Life&style

Lady Di je i danas ikona stila: 9 njezinih stajlinga koje kopiraju modne influencerice

  • Prošlo je točno 25 godina od tragične smrti obožavane princeze Lady Diane
  • Diana je otvarala svijetu oči za modnu odvažnost i ljepotu dizajna, a i toliko godina nakon njezine smrti svijet još itekako poštuje njezino modno naslijeđe
  • Njezine stajlinge skidaju i poznate modne influencerice, nalazeći čak doslovno iste komade

Bilo je to kao u bajci, izjavio je John Travolta, nakon što je plesao s britanskom princezom Dianom na državnoj večeri koju je Bijela kuća organizirala u studenome 1985. Plesati s Travoltom bila joj je želja, a posrednik u tome - predsjednikova žena Nancy Reagan! Diana je bila odjevena u baršunastu haljinu boje noćnog neba koju je dizajnirao Victor Edelstein, jedno u nizu imena koja pripadaju povijesti mode, a Lady Di im je pomogla u tome. Haljina ima široke naramenice koje se križaju na leđima, a povijest će zabilježiti da su je modni znalci blago zafrkavali zbog te njezine rane modne ljubavi. Travolta, slavni plesač Tony Manero u filmu “Groznica subotnje večeri” (1977.) Johna Badhama i još popularniji partner Ume Thurman u Tarantinovu “Paklenom šundu” (1994.), snimljen je kao jako pažljiv plesač uz, činilo se, nesigurnu Dianu koja pogledom prati njegove korake na podu. No ipak je u nečem bila jako sigurna: moda će postati iznimno važnim dijelom njezina života! A povijest će to ubrzo i pokazati. Travolta je shvatio zašto u Bijelu kuću te večeri nije pozvan s pratnjom.

Kavalirski je poslije hvalio Dianin smisao za ritam. Edelsteinova je haljina jedna od deset legendarnih koje čine zbirku ponuđenu na dražbi Fit for a Princess (Krojeno za princezu) u londonskoj kući Kerry Taylor. Zbirka je kupljena na dobrotvornoj dražbi u New Yorku, u lipnju 1997., samo dva mjeseca prije tragične smrti Diane, princeze od Walesa. I sažeti je katalog njezina stila za koji su, među ostalim, zaslužni Zandra Rhodes, Catherine Walker, Bruce Oldfield, Bellville Sassoon, Jacques Azagury, a poslije i Gianni Versace i Christina Stambolian. Haljine su prodane za ukupno 860.000 funti, a najvišu je cijenu, čak 240.000 funti postigla upravo baršunasta haljina u kojoj je plesala s Travoltom.

Moda je intenzivno ušla u Dianin život s razvodom od princa Charlesa. A kao što je serija “Seks i grad” upoznala svijet s “manolicama” i Fendijevim torbicama, tako je i Diana otvarala svijetu oči za modnu odvažnost i ljepotu dizajna. Moda je postala članom Dianine obitelji, a 25 godina nakon njezine smrti svijet još itekako poštuje njezino modno naslijeđe. Po tom je utjecaju Diana jaka koliko i Jacqueline Kennedy, čiji je “francuski” stil međutim bio beskompromisniji od Dianina. No Jacqueline je imala modnog vremena mnogo više nego Diana.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Romantične balske haljine i ljupke koktel-haljine Diana je brzo mijenjala mnogo sofisticiranijom, profinjenijom modom. Kroničari njezina modnog razvoja podsjećaju kako ju je princ Charles uzalud podsjećao na protokolarne zabrane kad bi njezin dekolte bio dublji od očekivanoga, što je toliko privlačilo fotoreportere da ta mlada princeza ubrzo postaje najslikanijom ženom današnjice. Jasno da je Diana bila pravo blago za oči i objektive modnih fotografa. Vidimo je u bijelom sakou skrivena kopčanja s crnom leptir-mašnom i glasovitim safirnim ovalnim prstenom na ruci (optočenim dijamantima) i buketićem đurđica. Snimljena u travnju 1987. u Firenci. Osim tog kostima Jaspera Conrana i svaka je sitnica na njoj besprijekorna, lijepa, privlačna. Osobito je zanimljiv šarm kojim nosi birane modele.

Tko ih voli, uvijek će ih voljeti

Taj šarm, nikad nametljiv, čak i malo odmaknut, ali jasno prisutan i osobito neodoljiv u dobrim životnim razdobljima, dopušta joj čak i dozu duhovitosti. Tu je kad, na primjer, odijeva bijeli kostim u vojničkom stilu Catherine Walker, definiran šarom od zlatnih gajtana, i šeširićem Grahama Smitha za posjeta elitnoj britanskoj vojnoj akademiji 1987. koju će poslije polaziti njezin mali Harry. Njezine pastelne kombinacije ili dvobojni kostimi iz ergele takozvana royal stylea ništa manje nisu privlačni ni sada - tko ih voli, uvijek će ih voljeti… Nama se, međutim, čine nametnutim protokolarnim stilom, a možda i tajnom princezinom željom da se uskladi s dvorom koji joj nije bio suđen. Milijarda je ljudi pratila televizijski prijenos njezina sprovoda.

Većina njih bi za najsjajniji modni trenutak Lady Di, izabrala onaj u kojem odijeva plavu Versaceovu haljinu da bi bila na dobrotvornoj večeri u Sydneyu 1996. Godinu prije negoli je njezin prijatelj dizajner ubijen u Miamiju. Ukrasna kopča pridržava haljinu o jednom ramenu. Svilena duga haljina lagano prati savršenu liniju Dianina tijela. U ruci joj clutch torbica, a nosi i šiljaste salonke iste boje, raskošne naušnice i narukvicu. Poslije će haljina na dražbi postići cijenu od 270.000 dolara. I bit će “certifikat” Dianine stilske savršenosti. Izbrusio se sasvim njezin izgled. Snimaju je najpoznatiji modni fotografi poput Marija Testina i Lorda Snowdona. Tisuće je fotografiranih imidža te princeze iz bajke s tužnim krajem. Testinove su pravi modni trofej. I najbolja ostavština žene čija je modna bajka završila happy endom. A koja je k tome bitno označila pop-kulturu devedesetih!

Outfite Lady Di danas namjerno oponašaju i najpoznatije svjetske modne influencerice na svojim Instagram profilima - ne samo da "skinu" stajling u modernijoj varijanti već i pronalaze doslovno iste komade, poput pulovera koje je Diana nosila. Bila je to era podstavljenih ramena, romantičnih košulja i drugih "divota" 80-ih, a sad se u nju vraćamo munjevitom brzinom...

1. Pulover s ovčicama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lucy Williams (@lucywilliams02)

 

2. Kaubojke na traperice + sako + šilterica

3. Bicke i sweater za šetnju gradom

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sasha Mei (@sasha.mei)

 

4. Bluze s mašnom

5. Naglašene kragne

6. I'm a luxury pulover 

 

7. Sako i jakih boja širokih ramena 

8. Karirano od glave do pete

9. Oversized puffer jakne

 

 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0