Life&style

Lagali su ti: roditelji ipak imaju najdraže dijete

Konačno je dokazano i ne moraš više vjerovati roditeljima kada kažu da svu svoju djecu vole jednako, mada je to politički korektno. Ili dok sama uvjeravaš vlaste klince da su ti jednako dragi... Ako osjećaš da zapravo nisu, opusti se, nisi jedina

Još kada smo bili djeca, najveći utjecaj na nas imali su roditelja, naš naš uzor u baš svemu. Odgajali su nas i pružali nam bezuvjetnu ljubav te nas učili životu. Ako si jedinica, sva roditeljska pažnja i ljubav je bila usmjerena samo na tebe.

No, ako si odrasla s braćom i/ili sestarama znaš da je rivalstva, bar povremeno bilo. I znala si što je ljubomora kad tvoja sestra ili brat dobiju nešto za što smatraš sa (samo) ti zaslužuješ. I tko god od  braće imao bolje ocjene u školi, bio poslušniji, umiljatiji, svi roditelj će uvijek reći da jednako vole svoju djecu. I znaš što? Nije istina!

Istraživanje koje je provedeno na 768 roditelja u Americi, čak 70% majki i 74% očeva je priznali – imaju omiljeno dijete! U istraživačkoj skupini su bili majka i otac dvoje djece, a djeca su bila barem jednu godinu razlike u starosti. Zanimljivo je da i većina majka i većina očeva je priznala da im je starije dijete draže, neovisno o spolu (ljubitelji teorije prvo pa muško, odstupite!)

 | Autor: thinkstock thinkstock

Istraživači su zatim pitali djecu osjećaju li poseban tretman te primijete li da ih roditelji tretiraju drugačije od braće? Starija djeca su izjavila da nisu osjetila neku posebnu razliku u odgoju i odnosu roditelja, dok su mlađa djeca uglavnom tvrdila da starija djeca dobivaju više pažnje.

Možda vas zanima Činjenice koje razumiju samo najmlađa djeca u obitelji! Rubrika Life&style Life&style

Na pitanje djeci: “Osjećate li da je vaš brat/sestra više voljen nego vi?”, djeca su odgovorila potvrdno. I stariji i mlađi su pretpostavili kako je baš ovaj drugi mamin i tatin mezimac. No, to ionako nije bitno. Roditelji će lagati da ste im jednaki, a ti ćeš misliti kako je uvijek tvoja sestra ili brat obiteljski favorit. Ako si jedinica, ove stvari te ne moraju brinuti. Ako osjećaš da ti roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje, nadamo se da nisi napravila neki baš veliki kiks kad se to dogodilo…

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0