Life&style

Koja su ‘it’ insta mjesta u Slavonskom Brodu, Osijeku, Rijeci, Hvaru...?

Modne i lifestyle blogerice iz različitih hrvatskih gradova otkrile su nam svoje top tri fotogenične lokacije u mjestima iz kojih dolaze ili ih rado posjećuju

Kad su u pitanju fotogenična i 'instagramična' mjesta, za Zagreb nam puno toga pada na pamet. Od Zrinjevca, Tomislavca i Trga bana Josipa Jelačića preko Cvjetnog trga i hrpe popularnih kafića i restorana, glavni grad nudi brojne opcije za cool fotke. No, unatoč tome što su manje popularne, vrlo zanimljive lokacije nalaze se i u drugim hrvatskim gradovima. Pitali smo modne i lifestyle blogerice da nam otkriju one najfotogeničnije u Slavonskom Brodu, Osijeku, Rijeci, Hvaru, Rovinju, Zadru i Šibeniku. U nastavku ti donosimo njihove odgovore:

1. Slavonski Brod (Ivana Đaković)

Na sjevernoj obali rijeke Save smjestio se jedan od najljepših gradova Slavonije – Slavonski Brod. Upravo uz Savu u Slavonskom Brodu nalazi se njeno najveće i najuređenije šetalište u državi, popularni brodski „Kej“ koji je česta lokacija mojih fotografija

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Brodski "Kej"

U proljeće, znamenito stablo magnolije ispred zgrade Strojarskog fakulteta, postaje najljepši i najprepoznatljiviji ukras glavnog trga – Korza. Eksplozija pastelnih i nježnih ružičastih nijansi stvara bajkovit ugođaj te je pravi simbol dolaska proljeća, a ujedno i moje omiljeno mjesto za nastanak savršene fotografije.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Poznato stablo Magnolije

Barokna tvrđava Brod, monumentalan je spomenik nulte kategorije koji čini jezgru Slavonskog Broda, a ujedno je i primjer vojne fortifikacijske arhitekture 18. stoljeća. Fotogeničnost ove lokacije upravo je u monumentalnosti, elementima parkovske arhitekture predivnom zelenilu. Uz raskošne boje jeseni i malo Sunčevih zraka ovo mjesto postaje idilična kulisa fotografija.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Barokna tvrđava Brod

2. Osijek (Victorija Druško)

Osijek je sam po sebi poseban po velikoj količini zelenih površina i starim građevinama, a najviše ga volim zbog njegove jednostavnosti, opuštenosti i usporenog tempa života. Što se tiče fotogeničnih lokacija, osječka Tvrđa je mjesto koje se ne propušta, a svaka ulica priča svoju priču. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Osječka Tvrđa

Zgrada s koje se pruža pogled na cijeli Osijeka nalazi se na raskrižju Ulice kneza Trpimira i Vukovarske ulice. Jedan je od osječkih neslužbenih "point of view" mjesta, no za ulaz na krov ćete morati zatražiti pristanak nekoga od stanara zgrade. Ako te put donese u Osijek, svakako posjeti "Ljepoticu" i garantiram da ćeš biti oduševljena. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića "Ljepotica"

Nešto malo skrivenije, ovo mjesto se nalazi kod osječke Kompe, odmah uz šetnjicu Promenada. Ovaj dio grada zavoljela sam na prvi pogled, a najposebnija je ljuljačka koja je jednostavna, ali toliko fotogenična, osobito u proljeće kada je okružena cvijećem.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Promenada

3. Rijeka (Leonarda Komen)

Teško je biti objektivan kad se radi o mjestu koje zovem domom, no Rijeka iako pomalo uspavana odiše šarmom koji teško pronalazim negdje drugdje. Nepretenciozna, prijateljska i simpatična, ovo su mjesta koja nikada ne razočaraju. Volosko je malo šarmantno ribarsko mjesto udaljeno svega 15-ak minuta od Rijeke i jedno od najvećih tajni Jadrana. Ružičasti zalasci sunca i stare kamene vile prvi red do mora, naravno nisu na odmet. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Volosko

Ako si fan gradića na brežuljcima, šarenih zgrada, dobre domaće hrane i lijepih pogleda, Kastav je definitivno mjesto za tebe! Savršen za jutarnje kave i razgovore s lokalcima uz pogled koji puca na cijeli Kvarnerski zaljev i naravno, mjesto za super fotke. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Kastav

Veliki sam obožavatelj gradskih tržnica, a ova mi je apsolutno omiljena za fotkanje. Kazalište i prekrasne talijanske i turske zgrade u kombinaciji sa šarenim lokalnim proizvodima prodavača čine prekrasnu razglednicu Rijeke.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Riječka tržnica

4. Hvar (Anastazija Makjanić)

Osim sto je najsunčaniji otok u Hrvatskoj, po meni je Hvar i jedno od najljepših mjesta na svijetu. Oni koji nikad nisu bili na Hvaru definitivno neće pogriješiti ako se odluče posjetiti ga. Osim samog mjesta Hvara, tu je još jako puno toga što se može vidjeti i posjetiti, a svako mjesto je posebna priča za sebe. 

