Life&style

Koliko je star tvoj IKEA namještaj? Kolekcionari su sve luđi za nekim komadima, plaćaju i do nekoliko tisuća kuna

  • Mnogi građani posjeduju IKEA namještaj ne stariji od sedam godina, koliko je taj švedski lanac prisutan u Hrvatskoj
  • No, oni koji su šopingirali u IKEA-i i ranije, u Grazu ili Villesseu, možda u vlasništvu imaju vrijedniji komad nego što misle
  • Naime, namještaj iz razdoblja prije 2000. godine kojeg potpisuje IKEA doseže prilično visoke cijene na aukcijama i postaje predmetom kolekcionara

Prije nego što se odluče riješiti starog komada IKEA namještaja, njihovi vlasnici mogli bi dva puta razmisliti. Umjesto da ga, primjerice, oglase u kategoriji prodaje rabljenih stvari za par stotina kuna, mogli bi dobiti i poveće svote, kako pišu stanu mediji - i do nekoliko tisuća kuna. No, o ovome možeš razmišljati ako si se godinama prije nego što je IKEA stigla u Hrvatsku nekako dokopala takvog namještaja. 

Možda vas zanima U svom preskupo uređenom domu Ronaldo ima IKEA komad za samo 99,90 kuna Rubrika Stars Stars

Naime, klasični komadi ovog švedskog trgovačkog lanca izvan Hrvatske postaju predmet kolekcionara i mogu doseći prilično visoke cijene. Na primjer, britanski Guardian je izvijestio kako IKEA metalni stolci od žice iz 1986. godine, koji su se u to vrijeme prodavali za oko 16 dolara (oko 100 kuna), sada bilježe cijenu i do 453 dolara (oko 2.800,00 kuna). Komplet od četiri HASSLO unutarnja i vanjska stolca prodaje se po cijeni od 919 dolara (oko 5.700,00 kuna).  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by le.soixante (@le.soixante)

No, to su prilično blijede cijene usporedbi s onima koje postižu komadi iz 90-ih. Komplet od četiri stolice VILBERT, koji su proizveden u maloj seriji u doba procvata IKEA-e početkom tog desetljeća, originalne cijene od  81 dolara (oko 500 kuna), sada se prodaju za 5.639 dolara (oko 35.000,00 kuna). 

Prema Wavi Carpenteru, glavnom uredniku web stanice koja se bavi suvremenim namještajem, najpopularniji su komadi z 1980-ih i 1990-ih. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mooihome.store

''Mislim da je to zato što se IKEA u to vrijeme počela definirati kao brend usmjeren na mladenačku, urbanu i suvremenu publiku....Siluete su zabavne, privlačne i šarene čak i uz prilično minimalističku kvalitetu'', rekao je Wavi. 

Poneki komadi namještaja iz 60-ih i 70-ih ovog popularnog brenda također pronalazi sasvim solidno mjesto na aukcijama. Primjerice, stolac IMPALA iz 1972. trenutno se prodaje po cijeni od 8.500 dolara (oko 53.00,00 kuna). 

Za ovaj relativno noviji trend prema kojem stariji namještaj IKEA postiže visoke cijene objašnjenje imaju i aukcijske kuće. 

''Neki od ranijih komada namještaja iz IKEA-e, zaista su prilično kvalitetni, a k tome su dizajnom vrlo prilagođeni vremenu u kojem su nastajali'', rekla je Eva Seeman iz aukcijske kuće Bukowskis. 

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

Photo: Pinterest

Komentari 0