Life&style
1/10

Kosa i koža u punom sjaju: Obnova usred ljetnih vrućina

I dok svakog ljeta stručnjaci neprestano ponavljaju koliko je važno štititi kožu od sunca, kosa je uvijek u drugom planu. Zato pojačajte njegu maskama i uljima...

Kosa i koža reagiraju na UV zrake, htjeli mi to ili ne - bilo da ste na uživanciji usred godišnjeg odmora ili usred vrućeg asfalta, donosimo savjete koji će olakšati održavanje ljetne ljepote. Stručnjaci neprestano upozoravaju na oštećenja kože, dok je kosa često u drugom planu. Zato obratite pozornost na keratinske formule - keratin je sastojak kose, odnosno bjelančevina (strukturni protein) zaslužna za stabilnost i oblik stanice. Dolazi u raznim varijantama proizvoda, na primjer, spreju bez ispiranja koji će osnažiti kutikulu kose. Ako želite još snažniji efekt ili vam je kosa pod utjecajem sunca i klora ili soli oslabljena, preporuka su maske s keratinom.

 | Autor: arhiva arhiva

Masku treba na kosi držati desetak minuta, inače ona nema vremena odraditi posao. Ljetni dani, dulji i često opušteniji, trebali bi biti dostatni za konkretniju njegu i uživanje u kućnim ritualima. Stoga su maske i slični proizvodi optimalni za kućnu spa uživanciju. Super rješenje su i ulja koja nosimo sa sobom u torbi za plažu. Danas većina žena ima obojenu kosu koja na suncu gubi sjaj, a s vremenom boja postaje blijeda i neugledna. Sprejevi s biljnim sastojcima idealni su jer ne opterećuju vlas te je brzinski oporavljaju. Osim toga, obratite pozornost na aktivne komponente kao što su ulje nevena i ružmarina. Od šampona predlažemo laganije formule kreirane za ljetne radosti, blago čiste kosu i ostavljaju je prirodno lijepom. Šamponi često dolaze u kombinaciji s regeneratorom, oni djeluju sinergijski, stoga je to još bolje rješenje. No regenerator je dovoljno stavljati svaki drugi ili treći put, osobito ako se uz to koriste maske i druge formule za obnovu i snagu kose.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

Styling i kreiranje frizure ljeti često je jednostavnije - kosu ne treba sušiti fenom ako nije hitno, no nakon toga se posebnim gelovima i pjenama lako osmisli super look. Ako vam se ne da, možete je uvijek ostaviti raspuštenom, neka slobodno pada, a ako je u pitanju neko događanje, punđa ili pletenica uvijek je elegantno i chic rješenje. Festivali su slobodna zona - ležerniji dani idealni su za isprobavanje i eksperimentiranje. Na kosi želimo sjaj, no na licu ponekad baš i ne. Osim bronzera koji će vam dati nježno blistavu kožu (neki bronzeri prepuni su zlatnih čestica, s njima treba lagano), tu su kreme koje ističu prirodan ten. U fokusu su laganije formule jer će se u protivnom višak znoja nakupiti iznad sloja šminke, a to vjerojatno ne želite. Tu su, uz bronzere, i zlatni tuševi te snažni ruževi koji definiraju ženstvenost. Obratite pozornost na one koji imaju hranjive sastojke poput shea buttera. Čišćenje lica prije spavanja nezaobilazno je, osobito ako se radi o vodootpornoj šminki ili izlasku do jutra. Koža tijekom spavanja diše i detoksicira se, stoga predlažemo formule poput micelarnog ulja ili vodice koje garantirano odstranjuju sve nečistoće. Lice nakon toga želi hidrataciju, pružite joj optimalnu vlagu jer na taj način održavamo mladolikost kože. Ako primijetite crvenilo, riješit će to kreme na kojima piše - cicaplast. Namijenjene su obnovi kože. Ujutro ponovno krećemo - prije izlaska na sunce nezaobilazna je krema s UV faktorom, danas je u ponudi niz formula koje ne opterećuju kožu te je štite i lagano toniraju. Teški puder za sada je na odmoru. Osvježite lice i izaberite dnevnu njegu ovisno o tipu kože - ona se sezonski mijenja, što također ovisi o njezi koju koristite, stoga svako malo treba razmisliti o promjeni. A promjena je dobra.

 | Autor: arhiva arhiva

Stilski, wet look i usne snažno obojene u fuksiju pripadaju u osamdesete kad su serije poput “Dinastije” vladale malim ekranima. Više je bilo više, pa su Krystle i Alexis diktirale i trendove ljepote. Ruž u električnoj ružičastoj nastavio je svoje putovanje do techno generacije, desetljeće poslije. Tih dana pigment je također bio na cijeni, a ratničke Barbie nijanse cure su nosile i na obrazima. Zlatni tuš i bronzer pripadaju novijem dobu koje nam je, kroz inovativne formule, omogućilo blistave teksture koje apliciramo na cijelo lice.

Photo: Danijel Berković/Pixsell

Komentari 0