Life&style

Koje greške svi radimo pri pranju traperica!

Želiš li da ti traperice traju što dulje i izgledaju što bolje? Onda ih odsad peri ovako

Čula si sigurno puno različitih savjeta: "Nemoj prati traperice u perilici, nemoj ih nikad prati, peri ih na visokim temperaturama!". Na kraju ih svi mi ubacimo u perilicu barem jednom tjedno. Ipak, želiš li da ti traperice traju što dulje i izgledaju što bolje? Ovi savjeti ti mogu pomoći u tome.

Dakle, kako prati traperice?
Nebitno koliko ti dugo već služe, prije svakog pranja nasto izvrnuti traperice "iznutra prema van". Tako ćeš ih zaštititi od gubitka boje i spriječiti metalne dijelove da oštećuju ostatak odjeće u perilici. Ukoliko si u mogućnosti, koristi deterdžente za očuvanje boje, a preporučuje se da  perilicu uključiš na blago pranje s niskim temperaturama. Ostavi ih izvrnute i suši na jednako niskim temperaturama. Izbjegavaj stavljati tešku i laganu odjeću zajedno u sušilicu. Vjerojatnost da će ti traperice ostati mokre, a ostatak lagane odjeće isušen i zgužvan je prevelika. 

 | Autor: Instagram Instagram

5 stvari koje možda radiš pogrešno:

1. Ne paziš na strane
Nebitno na kojem ciklusu, perilica će ostaviti posljedice na odjeći. Tkanina se trlja jedna od drugu i gubi boju i kvalitetu. Gubitak  boje možeš smanjiti okreneš li traperice prema van prije ubacivanja u perilicu. Boja, zatvarači i metalni dodaci sigurni su s unutarnje strane.

2. Pretpavaš perilicu
Što više stvari ubacimo u perilicu, to će prije biti gotovo, zar ne? Pa i ne baš. Pretrpano i bez dovoljno mjesta da se pokreće, učinak pranja je manji, a vjerojatnost da ćeš zatvaračem ili drugim metalnim djelovima oštetiti odjeću je ogromna. Tvoje hlače trebaju slobode i mjesta da voda, detrdženti i omekšivač prostruje kroz njih.



3. Biraš krivi program pranja
Slabiji ciklusi i niska temperatura uvelike će ti pomoći da očuvaš svoje traperice. Naravno, ručno je pranje i sušenje i dalje broj jedan, no oduzima previše vremena i truda. Zato, dame, ukoliko traperice nisu doista prljave, birajte niske temperature. 

4. Koristi isti deterdžent
Posebni detrdženti za očuvanje boje doista funkcioniraju. Posjeduju sastojke koji pomažu tkanini da detektiraju klor u vodi, a boja ostaje očuvana. Ako želiš održati svoje tamne traperice tamnima, uloži u dobar deterdžent. ISPLATI SE!

5. Predugo ih ostavljaš u sušilici
Materijal se na prevelikim temperaturama sužava i tvoje hlače će zasigurno biti pregrijane, odnosno presušene.  To je razlog više zašto ih izvaditi ranije dok su još uvijek vlažne. Puštajući ih da se tako vlažne osuše van perilice dopustit ćeš im da poprime natrag svoj prvobitni oblik. Ako čak i nakon sušenja na niskoj temperaturi i osjetljivom ciklusu na filteru sušenja vidiš puno mrlja, preporučujemo da se prebaciš na sušenje u zraku kako bi se tkanina očuvala.

 

 

Photo: Instagram

Komentari 0