Kad su u pitanju 'insta' lokacije, među top tri svakako bih izdvojila hvarsku rivu koja je jedno od najljepših mjesta na Jadranu (i šire), brojne ulice u Starome Gradu koje jednostavno obožavam i neizostavnu plažu Zaraće koja je moja broj jedan plaža u cijeloj Hrvatskoj. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Hvarska riva

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Ulica u Starome Gradu

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Plaža Zaraće

5. Rovinj (Ana Bacinger)

Rovinj vrvi odličnim mjestima i teško je izdvojiti favorite, no zadnji put kad sam uživala u njemu odsjela sam u hotelu Adriatic koji me oduševio kako svojim interijerom tako i fantastičnom hranom. Adriatic je postao najdraže mjesto za popiti kavu i pojesti najbolji doručak u Rovinju, i usput opaliti nekoliko 'instagramičnih' fotografija koje će definitivno skupiti veliki broj lajkova! 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Hotel Adriatic

Preporuka za hranu bi svakako bila u Bookeriji u kojoj sam jela najbolje bruskete i tjesteninu. Šarmantan restoran nalazi se u strogom centru Rovinja i ima preslatku terasu na kojoj ćeš uživati u svakom zalogaju i napraviti odlične fotke.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Restoran Bookerija

Mediterraneo Bar je još jedna velika atrakcija. U sezoni je vjerojatno jako teško pronaći slobodno mjesto za sjesti, no van sezone možeš uživati u ispijanju kave tik uz more.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Mediterraneo Bar

6. Zadar (Jelena Marinović)

Moja ljubav prema Zadru je golema, a vjerujem da se taj grad duboko urezuje u sjećanje svakome tko prođe kroz njega. Od najljepšeg zalaska sunca kojega obožavam gledati s rive do preslatkih ulica, kafića i restorana, Zadar definitivno ima jako puno fotogeničnih mjesta. Već na samom ulasku u grad poželjet ćeš 'okinuti' fotku u slikovitoj luci Foši koja je vrlo fotogenična i 'instagramična'. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Luka Foša

Perivoj kraljice Jelene povrh zidina još je jedna odlična lokacija za fotkanje iz više kuteva. Cijeli perivoj ima hrpu lijepih lokacija, a jedna od njih je i Ledena bar, kafić na otvorenom koji je također super lokacija za fotkanje.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Perivoj kraljice Jelene

Tijekom sunčanih dana, nema ljepšeg načina za uživanje od ispijanja kave u kafiću koji pruža pogled na more. Ja preporučujem lijepo uređeni i fotogenični Santorini lounge bar

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Santorini lounge bar

7. Šibenik (Ivana Ivić)

Mnogi ne znaju da je Šibenik najstariji samorodni - izvorno hrvatski grad na obali. Njegove gotovo tisuću godina stare kale i uličice kao da su izašle iz knjiga mistične literature. Toliko kontrasta teško je vidjeti igdje drugdje na tako malom prostoru. Čas si u nekoj polumračnoj romantično-čarobnoj uličici ili kali kroz koju jedva prolaziš, a već u drugom trenutku iza ugla se otvara pogled na predivne renesansne srednjovjekovne trgove sa Starom vijećnicom i najpoznatijom katedralom u Hrvatskoj.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Šibenska katedrala

Šibenik je jedan od dva grada koji ima restoran s Michelinovom zvjezdicom - Pelegrini, a popratno s tim počela su nicati i druga trendi mjesta gdje možeš uživati u dobroj "spizi", tradicionalno izvrsnoj kavi i kreativnim slasticama. Dio tog ugođaja može se osjetiti u Cakes and coffee Fafarinka gdje možeš napraviti izvrsnu instafotku ili video dok pred tobom pripremaju već velepoznati Crumble s domaćim sladoledom i topljenom bijelom i crnom čokoladom.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Cakes and coffee Fafarinka

Tako zaslađena i pune energije najbolje se zaputiti put Banja, nove plaže s koje uz kupanje u čistom moru pogled puca na ovaj predivni srednjodalmatinski grad.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Plaža Banj

Photo: Miss7/Instagram/Facebook

Komentari 0