Kažu kako svi dobri tulumi počinju, ali i završavaju u kuhinji. I doista, teško je ne primijetiti kako se upravo tamo odvija velik broj naših aktivnosti tijekom života. Kuhinja je ne samo mjesto objedovanja, nego i mjesto druženja u kojem se okupljaju naša obitelj i prijatelji.
Temeljna značajka kuhinje, kao najfrekventnijeg prostora u stanu, je određena njenim sastavnim prostornim dijelovima koji čine prostor za odlaganje i čuvanje hrane, prostor za pripremu i termičku obradu hrane, serviranje i blagovanje te pranje, sušenje i odlaganje posuđa.
Funkcionalnost kuhinjskog prostora je njegova glavna karakteristika. Unutarnje uređenje kuhinje određeno je mnogobrojnim aktivnostima kao što su sortiranje, pripremanje i hlađenje hrane i pića, te čišćenje. Planiranje pozicije kuhinjskog namještaja i opreme mora imati za posljedicu funkcionalan prostor u kojem se slijed radnji odvija pravilno.
Namjenska podjela prostornih dijelova kuhinje na tzv. „funkcionalni trokut“ omogućava izbjegavanje nepotrebnog i suvišnog hodanja tijekom obavljanja svih kuhinjskih poslova. Stoga se velika pozornost posvećuje smještaju aparata i lakom pristupu svim elementima.
Radne plohe su iznimno važne. One moraju biti što praznije i izrađene od materijala otpornog na vodu i udarce. Kao dodatne radne plohe mogu poslužiti i pomoćni stolovi raznih dimenzija (uključujući i one na kotačićima), a može se nasuprot kuhinjskih elemenata smjestiti i otok koji ujedno ima funkciju pregrade prema npr. blagovaonici ili dnevnom boravku.
Važno je voditi računa da se svi predmeti koje svakodnevno koristimo postave na mjesta koja su u visini zahvata (od 30 do 140 cm od poda). Kako bi se najbolje iskoristili kutevi kuhinjskog namještaja, mogu se ugraditi okretni elementi, skriveni iza vrata, košare na izvlačenje i slično. Raspored je izuzetno bitan, naročito za kantu za otpatke, za koju je idealno mjesto ispod ili blizu sudopera, čime se izbjegavaju nepotrebna onečišćenja podova.
Za rasvjetu radnih ploha idealne su jače halogene lampe, a njihov je dodatni plus i činjenica da se mogu postaviti gotovo svugdje i na najrazličitije načine (pri čemu se knauf pokazuje kao nezamjenjivo sredstvo). Za manje prostore s manje prirodnog svjetla idealne su kuhinje svijetlih ili pastelnih tonova, bez obzira da li je riječ o modernom ili klasičnom dizajnu. Za takve prostore, idealne su kuhinje u jednoj liniji (svi elementi i aparati se nalaze uz jedan zid), dok se za veće kuhinje preporučuje praćenje linija zidova (ako se u sredini ispriječi prozor, ispod njega se može smjestiti ili klasičan element, ili primjerice perilica za suđe). Zbog velikog broja kućnih pomagala (mini-usisivača, tostera, grijača za vodu, aparata za cijeđenje naranča, i sl.) i posuđa koje svakodnevno koristimo, iskustvo nam govori da je u kuhinjama važno iskoristiti svaki centimetar mogućeg prostora!
U razmještaju kuhinjskih elemenata, posebnu pažnju se mora obratiti na njihovu visinu – ako su previsoko smješteni, ne mogu se dohvatiti svi predmeti bez upotrebe ljestava. Nadalje, budite pažljivi da pri odabiru fronti kuhinjskih elemenata ne izaberete preprozirna stakla, jer takvi elementi mogu stvoriti dojam neurednosti i prevelikog šarenila - da ne spominjemo iznošenja oku javnosti svih predmeta koji svakodnevnom upotrebom mogu postati prilično nereprezentativni.
Materijali od kojih ćete po mjeri izraditi vaše kuhinjsko pokućstvo ili ga gotovog kupiti u prodavaonicama moraju se lako održavati, budući da je riječ o prostoru u kojem higijena mora biti na prvom mjestu. Boja elemenata neka se odražava i u ostatku pokućstva (npr. ako se u kuhinji nalazi stol i stolice, njihov dezen i vrsta materijala neka što više sadrže glavi kolorit zadan kuhinjskim elementima). Udobna i lijepa kuhinja uvjet je odvijanja drugih aktivnosti u prostoru kuhinje (druženje, okupljanje, igra...).
