Life&style

Koje sve troškove nosi otvaranje računa i kartica te kako ih u potpunosti izbjeći

  • Razmišljaš o otvaranju novog računa u banci ili želiš zatražiti neku debitnu ili kreditnu karticu?
  • Mudro, znači da si upoznata s prednostima financijskog poslovanja i vjerojatno ti je ostalo samo informirati se kako to učiniti najpovoljnije
  • Taj posao smo umjesto tebe obavili mi, a evo što sve trebaš znati

I dok neki nostalgično i nepovjerljivo obožavaju miris i šuškanje gotovine, a drugi smatraju da jednostavno nemaju dovoljno novca kakao bi poslovali s bankama, stvarnost je da svatko, pa i tinejdžeri uz roditeljsku privolu, može otvoriti račun u banci i od njega - profitirati! Za početak, o kojoj god se svoti radilo, ona je u banci sigurna. Na osnovu toga nude ti se dodatne opcije ali i pogodnosti u plaćanju, olakšana transakcija koja kupuje vrijeme, a i možeš imati i dokaze o plaćanju. Kada smo utvrdili prednosti otvaranja računa potrebno je samo pronaći način na koji ćeš to učiniti najpovoljnije

Prvi koraci u otvaranu računa

Otvaranje bankovnog računa, koji nam je i neophodan radi primanja uplata i isplata, dovoljno je otići u banku s valjanom osobnom iskaznicom. Popis banaka lako je pronaći na internetskim stranicama, a sve što trebaš je izabrati svoju poslovnicu. Banka otvara račun na osnovi okvirnog ugovora sklopljenog s korisnom platnih usluga kojima se reguliraju uvjeti otvaranja i vođenja računa. No, ovisno u koju banku uđeš, očekuju te i različiti troškovi otvaranja računa koji obično iznose desetak kuna ili više.

Pri otvaranju transakcijskog računa banka ti daje i karticu tog računa s personaliziranim obilježjima, koja ti omogućuje jednostavan i brz pristup sredstvima na tvom računu. Karticama možeš plaćati račune, kupovati robu i usluge ili podizati gotovinu na bankomatu samo do iznosa koji imate na svojem tekućem računu (uključujući i iznos neiskorištenog dopuštenog prekoračenja). 

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Neke banke će smanjiti troškove otvaranja računa ako PIN za karticu pošalju SMS-om dok će usluga biti nešto skuplja ako slanje  PIN-a zatražiš  poštom. Neke banke posebno naplaćuju izdavanje kartice.  

Također, prilikom otvaranja računa utvrđuju se i mjesečni troškovi vođenja računa gdje spada naknada za online bankarstvo članarina ili druge vrste naknada povezane s transakcijskim računom. 

Biraj mudro

Iako su visine naknada za sve usluge u ponudi banaka javno dostupe, zbog neujednačenosti usluga nije ih lako usporediti. Naknade su sve značajniji izvor prihoda banaka pa treba naoružati strpljenjem kako bi olakšalo snalaženje u šumi novih i starih nameta. Naravno, sve ćeš to napraviti u cilju pametnog  pronalaženja idealne banke gdje troškovi otvaranja vođenja računa za tebe mogu značiti značajnu uštedu na godišnjoj razini. Primjerice, mnoge banke naplaćuju vođenje računa, klijent također mora izdvajati iznos za godišnju članarinu ili plaćati razne namete poput pristupnice za kreditnu karticu, upisninu odnosno izdavanje kreditne kartice. No, kako izbjeći troškove i uštedjeti više od 1000 kuna na godišnjoj razini?  

Otvaranje računa bez troškova

O uvjetima poslovanja banaka možeš se informirati na internetskim stranicama i pozivom korisničkoj službi ili u poslovnici. Na taj način možeš provjeriti koliko će iznositi tvoji izdaci odnosno imaju li banke izvanredne uvjete kojima će te osloboditi troškova.

Troškove, primjerice, možeš u potpunosti izbjeći otvaranjem transakcijskog računa u Zagrebačkoj banci. Ona svojim budućim klijentima omogućuje da sve Mastercard kartice ugovore bez upisnine i članarine za prvu godinu korištenja, dok se go!card kartica može dogovoriti bez upisnine i članarine za cijelo vrijeme korištenja kartice. Ako klijent odluči ugovoriti neki od paketa usluga Zagrebačke banke, Mastercard kartice (Standard i Zlatna) su kroz cijelo vrijeme korištenja potpuno besplatne.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možeš uživati i u pogodnostima

Svakako nije odmet spomenuti i dodatne pogodnosti koje korisnik stječe uporabom Mastercard kartice. Primjerice, MultiPlusCard programom nagrađivanja Zagrebačka banaka sa svojim partnerima, nagrađuje baš svaku kupnju. Klijent će tako dobiti bodove koji se kasnije mogu iskoristiti u obliku nagradnih kupona ili popusta!

Otvaranje transakcijskog računa upravo je dobilo još jednu prednost.

Upravljanje novcem ne mora biti  komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti kredit ili čak ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta uz mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, uložiti u neki od fondova koje nude smart invest opcije. 

 

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0