Čini se nemogućim da bi u vrele ljetne dane mogli misliti na išta osim na ledenu limunadu i sladoled u sto varijanti. Ali s druge strane ne bismo imali ništa protiv vrućih rolica s cimetom za doručak - tipičnim zimskim jelom koje se služi na sjeveru. Baš kao što bi nam fino legla i topla čokolada sa šlagom prije spavanja, dok sjedimo na terasi s pogledom na more.
Donosimo vam 5 prijedloga zašto je dobra ideja pojesti i neke zimske specijalitete u ovo dugo, vrelo ljeto. Ili bar sanjariti o njima… Dobra vijest je da ne trebate čekati zimu da se počastite zimskim specijalitetima, a isto tako ne trebate čekati zimu da razmišljate o zimskom odmoru.
Nakon što izaberete svoje omiljeno zimsko jelo, možete odmah bookirati i skijanje, i to na u bogatoj ponudi na više od 120 skijališta diljem Europe.
FONDUE
Ultimativno francusko jelo, obožavano diljem svijeta, ne mora biti rezervirano samo za zimska predvečerja. Fondue na francuskom znači “otopljeno” i radi se od dvije do tri vrste sira, koje se zagrijavaju u zdjeli. Sjednete s frendovima oko vrele zdjele i umačete komadiće kruha u otopljeni sir. Bogato i toplo jelo fantastično je za zimske večeri, ali i poneke ljetne okupane burom.
TOPLA ČOKOLADA SA ŠLAGOM
Ovaj napitak zovu i “comfort food-om”, jer uz njega i najgore brige bivaju zaboravljene - barem na neko vrijeme. Grije grlo i želudac, a neki ga toliko vole da kažu da grije i srce. Idealno ide uz šlag i uz takvu kombinaciju ne brojimo kalorije nego - osmijehe.
CIMET ROLICE
Mirisne, meke i vruće, ove su božanstvene rolice idealne za početak dana ili kao desert. Jede ih se na dalekom sjeveru - potječu iz Švedske. Zovu ih kanelbullar i toliko su omiljene da se procjenjuje da prosječan Šveđanin godišnje pojede više od 300 komada! Imaju čak i svoj dan koji se slavi svakog 4. listopada. Kad ih jednom probate - shvatit ćete zašto.
RACLETTE
Raclette je alpski sir, ali i način serviranja na stolu. U prijevodu bi to značilo “sastrugati”. Francuzi tradicionalno odsijeku koru s koluta sira i griju je dok se ne počne topiti te se potom meki, rastopljeni sir sastruže kako bi se pomiješao s primjerice kruhom ili krumpirima. Fino i zasitno, a možete ga napraviti i od bilo koje druge vrste sira koje otopite u malim posudicama na grilu (imena coupelles). U njih stavite meso, kruh, povrće ili što poželite, gore prekrijete sirom i ugrijete na grilu dok sir ne počne ispuštati mjehuriće.
ŠTRUDLA S JABUKAMA
Apfelstrudel je omiljeni bečki desert koji se proširio svim zemljama koje su nekada bile dio Austro- ugarskog carstva. Tanko, elastično tijesto u puno slojeva, kuhane naribane jabuke, šećer i cimet, a sve servirano posuto šećerom u prahu ili sladoledom i kremom od vanilije… Štrudla naprosto nema godišnje doba kad ju je najbolje jesti.
Ako vam već sada cure sline i ne možete dočekati hladne dane, niti ne morate! Iskoristite rane rezervacije za skijašku sezonu i ugrabite fantastične popuste.
Naime Uniline, najveći domaći turoperator, već sada nudi rane rezervacije uz cijene koje su nevjerojatne. Trebate međutim biti brzi kako ne biste propustili priliku da uživate u zimskim delicijama i na snijegu jer neki popusti završavaju već 1. rujna.
Ako želite skijati u Sloveniji, Austriji, Italiji ili Francuskoj - Uniline ima najveću skijašku ponudu, a možete ju pronaći ovdje. Iz ponude se može izdvojiti više od 1500 objekata na 120 skijališta u Europi. Za sezonu 2019/20 nude i više od 20 različitih paketa otvorenja ski sezone i 10 ekskluzivnih destinacija za obiteljski Bijeli tjedan raspoređenih u devet prikladnih termina. Tu je i već tradicionalni bus prijevoz za Francusku, a za najvjernije zimoljupce osigurani su ski paketi na samom kraju sezone. Jer svatko od nas zaslužuje tu toplu, finu štrudlu od jabuke.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.