Life&style

Kukati i žaliti se svom 'suprugu na poslu' zapravo je dobro za tvoje zdravlje

  • Imati takozvanog „supružnika na poslu“ od velike je važnosti za preživljavanje na radnom mjestu 
  • Bilo da je riječ o kolegi s kojim popričaš ispred zgrade na pauzi ili o prijatelju iz sobe koji uvijek zna kada ti treba kava…
  • Kako god, tvoj „supružnik na poslu“ ti toliko olakšava prolazak kroz radni dan

Očito se i znanost s time slaže. U istraživanju Sveučilišta u Melbourneu, znanstvenica dr. Vanessa Pouthier smatra da su „šale i kritike“ u vezi s tvojim poslom, kolegama i opterećenjem važni za tvoju mentalnu dobrobit. Ispitujući grupu zaposlenika u bolnici tijekom razdoblja od 12 mjeseci, istraživanje je pokazalo da bi postojanje nekoga s kime se možeš smijati, šaliti se i žaliti, moglo poboljšati moral tima. 

Jesi li sigurna da znaš što kolege doista misle o tebi?

„Te zamjerke nisu nužno pozivi na promjene“, izjavila je dr. Pouthier, pozivajući menadžere da se ne brinu kad vide da se zaposlenici žale jedni drugima. „To su pozivi na suosjećanje i povezivanje te samo oslobađanje negativne energije, osobito kada se koristi humor. Kad se to ne dogodi, dan ti se čini jako dugim.“

via GIPHY

I ne radi se samo o oslobađanju zaostale energije na poslu. Doktorica Pouthier otkrila je da je onima koji su se više smijali na poslu - i koji su općenito bili sretniji - bilo bolje i izvan radnog života.

„To može utjecati na tvoj odnos s (pravim) supružnikom, tvoje psihološko stanje, nesanicu, mentalno blagostanje. Definitivno ne možeš podcijeniti kako tvoje blagostanje na poslu utječe na tvoj osobni život“, rekla je.

Pa što čekaš? Vrijeme je za šalicu slavljeničkog čaja u kuhinjici sa svojim supružnikom s posla, odmah sada! 

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Shutterstock

Komentari 0