Life&style

Koliko često treba mijenjati ručnike? I kako ih treba prati? 5 najčešćih pogrešaka koje radimo s ručnicima

  • Znaš li koliko često treba prati ručnik?
  • Ako kosu nako pranja trljaš ručnikom, onda zapravo griješiš  
  • Važno je prati ručnike na najmanje 60 stupnjeva jer se tek na toj temperaturi uništavaju bakterije 

Svakodnevno ih koristimo, ali svejedno, nismo baš sigurni griješimo li kod održavanja i korištenja ručnika. Zato ćemo baciti oko na pogreške koje ljudi najčešće rade u rukovanju ručnicima. 

1. Ne mijenjaš ih dovoljno često 

Vlažna i topla okolina je raj za bakterije. U ručniku se dobro skuplja vlaga pa u njemu bakterije imaju gotovo idealno stanište. Kako bi se učinkovito zaštitila, trebaš često mijenjati ručnike. Jednom tjedno je apsolutni minimum. 

2. Ručnikom trljaš kosu da se posuši 

Ako to redovito radiš, nemoj se čuditi ako ti kosa popuca. Mokra kosa je osjetljiva i lako puca. Dakle, izbjegavaj tu grubu proceduru. Ako želiš malo posušiti kosu ručnikom, oprezno tapkaj ručnikom po kosi ili radije koristi pamučnu majicu – njena struktura puno je finija pa je manja opasnost da oštetiš kosu. 

3. Trljaš ručnikom lice da ga posušiš

Čak i da je ručnik maksimalno mekan, ako jako trljaš njime lice, oštetit ćeš zaštitni sloj ulja na koži. A kad na njemu nastanu „rupe“, brzo nastaje suha koža ili čak crvenilo. Bolje je nježno tapkati ručnikom po licu. 

4. Koristiš premalo ručnika 

Za različite dijelove tijela trebaš koristiti različite ručnike. Onaj koji koristiš za ruke - nemoj koristiti za lice. Unatoč tome što si oprala ruke, na ručniku za brisanje ruku nalazi se najviše bakterija. 

5. Pogrešno pereš ručnike 

Nije dovoljno tek redovito mijenjati ručnike. Osobito je važno da ih pravilno opereš. Za to su bitne dvije stvari: trebaš koristiti omekšivač (da ručnik bude nakon sušenja fino mekan). A drugo, važno je prati ručnike na najmanje 60 stupnjeva. Tek na toj temperaturi se uništavaju bakterije. Bijele ručnike možeš slobodno prati na temperaturi do 95 stupnjeva. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0