Life&style

Kuhano vino ili vruća čokolada? Dokazano je koji nas zimski napitak čini pametnijima

  • Hm, ne radi se o nekom čarobnom napitku
  • I ne moraš se bojati da je, poput većine zdravih napitaka, lošeg okusa
  • Ovaj ćeš definitivno obožavati…

Prema jednom nedavno provedenom istraživanju, kojeg su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Birmingham, jedan omiljeni zimski napitak pozitivno djeluje na moždanu funkciju. 

Što najradije piješ zimi? Kuhano vino? Čaj? Jedan napitak trebala bi, tvrde znanstvenici, češće spravljati kod kuće. 

Ovaj napitak čini nas inteligentnijima 

Veselimo se dvostruko: naime, osim što nas ovaj zimski napitak čini inteligentnijima, fenomenalnog je okusa! Riječ je o vrućoj čokoladi. Znanstvenici tvrde da flavanoidi iz kakaa pozitivno djeluju na naše moždane funkcije. Ispitanici su za potrebe istraživanja trebali raditi razne kognitivne testove. Radili su ih prije i nakon što su popili vruću čokoladu. 

Znanstvenici su pri tome otkrili da kakao bogat flavanoidima povisuje razinu kisika u krvi te su ispitanici bili u stanju (u prosjeku) za 11 posto bolje riješiti kompleksne, kognitivne zadatke. 

Međutim, ne sadrži samo vruća čokolada flavanoide. Sadrže ih i bobice, jabuke i zeleni čaj. Međutim, vruća čokolada sadrži doista veliku količinu.

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0