Life&style 09. travnja 2017.

Kurkuma - zlatni korijen pun boja, mirisa i okusa orijenta

Stock Food.

Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela, od jela s povrćem do voćnih salata...

Kurkuma je začin koji ne poznaje granice, možete ga dodati u koje god jelo poželite, a ako koristite kurkumu u prahu budite sigurni da svojem jelu dodajte puno korisnih tvari.

Indijska gusta juha

Sastojci: 1 i 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 2 žličice kurkume, 1 i 1/2 žličice kumina, 1/2 žličice cimeta, 1/4 žličice kardamoma, 400 g cherry rajčica, 400 ml kokosova mijeka, 140 g crvene leće, 800 ml povrtnog temeljca, 1/2 žličice morske soli, svježe mljeveni crni papar, malo crvene paprike, 140 g mlada špinata, 2 žličice svježeg soka limete

Priprema: U veliki lonac ulijte ulje, a kad se zagrije, dodajte nasjeckane luk i češnjak. Dodajte prstohvat soli, promiješajte i pirjajte na srednje jakoj vatri četiri-pet minuta dok luk ne omekša. Umiješajte kurkumu, kumin, cimet i kardamom. Nastavite kuhati oko minute. Dodajte polovice rajčice, kokosovo mlijeko,kuhanu crvenu leću, povrtni temeljac, sol i puno papra. Umiješajte crvenu papriku. Promiješajte i pustite neka kuha neko vrijeme. Kad provrije, smanjite vatru i pirjajte oko 20 minuta. Isključite vatru i primiješajte nasjeckani špinat te miješajte dok ne uvene. Dodajte sok limete, kušajte pa posolite i popaprite. Poslužite u zdjelicama uz zapečeni kruh.  

 | Autor: Stock Food Stock Food

Janjeći kotleti na marokanski

Sastojci: 1 kg janjećih kotleta, 1/4 šalice nasjeckane mente, 1/4 šalice nasjeckanoga korijandra, 3 češnja češnjaka, 2 žlice limunova soka, 2 žlice maslinova ulja, 1 žlica kumina, 1 i 1/2 žličice crvene paprike, 2 žličice soli, 1/2 žličice naribana đumbira, 1/2 žličice kurkume, 1/2 žličice papra, nekoliko vlakana šafrana

Priprema: Operite kotlete i osušite ih. U velikoj zdjeli pomiješajte začinske biljke, limunov sok i sve začine. Promiješajte i u tu smjesu uronite kotlete te ih dobro natrljajte da se oblože sa svih strana. Odložite kotlete da se mariniraju nekoliko sati u hladnjaku. Izvadite kotlete i pustite da poprime sobnu temperaturu dok pripremate roštilj. Lagano premažite uljem rešetku. Pecite kotlete pet-osam minuta sa svake strane, ovisno o debljini mesa. Poslužite odmah ili držite janjetinu zamotanu u aluminijsku foliju na toplom do posluživanja.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Libanonski kolač s kurkumom    

Sastojci: 2 šalice kipuće vode, 2 žlice anisa, 2 šalice grisa, 2 šalice brašna, 2 žlice kurkume, 1 žlica mljevenog anisa, 3 žličice praška za pecivo, 1 i 3/4 šalice šećera, 1 šalica kanolina ulja (ili biljnog), 2 žlice tahinija, bademi za ukras

Priprema: Zakuhajte vodu, dodajte anis i pustite neka odstoji deset minuta. Procijedite čaj i stavite na stranu da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješajte gris, brašno, kurkumu, mljeveni anis i prašak za pecivo dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte šećer u čaj i miješajte dok se ne otopi. Ulijte ulje i čaj u smjesu, a zatim dobro izmiješajte. Premažite dno i stranice okrugloga kalupa tahinijem. Ukrasite površinu blanširanim bademima. Pecite 40 minuta ili dok umetnuta čačkalica ne izađe čista. Neka se hladi u tavi 30 minuta, a zatim izvrnite na rešetku za hlađenje. Narežite na kocke ili rombove i poslužite.  

 | Autor: Stock Food Stock Food

Komentari 0