Life&style

Kristina Ercegović i Blaženka Mičević razgovarale su s Nevenom Rendeli o ženskom poduzetništvu i novcu

  • U show miss7 Friday live s Nevenom Rendeli i gostima stigle su Kristina Ercegović i Blaženka Mičević  
  • Nevenine gošće su Kristina Ercegović; spisateljica, serijska poduzetnica i poslovna savjetnica i dobri duh poduzetništva i Blaženka Mičević, geodetkinja i poduzetnica
  • Gošće su s Nevenom razgovarale o položaju žena u biznisu i politici, financijskom nasilju, a i ohrabrile sve buduće poduzetnice

Nevenine gošće u Friday liveu su dvije uspješne i poduzetne žene, Kristina Ercegović i Blaženka Mičević. Dotaknut će se tema važnih za žene, njihovu financijsku neovisnost i hrabro stupanje naprijed, teme pokretanja vlastitog posla i uspješnog poslovanja.

Kristina Ercegović uvijek kreće od sebe i kaže kako uvijek nastoji dati podršku, i uvijek prima podršku. Tako je i upoznala iduću Neveninu gošću, geodetkinju Blaženku Mićević. Kristina je Blaženku upoznala tako što je Blaženka došla na jednu od radionica o networkingu za male poduzetnike kako bi naučila jasno i jednostavno predstaviti čime se točno bavi. "Mislim da je to općenito problem velikog broja žena, što zbog sustava, što odgoja, pa zbog toga umanjujemo svoja dostignuća, umjesto da jasno kažemo čime se bavimo i da ponudimo svoje talente na tržištu."

 | Autor: Facebook@Kristina Ercegović Facebook@Kristina Ercegović

Blaženkina najveća lekcija koju je naučila je da nije važno što zna raditi, već ono što zna prodati. "Shvatila sam da zapravo nikog ne zanima što ja znam, ako se ne znam predstaviti. Blaženka se bavi tipično muškom strukom u  tipično muškom okruženju, za što smatra da je zapravo prednost. "Kada si u muškoj struci teško te precipiraju kao nekoga tko zna dobro obaviti posao." Puno puta našla se u situaciji u kojoj su je percipirali kao nedovoljno sposobnu, kao da na terenu ne bi mogla nešto dovoljno dobro izmjeriti kao muškarac, da ne bi mogla dobro voditi gradilište.

"Dogodila mi se i situacija u kojoj mi je kolega rekao da se od mene ne očekuje da pričam na sastanku." Sva ta svoja iskustva u 17 godina karijere je Blaženka uspjela sažeti u jednoj inicijativi pod nazivom 'Žene u geodeziji' koji je postao europski projekt, te je Europsko vijeće geodeta ovu godinu proglasilo godinom žena u geodeziji.

Dotaknuvši se i teme žena u politici i napomenuvši da je u sazivu parlamenta 41% žena, što je najveća brojka dosad, dok je nakon prvih izbora za Europski parlament 1979. godine mandat dobilo tek 15% žena Nevena je gošće upitala što misle o ženama u politici u Hrvatskoj? Kristina kaže kako je vidljivo da stvari i kod idu na bolje, a posebno joj je drago vidjeti da se žene zalažu za ono u što vjeruju.

 | Autor: Facebook@Kristina Ercegović Facebook@Kristina Ercegović

Jedna od gorućih tema je financijsko nasilje, a Kristina kaže kako je važno da svaka žena mora imati svoj novac, jer tada su puno manje šanse da će ona biti zlostavljana na bilo koji drugi način, ima puno veću sigurnost otići, jer ima kamo i ima kako. Mnoge žene nisu svjesne što je sve financijsko nasilje, od toga da partner ne da partnerici da radi, do toga da joj se uzima njezina ušteđevina. 

 | Autor: Facebook@Kristina Ercegović Facebook@Kristina Ercegović

Blaženka je dodala kako je prednost vlastitog poduzeća i ta što sada može birati koje projekte želi raditi, i s kim želi raditi. Kristina je zaključila kako je ono što bi željela prenijeti ženama jest da ako bilo gdje u njima postoji želja ili ideja da pokrenu nešto svoje, da ne čekaju savršen trenutak jer on nikad neće doći. Ne mora to biti veliki biznis odmah, može se neki hobi, strast pretvoriti u posao.

 | Autor:

Blaženka se nadovezala kako je važno informairati se koju vrstu biznisa otvoriti (je li to firma, obrt i slično) te razumijeti financije, važnost znanja čitanja financija jako je važna za početak svakog početka poduzetničkog puta, no to nije nešto što žene treba uplašiti jer je sve vrlo lako naučiti, zaključuju Nevenine gošće. Cijeli video možeš pogledati ovdje.

Photo: Facebook@Kristina Ercegović

Komentari 0