Life&style

Koliko dugo možeš koristiti ručnik za brisanje nakon kupanja, a da ga ne opereš?

  • Mnogim je ljudima promjena ručnika za kupaonicu jednom tjedno normalna stvar 
  • Svi smo čisti nakon lijepog, vrućeg tuširanja, zar ne?
  • Onda bi valjda i ručnik trebao neko vrijeme biti dobar i čist za brisanje, ili? 

Premda se tvoje tijelo osjeća predivno svježe, prosječni ručnik prikuplja desetke milijuna mrtvih stanica kože, ali i sve gljivice ili bakterije koje su preživjele tvoje pranje. Budući da i privatni dijelovi tijela dolaze u kontakt s ručnicima, izlučevine iz mokraće i anusa također se brzo prenose na tkaninu.

Evo još malo soli na ranu: većina zahoda nije baš toliko udaljena od tuša, a poznato je da kapljice vode koju pustimo u zahod (a nismo spustili dasku) dosežu nevjerojatno nadaleko... ostavljajući vlažni, viseći ručnik u opasnosti.

Kad smo već kod vlage, svaki trenutak kada se ručnik ostavi da se osuši, mikrobi se mogu nekontrolirano umnožiti. Vlažna atmosfera uobičajena za kupaonice jednostavno je savršena za poticanje rasta plijesni i ostalih nepoželjnih stvari.

via GIPHY

Odvratno, zar ne?

Srećom, briga o ručnicima i održavanje nisu baš nuklearna fizika; to zahtijeva tek malo više truda nego što ga većina ljudi najčešće ulaže. Stručnjaci preporučuju vješanje ručnika na način da se može u potpunosti osušiti (to jest, ne na mokroj hrpi na podu pločica ili izgužvan na perilici). Također je dobro potaknuti cirkulaciju zraka i brže sušenje otvaranjem prozora ili uključivanjem ventilatora u kupaonici. 

Ako u bilo kojem trenutku ručnik počne loše mirisati, odnosno nema svoj prirodni miris ručnika – to je znak da plijesan uspijeva i ručnik svakako treba oprati.

via GIPHY

Čak i ako slijediš sve te korake, nemoj koristiti jedan te isti ručnik više od tri puta nakon tuširanja ili kupanja. Pobrini se da za pranje ručnika koristiš toplu ili vruću vodu s deterdžentom, po mogućnosti s izbjeljivačem odgovarajuće boje.

Slijedi te korake i moći ćeš se uvijek blaženo brisati bez straha.

Photo: Shutterstock

Komentari 0