski potpomognuta oplodnja? Hrvatska je u svijetu jedinstvena po broju besplatnih postupaka; Hrvatski zakon omogućuje ženama do 42. godine šest postupaka umjetne oplodnje čije troškove pokriva HZZO, dok ostale, puno naprednije zemlje, propisuju puno strože restrikcije. Tako, primjerice, Njemačka i Austrija nude tri postupka do 38. godine, odnosno 40. godine života žene, i to uz sufinanciranje.

Photo: Instagram@leonaparaminski

Komentari 0