Mini-kuhinje
Mini-kuhinje su dobro rješenje za sve male prostore, ali i za sve one koji ne vole (ili ne stignu) odvajati suviše vremena za pripremanje hrane – na taj način će uštedjeti prostor koji će radije iskoristiti za npr. povećanje blagovaonice ili neke druge prostorije.
Kod mini kuhinja neizbježno je preklapanje pojedinih funkcija zbog ograničene veličine radne plohe. Prostor mora, minimalno, zadovoljiti elemente funkcionalnog trokuta (štednjak, hladnjak, sudoper) uključivo radnu plohu koja će poslužiti za više funkcija.
Jedan od najpopularnijih oblika mini-kuhinja i dalje je dizajn Joe Colomba iz 1966. godine – u naoko jednostavnom ormariću na kotačiće skriven je štednjak, mini-hladnjak, ladica, nekoliko mini-ormarića za odlaganje stvari, malene ladice za odlaganje pribora za jelo, utičnice za male električne aparate te velika daska za pripremu hrane s dodatnim radni prostorom 'na izvlačenje'. Uz one izrađene od masivnijeg drva, danas se u izradi mini-kuhinja često koriste i materijali na bazi iverice, a naročito mediapan i laminatne ploče. Kako je najčešće riječ o manjem prostoru, savjetujem upotrebu svijetlih nijansi, kao i svih reflektirajućih materijala (staklo, polirani metal, ogledala...). Na drvenom dijelu mini-kuhinje dobro je rješenje i lak visokog sjaja. Mini-kuhinje su u idealnom slučaju smještene uz jedan od zidova, po mogućnosti bliže prirodnom izvoru svjetlosti uz mogućnost dobrog provjetravanja..
Uz mini-kuhinje koje nemaju ugrađenu radnu plohu (jer se na gornjem dijelu nalazi sudoper i kuhalo), predlažem smještanje jednog dodatnog stolića na kotačiće, čija se gornja ploha može koristiti za pripremu hrane dok će donji dio (police ili ladice) služiti da odlaganje svih potrebnih kuhinjskih pomagala. Takvi stolići posebno su praktični ako sa strane imaju i kukice na koje se može objesiti posuđe.
Osim stolića kao dodatnu radnu plohu savjetujem stoliće “na preklop” koji se montiraju na zid ili na dio pregradbenog otoka. Za svaku vrstu radne plohe iznimno su važni izvori svjetlosti - tijekom dana idealna je prirodna svjetlost, pa ako je ikako moguće, radnu plohu smjestite ispod ili što bliže prozoru.
Ako se iznad mini-kuhinje postavljaju gornji, viseći elementi, nastojte ih stilski i koloritom ujednačiti s donjim dijelom, a isto pravilo vrijedi i za pomoćne stoliće.
Mini-kuhinje mogu se smjestiti i u jedan veći element – ovakva rješenja su naročito dobra za stanove u kojima kuhinja, blagovaonica i dnevna soba čine jednu prostornu cjelinu, jer se na taj način izbjegava mogućnost da kuhinjski dio estetski naruši atmosferu sobe, što se postiže skrivanjem u 'masku' ormara. Ovakav ormar morao bi pratiti osnovni stil uređenja ostatka prostorije.
Osmišljene da 'štede' prostor, mini-kuhinje idealno će ispuniti i neku od niša u zidovima. Za ovakvo rješenje savjetujem angažiranje stručnjaka za izradu kuhinje po mjeri 'od zida do zida', dobro pazeći na zadane dimenzije bazičnih kuhinjskih aparata. Za mini-kuhinje u nišama predlažem i ispunjavanje čitavog gornjeg dijela kuhinje visokim visećim elementima u koje možete smjestiti sve potrebne namirnice, posuđe i ostala kuhinjska pomagala. Alternativno, čitav gornji dio zida ispunite samostojećim policama. Između gornjih i donjih elemenata postavite staklenu oblogu ili keramičke pločice visokog sjaja. Kako se nalazi u niši, a ne želite je izlagati pogledima, sakrijte je kliznim vratima.
Posebnu pažnju valja posvetiti rasvjeti (naročito ako je riječ o kuhinji smještenoj u nišu zida, pa time i manje izloženu prirodnoj svjetlosti). Iznad elemenata obavezno postavite jedno jače centralno rasvjetno tijelo, dok manja tijela rasporedite iznad radne plohe, sudopera i kuhala. Ako je mini-kuhinja smještena u veći ormar, pobrinite se da u istom budu ugrađena dodatna rasvjetna tijela.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.