Life&style

Koje kodne riječi koristi Kate Middleton kako bi (diskretno) smirila djecu u javnosti

  • Svi roditelji znaju koliko je nekada teško smiriti dijete, a posebice je to izazovno u javnosti, dok te svi gledaju, a mali je neposlušan...
  • Prema pisanju The Suna, vojvotkinja od Cambridgea koristi kodne riječi za komunikaciju s djecom, princom Georgeom (8), princom Louisom (4) i princezom Charlotte (7) kako bi ih smirila
  • Njena tehnika roditeljstva zove se autoritativna, a evo koji stilovi još postoje

Gotovo pa nema majke koja barem jednom u javnosti nije morala ukoriti neposlušno dijete ili ga smirivati ako bi se previše zaigrao na neprimjerenom mjestu. Ako je tvoje dijete jedno od one 'savršene djece' koja se apsolutno uvijek i svuda ponašaju besprijekorno - čestitamo (ali ipak ti ne vjerujemo)! No, većina roditelja ipak će se morati s vremena na vrijeme boriti s neposlušnim djetetom u javnosti jer djeca su djeca i ne možemo očekivati od njih da se ponašaju kao minijature odrasle osobe svake sekunde svakog dana. 

Možda vas zanima Slavni roditelji koji svoju djecu odgajaju "drugačije" Rubrika Stars Stars

Različite majke i očevi imaju i različite taktike za smirivanje, a neke su više neke manje uspješne. Ako se i sama nekad nađeš u ovoj situaciji i ponestaje ti načina i trikova kojima privoliti dijete da se ponaša primjereno u javnosti, možda možeš iskoristiti taktiku Kate Middleton.

Dakle, kako to radi vojvotkinja od Cambridgea?

Prema pisanju The Suna, vojvotkinja od Cambridgea koristi šifrirane riječi za komunikaciju sa svojom djecom, princom Georgeom i princezom Charlotte, posebno u javnosti. Kateina kodna riječ za "smiri se" prilično je jednostavna. Ono što kaže umjesto toga je: "Hajdemo se malo odmoriti."

Kad Kate objavi da je vrijeme za pauzu, George, Charlotte i Louis znaju da je vrijeme da spuste entuzijazam na niži nivo i, ako trenutno nisu u javnosti (jer Kate ovo koristi i u domu), uzimaju nekoliko minuta da se upustite u tihu, solo aktivnost, kao što je čitanje knjige ili slaganje puzzli. 

Nećeš vjerovati što Kate Middleton najviše voli kuhati!

"Svakom roditelju je vrlo teško biti roditelj u javnosti", rekla je dr. Rebecca Chicot, osnivačica Essential Parent i autorica knjige Mirno i sretno dijete, za The Sun. A posebno teško to mora biti osobi kao što je Kate Middleton u koju su oči javnosti uprte čim izađe iz svog doma. Kate također ima neke fizičke komunikacijske tehnike koje joj pomažu da George, Charlotte i Louis budu mirni u javnosti, kaže Chicot.

"Čini se da je dobra u uspostavljanju "toplog kontakta" dodirom glave. Spušta se na njihovu razinu kako bi razgovarala s njima, ali dopušta im da budu djeca. Ima divan balans osjetljivosti i nježne granice. Ne očekuje da će se ponašati kao mali odrasli ljudi i zna da djeca prolaze kroz  prirodne faze poput tantruma."

Kate prakticira autoritativni stil odgoja

Chiot objašnjava kako se ovdje radi o takozvanom autoritativnom stilu roditeljstva koji se posljednjih godina potiče, a koji je jedan od četiri glavna stila roditeljstva. Dr. Renata Zdenković, spec. psihijatar, na stranici Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, objašnjava 4 glavna stila roditeljstva.

Autoritarni odgojni stil

Ovaj odgojni stil naziva se još i krutim i strogim odgojnim stilom gdje su roditelji usmjereni na postavljanje granica i pravil te su skloni kažnjavanju u situacijama kada se ta ista pravila prekrše. Roditelji koji prakticiraju ovaj stil jasno daju do znanja djetetu tko je nadređen, a tko podređen te ih primarno uče poslušnosti i provode nad djetetom strogi nadzor i kontrolu pri čemu ne pružaju dovoljno topline i podrške.Takva su djeca često nesigurna, povučena ali mogu biti i agresivna te niskog praga tolerancije na frustraciju. Često su nepovjerljiva, nesigurna i neuspješna u rješavanju problema jer stalno brinu kako udovoljiti roditelju/autoritetu.

Autoritativni odgojni stil 

Stil koji prakticira i vojvotkinja od Cambridgea naziva se još i demokratski i dosljedan. On kombinira čvrstu roditeljsku kontrolu, međutim pruža i emocionalnu toplinu. "Roditelji postavljaju zahtjeve i očekivanja koja su primjerena dobi djeteta, provode nadzor i imaju čvrstu kontrolu nad djetetovim nepoželjnim obrascima ponašanja, uz ljubav, podršku i emocionalnu toplinu", piše dr. Renata Zdenković, spec. psihijatar. Roditelji potiču djetetovu znatiželju, kreativnost i samouvjerenost te vode računa o djetetovim osjećajima. Takva su djeca samopouzdana, sigurna u sebe i imaju visok stupanj samokontrole.

Permisivan odgojni stil

Ovaj odgojni stil naziva se još i popustljiv odgojni stil, a  podrazumijeva emocionalnu toplinu, ali slabu kontrolu. Takvi roditelji su pretjerano emocionalno osjetljivi, pružaju veliku ljubav, podršku i emocionalnu toplinu, ali postavljaju male zahtjeve i imaju slabu kontrolu nad djetetovim ponašanjem te im je primaran cilj zadovoljiti sve djetetove zahtjeve i želje. Takva djeca su često nesigurna i nesnalažljiva, impulzivna, slabe samokontrole, sklona agresivnosti kada se susretnu s ograničenjima i trenutačnim neispunjavanjem želja i zahtjeva.

Indiferentan odgojni stil

Odnosno zanemarujući odgojni stil podrazumijeva slabu kontrolu uz emocionalnu hladnoću roditelja. Roditelji postavljaju male zahtjeve, nemaju kontrolu nad djetetovim ponašanjem, djetetu ne postavljaju granice. Emocionalno su hladni, nezainteresirani za djetetove aktivnosti, zaokupljeni su sami sobom. Rijetko iskazuju roditeljsku ljubav. Takva djeca su često neposlušna, neprijateljska, niskog su samopoštovanja, sklona delikventnim oblicima ponašanja. Bazično se osjećaju nesigurnim, promjenjivog su raspoloženja, slabe samokontrole.

 

Photo: shutterstock

Komentari 0