Iako na prvu ledena kava i kava sa sladoledom zvuče slično, ipak postoje neke razlike u tome kako se rade. Primjerice ledena kava je upravo ono što kaže i sam naziv, odnosno to je najobičnija kava koja se poslužuje s ledom. Prema portalu Taste of Home, ledena kava brzo se može napraviti, a sve što trebaš je skuhati kavu kao što ju i inače kuhaš, pustiš ju da se ohladi i preliješ ju preko leda. Međutim, ovo može razrijediti kavu pa kako bi to spriječila, svoju kavu možeš napraviti jačom nego inače tako što ćeš udvostručiti količinu mljevene kave koju stavljaš u aparat za kavu. Drugi način je da napraviš kockice leda od same kave tako što ju uliješ ohlađenu u kalup za led, zamrzneš i iskoristiš za sljedeću šalicu ledene kave.
Kada je u pitanju kava sa sladoledom, više se radi o desertu nego napitku koji je poznat pod talijanskim nazivom affogato piše portal Weight Watchers. Običnu šalicu kave možeš pretvoriti u poslasticu tako da preko sladoleda preliješ kavu. Vruća kava polako će otopiti sladoled te će nastati fina krema. Donosimo ti recepte za ledenu kavu i kavu sa sladoledom.
Zdrava ledena kava
Zdravu ledu kavu vrlo lako možeš napraviti kod kuće, a time ćeš izbjeći i nepotreban višak šećera i masnoća koji se nalaze u ledenim kavama u kafiću ili trgovini pa svakako isprobaj recept s portala The Busy Baker.
Sastojci
Za kockice leda od kave:
- 3 šalice hladne kave ili kave sobne temperature
- 1 žlica meda (po želji)
Za ledenu kavu:
- 3 šalice nemasnog ili obranog mlijeka, možeš koristiti i zaslađene ili nezaslađene alternative mlijeku
- med, javorov sirup, agava ili stevija za zaslađivanje (po izboru)
Priprema:
- Dodaj zaslađivač po izboru u kavu prije zamrzavanja, ako želiš možeš ga i preskočiti.
- Dodaj kavu u kalupe za kockice leda i stavi ih u zamrzivač dok ne očvrsnu, najbolje neka se zamrznu preko noći.
- Dodaj 5 kockica ledene kave u veliku čašu ili šalicu.
- Ledene kockice kave prelij mlijekom po izboru, otprilike 1 šalicu po porciji.
- Zasladi dodatnim sladilom po želji.
Kava sa sladoledom ili affogato
Affogato znači "utopljen" i tradicionalni je talijanski desert objašnjavaju na portalu Weight Watchers. Vruća kava prelivena preko hladnog sladoleda rezultira čarobnom otopljenom mješavinom s kofeinom. Donosimo ti i sladoled po receptu autora Dana Churchilla koji možeš sama napraviti kako bi ova verzija deserta bila što zdravija.
Sastojci
Za sladoled:
- 1/3 šalice kokosove kreme
- 1/2 šalice naribanog kokosa, tostiranog
- 3 smrznute banane, nasjeckane
- 2 žlice maslaca od badema
Za kavu:
- 1 šalica espressa
- dodaci po izboru poput komadića kakaa ili čokolade, prženi naribani kokos
Priprema:
- Kremu od kokosa ulij u blender i zatim dodaj ostale sastojke za sladoled. Miješaj dok smjesa ne postane glatka.
- Ulij smjesu u posudu i stavi u zamrzivač minimalno 20 minuta prije posluživanja ili preko noći kako bi se što više smrznula.
- Na kraju možeš dodati i prženi naribani kokos.
- Skuhaj nekoliko doza svog omiljenog espressa i prelij ga preko sladoleda. Po želji možeš dodati i komadiće kakaa, čokolade ili prženog kokosa.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.