Life&style
Krenule su MEDukacije, putovanje kroz svijet održivosti, pčela i meda Krenule su MEDukacije, putovanje kroz svijet održivosti, pčela i meda Krenule su MEDukacije, putovanje kroz svijet održivosti, pčela i meda Krenule su MEDukacije, putovanje kroz svijet održivosti, pčela i meda Krenule su MEDukacije, putovanje kroz svijet održivosti, pčela i meda Krenule su MEDukacije, putovanje kroz svijet održivosti, pčela i meda Krenule su MEDukacije, putovanje kroz svijet održivosti, pčela i meda 1/7

Krenule su MEDukacije, putovanje kroz svijet održivosti, pčela i meda

U današnjem svijetu održivost je nezaobilazna tema o kojoj se priča na svim razinama, od velikih foruma svjetskih lidera i multinacionalnih kompanija, do održivosti kućnog budžeta u uvjetima visoke inflacije. Priča se toliko da je fraza postala pomalo isprazna jer izostaju konkretne akcije nakon što se donesu strategije i planovi održivosti.

Međutim, ponekad se dogodi da se stvari ipak rade na drugačiji način. Nakon velikog broja godina koje su posvetili proizvodnji vrhunskog meda, poduzeće Varžak med pokrenulo je projekt MEDukacije koji za cilj ima proširiti svijest o važnosti očuvanja pčela, njihovog staništa i prirode.  | Autor:

Prva stanica MEDukacija bilo je Kravarsko, gdje su u suradnji s udrugom ZVIREK održane tri edukativne radionice u kojima su članovi udruge, učenici Osnovne škole Slavka Kolara, imali priliku ući u fascinantan svijet prirode i pčela.

 | Autor:

Koliko je važna prirodna ravnoteža i kako očuvati pčele 

Važnost medonosnog bilja i biološke raznolikosti u kontinentalnoj i primorskoj Hrvatskoj obrađena je u prvoj radionici, nakon koje su učenici imali priliku zasaditi to bilje u visokim gredicama u školskom vrtu. Kroz praktičan rad sadnje i sijanja raznih vrsta bilja, djeca su imala priliku naučiti o različitim biljnim vrstama koje privlače pčele te kako njihova prisutnost doprinosi održavanju ekološke ravnoteže. Tako su stvorili prirodno stanište za pčele i druge oprašivače za koje će se brinuti tijekom cijelog ljeta, zalijevajući gredice.

Tko je matica, a tko trut, zašto pčele plešu i ostale tajne života unutar košnice otkrio je Boris Varžak, vlasnik Varžak meda u drugoj radionici. Svoje dugogodišnje iskustvo u pčelarstvu podijelio je kroz interaktivne igre i demonstracije na košnici tako da su učenici saznali sve o životnom ciklusu pčela, njihovim ulogama unutar pčelinje zajednice te procesu proizvodnje meda. 

Treća radionica, nazvana "Pričaj mi priču", potaknula je maštu učenika dok su izmaštali priče o jednoj sasvim neobičnoj pčeli. Kroz izražavanje svojih kreativnih ideja, djeca su ispričala koliko je važno čuvati okoliš, jer kroz očuvanje svijeta pčela čuvamo i naš svijet.

 | Autor:

“Ponosni smo što možemo podijeliti našu strast prema pčelarstvu s djecom i potaknuti ih da razviju ljubav prema prirodi. Svijet pčela je fascinantan, ali on samo funkcionira ako je priroda očuvana i zato smo pokrenuli projekt MEDukacije, kako bi potaknuli odgovorno ponašanje prema pčelama i prirodi, a ovoga puta krećemo s edukacijom najmlađih jer na njima svijet ostaje”, rekao je Boris.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Varžak MED (@varzakmed)

MEDukacije predstavljaju primjer inovativnog pristupa edukaciji, spajajući znanje, praktične vještine i ljubav prema prirodi. Kroz ovaj program, Varžak med i udruga ZVIREK šalju snažnu poruku o važnosti očuvanja prirode i potiču djecu da postanu aktivni sudionici u stvaranju budućnosti gdje održivost nije samo isprazna fraza.

 | Autor:

Varžak med je nagrađivano obiteljsko poduzeće s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji i distribuciji visokokvalitetnog, prirodnog i provjerenog meda. Strast prema pčelarstvu i očuvanju prirode odražava se u svakom aspektu poslovanja u kojem su sljedivost, sigurnost i kvaliteta glavne vrijednosti, a prepoznata je i od neovisnih institucija kroz Oznaku kontrolirane kvalitete Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", te IFS certifikata za usklađenost procesa proizvodnje sa sigurnosnim i kvalitetnim normama.
Međunarodne nagrade poput zlatnih medalja na London Honey Awards i platinaste na Great Taste Awards potvrđuju da se radi o vrhunskim proizvodima i o poduzeću s misijom promicanja prirodnog i provjerenog meda.

 | Autor:

 

Photo: VARŽAK MED

Komentari 0