Life&style

U kina stiže kontroverzni horor triler ''Papin egzorcist'' koji je već digao veliku prašinu

Ove srijede, 5. travnja, u kina stiže horor triler koji je već uzburkao crkvene krugove, ali i zaintrigirao gledatelje diljem svijeta.

Oskarovac Russell Crowe u svojoj prvoj horor ulozi igra jednog od najosebujnijih katoličkih službenika, oca Gabrielea Amortha - nekonvencionalnog, zabavnog, gotovo buntovničkog egzorcista Rimske biskupije, a samim time i Vatikana.

 | Autor: Promo Promo

Film je inspiriran stvarnim spisima Amortha gdje je zabilježio svoje jezive, zastrašujuće i napete slučajeve, ali i svoju motivaciju, vjeru i optimizam u borbi protiv zla.

Producent filma je Michael Patrick Kaczmarek koji je radio na trećem filmu megapopularne trilogije Gospodar prstenova:Povratak kralja. Upravo je on bio prvi producent koji je uspio osigurati prava ekraniziranja Amorthovih memoara od samog oca Gabrielea još 2016. godine. Odabir Russella Crowea za glavnu ulogu prokomentirao je na najbolji mogući način: “Tko može biti bolji odabir za borbu s vragom nego sam gladijator?”

Russell Crowe imao je samo riječi hvale za stvarni lik i djelo koje je utjelovio. “Bez sumnje, on je čovjek snažne vjere, ali isto tako - svoj čovjek. Odlučan je prihvatiti novo i neobično, ne boji se ljudskih grijeha i pogrešaka. Prihvaća sve slabosti i dovitljivosti ljudi. Takva jedna razina iskrenosti, prirodnosti omogućavala mu je da radi svoj posao.” 

Oskarovac dodaje, “Iako je radio dosta mračan posao, Amorth nikada nije gubio svoj vedri smisao za humor.” Upravo taj smisao za humor čini ovaj film nesvakidašnjim, neobičnim osvježenjem podžanra egzorcizma. Amorth je poznat po tome kako je nekad razvedravao svoje kolege i pomagače za vrijeme egzorcizama te kako se često šalio s demonima da ih isprovocira i istjera. Crowe komentira kako je Amorth to radio jer “vrag ne voli šale”. 

 | Autor: Promo Promo

Redatelj filma Papin egzorcist, australski filmaš Julius Avery poznat po filmovima Overlord i Samaritan, nahvalio je oca Gabrielea Amortha kao izuzetno intrigantnog lika. “Vrlo obrazovan čovjek, skeptik koji poznaje modernu psihologiju, a opet je žestok Božji sljedbenik. Prilikom boravka u Rimu i susreta s vatikanskim dužnosnicima, Russell i ja imali smo prilike vidjeti koliko se snažno Amorth cijeni, voli i poštuje u Vatikanu. Naravno da film uzima određene kreativne slobode, ali htjeli smo sačuvati njegovu personu. Da bude prizemljena i realna.” A onda je i objeručke pohvalio Crowea, “Baš zato mislim da je njegova uloga u filmu fenomenalna, jer je uspio prenijeti duh oca Amortha na pravi način.”

 | Autor: Promo Promo

Film Papin egzorcist u kinima starta na Veliki četvrtak, 6. travnja, ali za one nestrpljive pretpremijere su zakazane dan ranije, 5. travnja kako bi prvi pogledali kakvu su ekranizaciju zabavnog Amortha i njegovih zastrašujućih memoara pripremili filmska ekipa i glavna zvijezda Russell Crowe!

Photo: Promo

Komentari 0